Primăria Timișoara este pusă sub lupă de un grup de monitorizare a activitații administrației locale, iar rezultatele nu sunt deloc bune. Transparența este aproape de zero. Cel mai grav este faptul că legea se încalcă în mod regulat.
”Anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoștința publicului, în condițiile alin. (1), cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice. Anunțul va cuprinde: data afișării, o notă de fundamentre, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, un studiu de impact și/sau de fezabilitate, după caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum și termenul limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind actul normative”, se arată în legea transparenței.
Ce a făcut Primăria Timișoara? A anunțat în 13 iulie o ședință extraordinară pentru data de 17 iulie. Adică la distanță de 4 zile, din care două nelucrăroare. Asta înseamnă că aleșii locali care trebuie să își pună votul pe proiecte au avut 2 zile la dispoziție pentru a le analiza. Pe ordinea de zi sunt 28 de proiecte, din care 10 sunt adrese, iar unul este procesul verbal al ședinței anterioare. Așadar, Timișoara Civică a analizat 17 proiecte. Dintre acestea, niciunul nu a fost afișat pe site cu 30 de zile înainte de ședință, niciunul nu conține notă de fundamentare, niciunul nu are referatul de aprobare și zero proiecte conțin studiul de impact sau de fezabiltate.