Toți elevii ce au trecut printr-o formă de școală sunt obișnuiți cu pauza de… ujină. Așa se numea pe timpuri. Dar chiar și acum, cu nume schimbat, tot se mai păstreză obiceiul. Cei mai mulți copii pleacă de acasă cu pachețelul cu ceva de ronțăit la „pauza mare”. Dar de o bună bucată de vreme nu mai este o noutate un program guvernamental numit „cornul și laptele” ce oferă copiilor o gustare sănătoasă pe bază de produse lactate și de panificație. A fost apreciat de unii dar și ironizat de alții dar, fără tăgadă, este un ajutor mai cu seamă pentru elevii defavorizați sau cu mai mulți frați.
Curioși să vedem cum se descurcă o unitate de învățământ de elită cu hrana elevilor, am căutat Liceul Pedagogic, pe numele său mai simplu, unde învață toate categoriile de vârstă.
De la directorul Cornel Petroman aflăm că și anul acesta de corn și lapte vor beneficia în continuare toți elevii, până la clasa a opta.
Un alt program, de data acesta cu fonduri europene, ce ar fi adus un aport de vitamine pentru cei tineri prin consumul de fructe, s-a înpotmolit undeva prin hățișurile birocratice. Până la acest moment nu se știe dacă va mai fi reluat.
Un alt program pilot ce a oferit hrană caldă elevilor s-a derulat pe parcursul unui an. Dar din moment ce anul acesta nu a continuat, probabil că nu mai sunt fondurile necesare. Că nevoia ar rămas în continuare.
Dar este de apreciat că liceul are încă funcțională bucătaria și cantina, ce merge în continuare bine. Aici mănâncă circa 300 de copii, cu o sumă modică de doar opt lei un meniu. Dar și micul dejun sau cina pot fi consumate tot aici. Este un mare avantaj al celor ce nu sunt din localitate.
Multe alte unități au fost obligate să renunțe la cantinele școlare din motive diverse. Poate ar putea urma exemplul Liceului Carmen Sylva.