Trei secole de cămin, credință și cultură în Banat

211

Zilele Culturale ale Germanilor din Banat – 2-4 iunie 2023 – Timișoara Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB) organizează a 16-a ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat în perioada 2-4 iunie a.c. în Timișoara – în acest an sub motto-ul: „Împreună în Capitala Europeană a Culturii”.

În program sunt prevăzute conferințe, concerte, expoziții, spectacole de teatru și de dans ș.m.a.

În 2 iunie sunt planificate printre altele, în premieră, în Timișoara expozițiile „Istoria cotidiană a germanilor din Banat în secolul al XX-lea” și “Ulmer Schachtel” (Germania), ambarcațiunea cu care strămoșii coloniștilor germani au venit pe Dunăre, expoziția “Pictori germani bănățeni” la Muzeul Național de Artă Timișoara, cât și momentul comemorativ “Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul și șvabii bănățeni” la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timișoara.

În 3 iunie vor avea loc mai multe evenimente pe scena Operei Naționale Române din Timișoara precum discursuri festive, decernarea Medaliei de Onoare din Aur a FDGB E.S. dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, decernarea Premiului „Stefan Jäger” domnișoarei Oana Eremie și un intermezzo muzical, cât și un program cultural la Muzeul Satului Bănățean și Balul participanților.

În 4 iunie va fi celebrată la Domul Sf. Gheorghe Liturghia pontificală de E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Dr. Franz Metz (orgă), corul „Exultate” al Domului și de Fanfara Șvabilor Bănățeni din Augsburg (Germania). În după-amiaza aceleiași zile va avea loc tot la Catedrala Romano-Catolică un concert cu Dr. Franz Metz (orgă) și Franz Tröster (trompetă).
Alte evenimente prevăzute în 4 iunie sunt parada porturilor populare germane, o depunere de coroane la Monumentul „Crucificare”, spectacole de muzică și de dans în Piața Victoriei. Programul cultural se va încheia cu piesa de teatru „Leonce și Leone” de Georg Büchner la Teatrul German de Stat (TGST).

Numeroși oaspeți din țară și străinătate sunt invitați și la această ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat printre care: viceprim-ministrul și ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl, primarul orașului Ulm (Germania), Gunter Czisch, reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți ai Forumului, reprezentanți ai comunităților din orașele natale (Germania), germani bănățeni din România, Germania, Austria, Ungaria și Brazilia cât și ansambluri de dans, fanfare și grupuri în costume tradiționale din țară și străinătate.

Partneri și finanțatori: Departamentul pentru Relații Interetnice, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara, Ministerul de Stat Bavarez pentru Familie, Muncă și Asistență Socială, Organizația Șvabilor Bănățeni, Organizația Umanitară a Șvabilor Bănățeni și Organizația Culturală a Șvabilor Bănățeni – toate din Germania, TGST, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănățean, Clubul Economic German Banat – DWC, Continental, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură „Casa Verde”, Banater Post, Radio România Timișoara, Allgemeine Deutsche Zeitung și Banater Zeitung.
ZILELE CULTURALE ALE GERMANILOR DIN BANAT 2023-1

1 COMENTARIU

  1. Cine i-o fi crucificat pe șvabi ? În nici un caz românii. Șvabii au fost expulzați din Germania originară și ocrotiți de Maria Theresa. Au venit în trei șiruri succesive, au populat zone din Banat, Maramureș. Românii, deși majoritari, au fost considerați populație tolerată. Așa că în lături cu prejudecățile etnicilor. Cu revizionismul unguresc.
    Contest că România ar fi multietnică. Ar fi culmea să o considerăm pe cale de a fi federalizată cu predică Lucian Boia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.