Trei contracte majore pentru vestul țării din care două în județul Timiș

108

Sistemul de îngrijire medicală din județul nostru a primit un uriaș balon de oxigen pentru a răzbate prin hățișurile financiare și problemele de tot felul. Aflat la Timișoara ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a iscălit, trei contracte extrem de importante vor aduce bani prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în zona de vest a țării. Cele trei obiective medicale însumate se ridică la 2,5 miliarde de lei.

Două dintre aceste obiective se vor realiza în Timiș. Este vorba de Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj (construire spital și funcțiuni conexe), precum și pentru construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie la Arad.

„Suntem consecvenți în dezvoltarea de institute de oncologie. În vestul țării nu aveam un asemenea institut. Aveam două zone ce-și doreau acest lucru: cei de aici, din vestul țării, autoritățile din Timiș, specialiștii din Timiș, Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și Ministerul Sănătății, care practic dă un semnal foarte clar că implementează Planul Național de Control și Combatere al Cancerului și prin investițiile pe care le face”, a explicat ministrul Sănătății necesitatea unor astfel de investiții.

Banii pentru cele trei proiecte vor veni din bugetul european și sunt accesibili prin PNRR.
Cu acești bani într-un final, la care nu mai spera nimeni, se va revitaliza șantierul ce stagnează de decenii în Calea Torontalului și ar fi trebuit să fie noul sediu al Spitalui Municipal al Timișoarei. Aici se va materializa Institutul Regional de Oncologie ce este atât de necesar în regiunea noastră. Noul proiect prevede o demolare parțială a ce nu se mai poate folosi în noile condiții, urmând a fi construit și un corp nou de clădire.
Suma contractată și parafată de ministru și de Florentina Radu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Județeană Timiș este de 197 milioane de euro.
Noul spital din Lugoj ar urma să fie construit în spatele pavilionului principal al actualului spital, care va fi renovat integral, iar lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2026, dată până la care spitalul trebuie să fie integral dotat și mobilat, respectiv pus în funcțiune.

Valoarea totală a proiectului din Lugoj este de este de 151 milioane de euro, inclusiv TVA. Prin PNRR se asigură o finanțare de 95%, iar 5% este contribuția municipipalității lugojene.

„Prin implementarea acestui proiect se preconizează a se rezolva importante nevoi în domeniul sănătății publice din zona de vest a țării, urmând a polariza cazurile dificile și a oferi pacienților cu patologii oncologice acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat”, a declarat directorul DSP.