Toți românii care stau la bloc trebuie să semneze! Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari

666

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a pus în dezbatere public un ordin al viceprim-ministrului Paul Stănescu care stabileşte conţinutul statutului şi al regulamentului condominiilor ce vor trebui adoptate de toate asociaţiile de proprietari din ţară.

Legea asociaţiilor de proprietari, iniţiată de Guvern şi promulgată în această vară de preşedintele Klaus Iohannis, impune, printre altele, şi obligaţia redactării unui regulament al blocului. Practic, proprietarii trebuie să adopte un document scris cu privire la regulile şi condiţiile de folosinţă a părţilor comune.

Acest regulament se realizează la iniţiativa preşedintelui asociaţiei de proprietari sau de către comitetul executiv al acesteia şi este adus la cunoştinţa tuturor locatarilor în termen de şapte zile de la adoptare.

Ministerul Dezvoltării a făcut deja public conţinutul cadru al regulamentului condominiumului şi conţinutul cadru al statutului asociaţiei de proprietari.

Documentul este acum în dezbatere publică şi va intra în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Noua lege a asociaţiilor de proprietari vine cu o serie de modificări. Spre exemplu, proprietarii care afectează structura blocurilor în care locuiesc riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Legea permite asociaţiilor de proprietari să pună penalităţi pe sumele restante la întreţinere, însă acestea nu trebuie să depăşească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

Apartamentul poate fi ipotecat pentru întârzierea plăţii la întreţinere; proprietarii pot fi executaţi silit pentru neplata datoriilor; asociaţiile de proprietari trebuie să aibă un singur cont bancar; administratorii nu pot ţine în casă mai mult de 1.000 lei/lună; administratorii sunt obligaţi să obţină un certificat de calificare profesională; administratorii trebuie să aibă o poliţă de asigurare de răspundere civilă profesională, iar chiriaşii se pot constitui în asociaţii care să le reprezinte interesele.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.