Aeroportul Internaţional Timişoara continuă să înregistreze creşteri ale traficului aerian, în privinţa numărului de pasageri, al zborurilor, cât şi al traficului de mărfuri.
În primele trei luni ale anului 2016, Aeroportul Timişoara a înregistrat comparativ cu anul precedent, o creştere a numărului de pasageri cu 8%. Astfel, dacă în perioada ianuarie – martie 2015, au călătorit de pe aeroportul din Timişoara 194.145 de pasageri, în aceeaşi perioadă a anului 2016 au fost înregistraţi un număr de 209.890 pasageri.
Cum era de aşteptat, o creştere însemnată înregistrează şi numărul zborurilor efectuate în perioada ianuarie-martie 2016. Dacă în primele 3 luni ale lui 2015 – 2.615 de aeronave au aterizat sau decolat de la Timişoara, în 2016, numărul acestora a crescut cu 8%, înregistrându-se un număr de 2.824 zboruri.
Analiza pe companii aeriene a ratei de creştere a numărului de pasageri îmbarcaţi/debarcaţi pe Aeroportul Traian Vuia – Timişoara arată următoarele rezultate: compania aeriană Tarom a înregistrat în primele trei luni ale anului 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent o rată de creştere de 11%, compania aeriană Wizzair a înregistrat o rată de creştere de 10%, iar compania aeriană Lufthansa a înregistrat o creştere de 1%.
În perioada ianuarie – martie 2016, destinaţiile preferate ale pasagerilor au fost Munchen, Bucureşti şi Londra, reprezentând din volumul total de pasageri ai aeroportului 20,93%, 18.86%, şi respectiv 11,23%.
Rata traficului de marfă a înregistrat o creştere de 61%: de la 582 tone în ianuarie – martie 2015 la 937 tone în primele teri luni ale anului în curs. În continuare ne menţinem aprecierea asupra faptului că această creştere este determinată de inaugurarea terminalului celei mai importante companii de curierat din Europa – DHL, având o importanţă deosebită atât pentru aeroport cât şi pentru zona de vest a ţării.
„Datele statistice ale primului trimestru din 2016 confirmă trendul ascendent din ultimii doi ani şi creează premize ca până la sfârşitul anului să se mărească rata de creştere, datorită zborurilor de vacanţă programate în plus faţă de 2015 şi datorită începutului operării Ryan Air din 1 septembrie 2016, mai devreme cu două luni, faţă de anunţul comunicat iniţial. Creşterea preconizată a determinat administraţia aeroportului să creeze condiţii de infrastructură mărite, astfel încât să se asigure un transfer optim al pasagerilor din zona publică până la îmbarcarea în aeronavă” , a declarat directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Dan Idolu.