0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Tradiții de Crăciun din zona Făgetului. Foto-Video

În multe dintre satele româneşti încă se mai păstrează, nealterate, obiceiurile şi tradiţiile sărbătorilor de iarnă. Sătenii din Româneşti, Curtea, Sinteşti, Margina, Făget și Tomeşti primesc cu bucurie Naşterea Mântuitorului, poftind în casa lor, cu aceeaşi bucurie, colindătorii şi dubaşii, care pornesc încă din primele zile ale lui decembrie şi colindă prin tot judeţul Timiş.
În general, cei care umblă cu dubele sunt tineri până în 30 ani, dar cei mai mulţi au 16-17 ani. Sunt tineri din satele în care tradiţia este moştenită din moşi strămoşi și purtată an de an prin bătaia cu putere a dubelor, a căror sunete sunt acompaniate de colinde.

Cei mai în vârstă îşi amintesc că atunci când erau tineri trebuiau să treacă un examen-test pentru a intra în formaţia de dubaşi. Ei erau puşi să sacrifice un animal, un mânz, un viţel ori o capră, iar din pielea animalului să făurească o dubă pe care să o folosească la colindat, însă acest lucru s-a pierdut în timp. Chiar dacă testul nu mai este o regulă în zilele noastre, în cazul în care grupul ajunge pe la foştii dubaşi, mai bătrâni, aceştia nu se sfiesc să-i pună la anumite teste pe cei tineri, pentru a se convinge că tradiţia e pe mâini bune.

Dubaşii poartă costume tradiţionale, vechi de sute de ani, moştenite din străbuni. Costumele lor sunt cusute din pânză albă, iar în partea de jos a cămăşii este aplicată o broderie cusută de mână. Peste cămaşă, băieţii pun veste de culoare albă, împletite cu fir din lână de oaie. La mijloc, ei poartă curele şi, obligatoriu, trebuie să aibă o batistă. Nu lipseşte nici tricolorul pe care dubaşii îl poartă în diagonală pe piept. Capetele şi le acoperă cu căciuli de astrahan, împodobite cu flori, cu pene de fazan şi, de asemenea, cu nelipsitul tricolor.

 În satele din zona Făgetului sunt meşteri de făcut dube, acestea an de an fiind înlocuite cu altele noi. Rar se întâmplă ca o dubă să fie folosită 2-3 ani la rând fiindcă, din cauza bătăilor foarte puternice, acestea se rup. Feţele dubelor sunt făcute din piele de capră, de viţel ori chiar din piele de câine, care se pune pentru câteva zile în var, apoi se întinde după anumite tehnici învăţate de la bătrânii satului.

Autor: Mihaela Păunescu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :