Tot ce a reușit să plutească a defilat pe bulevardul Bega

970

Timișoara se poate lăuda cu râul său ce curge la vale prin centru, si este numit de peste două secole și jumătate canal navigabil. Ce e drept în ultima jumătate de secol a fost doar în scripte navigabil, că abia de trecea la câteva luni câte o barcă. Vapoarele au ruginit rând pe rând sau au luat foc în incendii dubioase.

Timișorenii ingenioși au găsit o alternativă la acest necaz. Dacă nu sunt vapoare, măcar rățuștele de cauciuc să mai înoate prin apa canalului. Festivalul Bega Bulevard a pornit timid acum opt ani și în fiecare an a atras tot mai multă lume. Pe porțiunea cuprinsă între podul Episcopilor și podul Traian este un adevărat bulevard ce merge în paralel cu canalul.

La ora 18 primarul Nicolae Robu a deschis festivalul. Pe post de însoțitori ai zeului Neptun au mai fost și prefectul Mircea Băcală și consiliera județeană Romanița Jumanca. Toți au promis că vor cumpăra cât mai multe rățuște pentru a sprijini cursa inedită de duminică.

Festivalul ar fi trebuit să înceapă de vineri, însă ziua de 2 septembrie a fost declarată zi de doliu național în semn de respect pentru cei stinși în cutremurul italian.

Dar și așa a fost lume și lume. Forfota de oameni în toată firea, dar mai ales copii, a fost maximă. Se face cam orice ține de distracție. Pictură pe față, atelier de modelat lutul. Fotografii cu mașinile de pompieri. Câinii utilitari au încântat copiii prin docilitate. Unii au încins jocuri antrenante. Nu a lipsit un clovn cu baloane colorate. Foarte mulţi timișoreni au venit cu bicicletele, dovadă că transportul alternativ chiar atrage.

Dar adevăratul spectacol a fost defilarea de pe ape. Au trecut caiace, schifuri, bărci cu motor de la ISU sau de la Apele Române sau ale diverșilor entuziaști. A fost chiar și o corabie cu pirați de vârste cam fragede. Dar când cresc poate unii se vor face „capitanul Jack Sparow de Bega”. Un utilaj amfibiu a demonstrat că poate activa atât pe apă cât și pe uscat. La nevoie poate interveni și pe zăpadă viscolită, nimic nu-i poate sta în cale. Una din noile nave de pasageri a fost prezentată publicului. Și pentru a marca cei 300 de ani de la înfrângerea otomanilor a primit numele simbolic de „Eugeniu de Savoya”.

Un colț a fost rezervat romanticilor ce voiau să încerce pași de tango. Big Bandul local a adus sunete de alămuri peste parcul de la Flora.

Toată seara, bulevardul ad hoc al Begheiului a răsunat de muzică. Au fost invitate trupele Sonatic, Byron și Vunk. Nici cinefili nu au fost uitați. Finalul le-a fost rezervat cu proiecția filmului „The Wave”, care a încheiat seara.

Iar ziua de duminică va și mai grozavă. Cine a cumpărat bilet la cursă ar putea câștiga marele premiu de 1000 de euro. Dar nici premiile mai mici nu sunt de lepădat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.