Trebuie să vină nemții să ne rezolve problemele! Modernizarea Stației de Epurare din Lugoj, o poveste de aproape un deceniu!

143

Primăria Lugoj desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni pentru a finaliza lucrările de modernizare a Staţiei de Epurare începute de aproape un deceniu.

Datorită relaţiilor foarte bune cu oraşul german Jena, municipalitatea va beneficia în următoarele luni de consilierea specialiştilor nemţi, care au o experienţă de mai mulţi ani în gestionarea unor instalaţii similare existente acum la Staţia de Epurare a municipiului.

Inginerii din Germania vor veni la Lugoj în mai multe etape, până la finalizarea completă a lucrărilor. La rândul său, Lugojul va trimite la Jena doi angajaţi, pentru specializare în exploatarea noilor agregate montate din dotarea Staţiei de Epurare. Primii doi ingineri de la Jena urmează să sosească la Lugoj în septembrie. Ei au o bună experienţă în întreţinerea tehnologiei de epurare a apelor reziduale şi vor ajuta la evitarea erorilor de start ale echipamentelor care urmează să fie puse în funcţiune.

În această lună, Meridian 22 va trimite în Germania doi angajaţi pentru a se pune la punct cu modalităţile şi procedurile de exploatare ale noilor echipamente.

Consilierii Liviu Brînduşoni şi Marius Martinescu au cerut explicaţii din partea directorului „Meridian 22”, Iosif Groza, în legătură cu starea lucrărilor acestui obiectiv care a „înghiţit” 5 milioane de euro din 2009 şi pînă în prezent, fără a fi pus în funcţiune.

„S-au cheltuit peste 5 milioane de euro pentru un obiectiv de investiţii din care nu s-a realizat nimic. Era mai bine ca, din aceşti bani, să fie construite locuinţe. Este vorba despre bani publici, 40% din sumă fiind de la bugetul local, iar restul, sume nerambursabile de la Guvern, prin Agenţia de Mediu. Voi sesiza Curtea de Conturi aspura cheltuirii banului public. Voi cere şi un punct de vedere Agenţiei de Mediu, prin care s-a făcut finanţarea acestui obiectiv de investiţii care nu a funcţionat niciodată şi nu funcţionează nici acum”, a declarat presei Liviu Brînduşoni.

„Sunt deja trei contracte pe acestă lucrare, ne aşteptăm şi la al patrulea. Din ce am constatat la faţa locului, nimic nu funcţionează. Deci apa curge din canalizarea oraşului direct în rîul Timiş”, a precizat fostul primar, Marius Martinescu.

Concluziile celor doi consilieri se suprapun sută la sută unui raport întocmit de patru specialişti, în urma unei comenzi a Primăriei Lugoj adresate firmei de specialitate PrefCom SRL Timişoara.

Ei au elaborat un raport foarte bine documentat. Expertiza are zece concluzii. Cea mai importantă este că, având în vedere starea ei, staţia de la Jabăr nu poate funcţiona la momentul de faţă.

Specialiştii de la Timişoara recomandă ca „liniile biologice să fie demolate şi reconstruite”, precum şi angajarea unui proiectant care să ţină seama de cele evidenţiate în expertiză.

Având în vedere cele constatate, se consideră că, pentru punerea în funcţiune a staţiei de la Jabăr e nevoie de o sumă care se ridică la 15-20% din proiectul iniţial, adică în jur de 1 milion de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.