Surse de proteine pline de savoare, semințele de quinoa pot fi consumate în preparate variate și au o mulțime de beneficii pentru organism. În plus, vegetarienii și cei care se feresc de gluten le pot alege cu încredere.
Quinoa este bogată în fibre, magneziu, complexul de vitamine B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E și antioxidanți. Ea mai conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, fiind cea mai bogată dintre cereale.
Poate fi quinoa albă, roșie și neagră
Cele trei sortimente de quinoa, pe alb, roșu și negru. au un gust asemănător, amărui și în același timp ușor dulceag, cu o tentă de nucă. Quinoa de culoare neagră este mai dulceagă decât celelalte sortimente. Din cauza învelișului amărui de saponină, gustul acestor semințe diferă în funcție de cât de bine le speli înainte de a fi preparate.
3 pași pentru a prepara cele mai bune semințe de quinoa
poți evita să se lipească semințele, fierbându-le în apă;
asezonează mâncarea de quinoa cu mirodenii, ierburi aromatice, vrdețuri proaspete;
la final, lasă preparatul să se răcească, înainte de a-l servi.
Alternativa pentru cușcuș și orez
Quinoa este un ingredient versatil și o alternativă la cușcuș, alături de orez și de alte cereale. Când sunt fierte, seminţele de quinoa seamănă cu orezul. Pot fi expandate, transformate în fulgi sau făină, devenind opţiunea ideală de gluten-free, pentru copt sau gătit.
Seminţele expandate pot fi utilizate în musli sau la realizarea batoanelor cu cereale și sunt ideale pentru preparatele vegetariene, fiind surse de proteine pline de savoare.
Depozitarea
Seminţele de quinoa încolţesc repede dacă sunt păstrate în condiţii de umiditate, așadar, asigură-te că le depozitezi într-un recipient, într-un mediu uscat, iar pungile să fie bine sigilate, departe de lumină și de umiditate. Dacă le lași la frigider acestea rezistă până la șase luni.
Ingredientul secret al lunii
Un aliment îndrăgit în întreaga lume, quinoa, a fost ales ingredientul secret al lunii iulie de către o cunoscută platformă online care împărtășește lunar sfaturi simple care să te ajute să realizezi la tine acasă feluri de mâncare la standardele unui restaurant.
Știai că…
… originile quinoa datează de peste 4.000 de ani, în regiunea Anzilor, din Bolivia și Peru?
… incașii numeau quinoa „mama cerealelor”, fiind servită în cantități mici, în dieta zilnic?
… semințele de quinoa fac parte din familia Chenopodiaceae, ceea ce înseamnă că sunt înrudite cu spanacul sau sfecla, și mai puțin cu cerealele?
Sursa: libertateapentrufemei.ro