Potrivit New Housing Trend Report 2024, realizat de agenția imobiliară Re/Max Europe, mai mult de unu din zece europeni a fost nevoit să facă economie la mâncare în ultimul an pentru a-și plăti ratele la bancă.
Sondajul a mai constatat că în ultimele 12 luni, costurile locuințelor au crescut în medie cu 54% în Europa. Mai mult de o treime dintre europeni (37 la sută) au spus că, deși și-au putut acoperi costurile locuinței, au rămas fără bani. Aproape o cincime (19 la sută) au admis că au dificultăți în a trăi din salariu până la sfârşitul lunii, scrie Euronews.
În medie, familiile europene cheltuiesc 38 la sută din venit pentru chirii sau rate la casă și facturile de utilități, cele mai mari procente fiind măsurate în Slovenia (43 la sută) și Portugalia (42 la sută).
Pentru a acoperi costurile în creștere ale locuințelor, 80% dintre participanții la sondaj au spus că au început să-și reducă cheltuielile.
Aproximativ 41% dintre cei chestionați au decis să renunțe la activități sociale, în timp ce 40% au redus cheltuielile pentru vacanțe.
Dintre cei care au răspuns la sondaj, aproximativ 16% au spus că au redus cheltuielile pentru alimente, procentul cel mai mare (26%) înregistrându-se în Austria și Finlanda.
Reducerea cheltuielilor nu este întotdeauna suficientă pentru a acoperi costurile cu locuința
De asemenea, 15% dintre europeni spun că, pentru a face față creșterii costurilor cu locuința, au fost nevoiți să se împrumute. Această tendință este mai marcantă în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%).
Aproximativ o treime dintre cei care au contractat împrumuturi au ales să-și finanțeze costurile locuinței cu carduri de credit, în timp ce un procent mai mic (27 la sută) a apelat la rude și prieteni pentru fondurile necesare. Un sfert dintre cei chestionați au recurs la descoperitul de cont și tot cam atâția (un sfert) au ales să contracteze împrumuturi bancare negarantate.
Aproape jumătate (48 la sută) dintre respondenții din Europa au spus că se așteptau ca într-un viitor incert, costurile locuințelor să crească în continuare în următoarele 12 luni.
Dintre europenii chestionați, 18% au declarat că au dificultăți în a-și plăti facturile la energie, iar acest procent este deosebit de mare în Grecia, unde 36% dintre rezidenți au dificultăți severe în gestionarea cheltuielilor cu energia.
Mai mult de un sfert dintre cei chestionați (27 la sută) iau în considerare instalarea de panouri solare și un număr puțin mai mic (25 la sută) ar dori să instaleze geamuri duble. Măsurile de captare a apei pluviale și pompele de căldură sunt mai puțin prioritare: doar o cincime dintre respondenți spun că ar lua în considerare instalarea acestora.
Aproape jumătate dintre cei chestionați au spus că o susţinere mai mare din partea autorităţilor, sau subvenții guvernamentale i-ar motiva să instaleze măsuri de eficiență energetică.
În ciuda preocupărilor legate de costurile locuințelor, satisfacția dată de locuință rămâne ridicată în multe părți ale Europei.
Țările de Jos și România sunt cele mai satisfăcute de situația lor locativă, 84% dintre persoanele chestionate spunând că sunt mulțumite. În aceste țări, rata de proprietate este relativ ridicată, ceea ce poate explica acest rezultat.
În medie, 76 la sută dintre europeni sunt mulțumiți de locuinţele lor. La cealaltă extremă se află cetățenii din Malta, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria, Turcia, Grecia și Irlanda.
Nemulțumirea apare din diverse probleme, de exemplu nevoia de mai mult spațiu, menționată de 58% dintre polonezi, față de media europeană de 37 la sută.
Sursa: https://hotnews.ro/