1.1 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024
Acasă Blog

Fundația Culturală „Silviu Oravitzan” dobândește trup și lumină!

Săptămâna aceasta, a avut loc unul din cele mai importante evenimente culturale, care va avea menirea să definească viitorul artistic al urbei noastre.
Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a devenit neînăpătoare pentru toți cei ce au dorit să asiste la un omagiu adus maestrului Silviu Oravitzan. Cu acest prilej, a avut loc lansarea fundației culturale ce poartă numele marelui plastician, al cărei președinte este conferențiar univ.dr. Mădălin Bunoiu.

Fundația „Oravitzan” este un proiect realizat prin colaborarea dintre Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara și Mitropolia Banatului.
De altfel, profesorul Bunoiu este și cel care a militat intens pentru a pune în mișcare această fundație. Iar pe tot parcursul evenimentului și-a luat rolul de maestru de ceremonie, prezentând, rând pe rând, invitații de seamă, care au luat cuvântul. Bunoiu a făcut și un scurt preambul, în care a arătat scopurile entității culturale ce ia ființă.
La acest moment important din viața Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii, au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, demnitari ai statului român, oameni de cultură, artiști, scriitori, jurnaliști, admiratori și prieteni ai maestrului Oravitzan. Importanța acestui demers artistic și cultural a fost subliniată în alocuțiunile rostite de către domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, profesorul Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Gabriel Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și Excelența Sa, Domnul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria.
Profesorul Marcel Tolcea, care a scris mai multe volume despre opera maestrului, a analizat ce înseamnă arta pictorului bănățean și cum ar trebui să ne raportăm la ea în condițiile în care pictura de influență religioasă pare pentru mulți ceva dintr-un alt secol. Nimic mai fals. Modernul răzbate din orice lucrare, ce doar aparent pare ca fiind de la începuturile picturii bisericești. Emoțiile prilejuite de prezentarea unui artist și prieten l-au făcut pe criticul Tolcea să mai apeleze la niște note scrise, deși, de regulă, poetul vorbește liber, fără nici un fel de suport pus pe hârtie.
Din pleiada de vorbitori s-a detașat și ÎPS Ioan Selejan Mitropolitul Banatului prin vorbele sale înălțătoare în care a scos în evidență meritul deosebit al pictorului Oravitzan în promovarea artei românești, fără a face rabat de la cele impuse de cerințele respectării unor norme autoimpuse de a respecta și tradiția religioasă. În opinia înaltului ierarh, tot ce-a creat artistul este o permanentă căutare a luminii de dincolo de aparențe și este o operă a sacralității.
Cu acest prilej a fost anunțat faptul că, pe 30 iunie, va avea loc o amplă licitație cu opere de artă pentru a completa fondul bănesc, pus la dispoziția fundației.
Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a dat câteva detalii despre spațiul ce va fi pus la dispoziție fundației, unde din septembrie va fi vizibilă o expoziție permanentă cuprinzând lucrări ale maestrului. Această expoziție va fi, nu întâmplător, deschisă în ziua sărbătorii de „Înălțarea Sfintei Cruci”.
„În acest an finalizăm un proiect important pentru Centrul eparhial, o clădire nouă, iar pe frontonul de bază va fi un vitraliu, lucrare reprezentativă a lui Silviu Oravitzan. De asemenea, unele lucrări ale sale, reprezentative pentru arta creștină, vor fi expuse în colecția de artă veche bisericească de la catedrala noastră mitropolitană. Opera maestrului Oravitzan ne invită să evadăm în lumină și să ne așezăm la umbra Crucii, în duhul păcii și al credinței noastre dreptmăritoare. Maestrul Oravitzan spune că originea creației sale se află în lumea copilăriei sale de la țară, acolo unde el a descoperit, încă de mic, primele repere ale tradiției ancestrale și frumusețea negrăită a Bisericii lui Hristos. Fundația întemeiată rămâne o candelă aprinsă în spațiul cultural și spiritual din Banat, care va pune în valoare opera valoroasă a profesorului Silviu Oravitzan” a mai adăugat mitropolitul Ioan.

Silviu Oravitzan este un artist plastic român născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite și multe altele. Deși pare, la privire rapidă, a fi influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Oravitzan, de fpat, e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin ortodox.
„Exercițiul de a vedea dincolo de orizontul propriei persoane presupune acceptarea unei densități aparte a luminii. La propriu, vezi altfel. Concret, aurul, materie, devine aură, duh. Dar ce este, în fapt, aura? Ei bine, ea reprezintă o respiraţie întrupată, hieroglifă a sufletului însuşi. Inclusiv în icoane, trebuie să privim aura, nimbul, ca pe un discurs despre respiraţie. Picturalul nu epuizează fenomenul, chipul sfântului nefiind „delimitat” de culoare și proporții, ci doar sugerat. Spaima de vid, de gol, nu poate fi combătură printr-un preaplin de forme – aceasta ar fi diferența majoră, de pildă, dintre romanic și baroc –, ci de sugestia bine plasată, la intersecția dintre material și spiritual.
Nici nu are cum să fie altfel. Materia fiind oricum limitată, investirea ei cu puterea semnului nu poate trimite decât la o plinătate de care este capabilă doar realitatea spirituală. Aura este astfel câmpul interstițial, confirmarea materiei de a găzdui înțelesuri înalte și arvuna unei împliniri viitoare, nemateriale. Se produce o transcendere a luminii, capabilă să unifice multiplicitatea spectrală cu unicitatea definitorie a principiului, a stării primordiale…”, mărturisește maestru Silviu Oravitzan.

 

Podul Muncii – mult de muncă şi probleme grave ţinute „la secret” de Primăria Timişoara-video

Timişoara are un farmec aparte. Unul dintre avantajele oraşului îl reprezintă faptul că este traversat de canalul Bega, care, la rându-i, este brăzdat de 14 poduri şi podeţe. De mai bine de 10 ani autorităţile promit să reabiliteze podurile peste Bega, dar singurul care a primit o faţă nouă este Michelangelo. Promisiunile vin şi din nevoia urgentă de reabilitare a podurilor, structurile de rezistenţă ale acestora fiind slăbite şi vechi, iar perioada de exploatare, pentru cele mai multe, a expirat de ani buni.

Podul Muncii, deşi nu este un monument istoric de sine stătător, este unul dintre cele mai vechi din oraş. Tranzitat zilnic de sute de pietoni şi mii de maşini, podul nu mai prezintă siguranţă.

Primăria Timişoara a contractat, încă de anul trecut, o firmă pentru a realiza un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru modernizarea podului. Reporterii „Banatul Azi” au reuşit să obţină unele documente care au stat la baza contractării. Un lucru ţinut secret de administraţia timişoreană este faptul că podul a fost supus unei expertize tehnice. Concluziile arată că Podul Muncii nu este sigur, că structura de rezistenţă este afectată şi stabilitatea lui este incertă fiindcă malurile pe care stau picioarele podului nu sunt asigurate, iar apa a pătruns mult în maluri.

Aproape 100 de ani

Podul Muncii este al doilea ca mărime din Timişoara, după cel din Calea Şagului, şi cel mai mare care trece peste Bega. Istoria lui începe în secolul XIX. Pe locul podului care leagă bulevardul Iuliu Maniu de strada Gheorghe Pop de Băseşti s-a aflat, acum mai bine de 100 de ani, un pod de lemn. Ultimele date arată că acesta a fost reparat în 1898, dar nu există scripte care să consemneze exact anul construirii lui. Cum picioarele podului se aflau în albia râului şi îngreunau foarte mult navigaţia, acesta a fost înlocuit în 1913 cu un pod metalic care refolosea structura celui de pe canalul Suboleasa din Fabric. Podul, care se aflase între fosta fabrică de pantofi „Turul” şi cimitirul de pe Calea Buziaşului, a fost demontat după săparea noii albii a râului şi reconstruit în Iosefin. Acest pod a fost cunoscut sub numele de Podul Regal. După două reparaţii mari, în 1936 şi 1977, vechiul pod a fost demolat, iar în locul lui a fost construit actualul pod din beton armat precomprimat, dat în circulaţie în 1978.

Podul Muncii are peste 72 de metri lungime şi peste 20 lăţime. Pietonii au la dispoziţie trotuare şi scări de acces, iar şoferii beneficiază de câte două benzi de mers pe sens.
Ce spun specialiştii?

Fără să fie specialist şi fără să deţină documente tehnice, orice timişorean poate vedea starea avansată de degradare a podului. Scările de acces pentru pietoni, aflate la cele 4 picioare ale podului, sunt sub orice critică. Treptele sunt crăpate, unele au picat de tot, iar balustrada este ruginită. În unele locuri aceasta lipseşte cu desăvârșire, fapt ce constituie un risc suplimentar pentru cel care urcă sau coboară pe aici.

În ceea ce priveşte starea carosabilului, lucrurile nu sunt mai bune. Gropile fac parte din peisaj. Unele mai vechi, altele nou apărute după prima repriză de frig din anul acesta. Trotuarele nu sunt nici ele într-o stare mult mai bună. Bordurile sunt rupte, asfaltul pe care trec pietonii e plin de crăpături, iar balustradele de protecţie sunt la fel de ruginite precum cele ale scărilor. Riscul ca un trecător să plonjeze în apă e la el acasă.

Specialiştii spun că defecţiunile vizibile cu ochiul liber pot ascunde probleme grave de structură.

„O deducţie, un mod de a deduce că există o problemă stucturală e că tot apar probleme pe elemente nestructurale. Structura îţi dă semne când are probleme, înainte să cedeze complet. Aşa îţi dai seama că trebuie să faci ceva. Dacă ai acasă o problemă şi îţi tot apar crăpături pe un perete, la un moment dat te saturi să tot chituieşti crăpătura şi chemi un specialist să vadă ce se întâmplă cu peretele acela. Aşa e şi la structuri mai mari”, explică un inginer în construcţii civile.

Expertiza tehnică

În acest moment, o firmă munceşte pentru întocmirea proiectului tehnic. Documentele care stau la baza proiectului atestă starea de degradare a podului.

Potrivit actelor obţinute de „Banatul Azi”, experţii au constatat: „starea suprastructurii, a elementelor de rezistenţă care susţin calea, a infrastructurii, a aparatelor de reazem, ca fiind necorespunzătoare, precum și degradări ale malurilor şi modificări de albie, degradări în zona carosabilă şi trotuare, respectiv:

— armături fără strat de acoperire, coroziunea armăturii, pete de rugină;

— beton cu aspect friabil şi/sau zone din beton exfoliat;

— beton degradat prin carbonatare, apariţia de stalactite;

— cumularea la un element al suprastructurii a mai multor degradări  (coroziune, fisuri, crăpături, striviri);

— fisuri la construcţie (neorientate, scurte, superficiale), faianţarea betonului;

— lipsa sau ieşirea din funcţiune a dispozitivelor de protecţie la acţiuni antiseismice;

— defecte de suprafaţă ale feţei văzute (culoare neuniformă, impurităţi);

— infiltraţii, eflorescenţe;

— dislocarea unei margini din bancheta cuzineţilor;

— eroziunea betonului, prezenţa unor zone pe suprafaţa elementului în care agregatele nu sunt înglobate în pasta de ciment;

— segregarea betonului, cuiburi de pietriş, caverne;

Degradări ale malurilor:

— lipsa lucrărilor de apărare a malurilor şi dirijare a apelor;

— lipsa lucrărilor de protecţie a taluzurilor, a scărilor de acces;

— amplasarea necorespunzătoare a instalaţiilor, cablurilor şi a conductelor suspendate pe pod;

Degradări în zona carosabilă şi trotuare:

— fisuri în îmbrăcămintea asfaltică

— lipsa etanşării dintre îmbrăcăminte şi celelalte elemente ale căii (borduri, parapete, rosturi);

— denivelări ale căii pe pod: văluiri şi refulări;

— degradarea bordurilor;

— parapet pietonal metalic cu geometrie generală necorespunzătoare în plan vertical şi orizontal;

— lipsa parapetului de siguranţă”.

O traducere simplă spune un singur lucru: reabilitarea este mai mult decât urgentă. Momentan, Consiliul Local Timişoara nu a alocat bani pentru moderizare, dar cheltuie 28.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate (SF) şi un proiectul tehnic (PT), în acest sens. Abia apoi vom şti câţi bani va costa reabilitarea podului, mai ales că autorităţile vor să-l lărgească, poate chiar cu o bandă auto, vor să refacă trotuarele şi căile de acces pentru pietoni şi vor să-l doteze cu piste pentru biciclete.

Când se va întâmpla acest lucru? Administraţia locală promite din 2013 începerea lucrărilor. Între timp, s-au obţinut bani de la Guvern pentru reabilitarea altor două poduri: Eroilor şi Ştefan cel Mare. Astfel, dacă acestea vor intra în proces de reabilitare în 2018, este puţin probabil ca şi Podul Muncii să intre în şantier, mai ales că se vor impune restricţii de circulaţie în zona Iosefin, pentru lucrările programate deja la primele două poduri. Rămâne de văzut, din nou, dacă modernizarea în forţă se va face calculat sau vom avea o nouă harababură în oraş, cum s-a întâmplat când s-au deschis în paralel şantierele de la pasajele Popa Şapcă şi Jiul.

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta este primul an în care noua clădire a maternității își găzduiește pacienții.

Cei trei bebeluși au venit pe lume chiar de Crăciun, iar de acum înainte, acesta va fi un motiv în plus pentru bucuria proaspeților părinți.

„În prima zi de Crăciun s-au nascut 3 bebeluși, unul natural și doi prin operație de cezariană. Cu totii sunt sanatosi spre bucuria familiilor. Alte viitoare mămici au intrat în travaliu si urmează să nască.

Felicitări mamelor care au primit un cadou de neuitat de Crăciun și sănătate multă! Iar tații vor avea de acum un prilej în plus să închine un pahar de Crăciun. Este o gardă emoționantă, cea de Crăciun, atât pentru mămici, cât și pentru personalul medical care are o perioadă foarte aglomerată, având în vedere că toate urgențele sunt direcționate aici”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean din Timișoara.

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este bine să cunoaștem mereu când trebuie să ne oprim și mai ales ce înseamnă exagerarea când vine vorba de consumul de alcool. 

Dr. Leana When, expertă în sănătate la CNN, a oferit pentru ProTV un interviu în cadrul căruia le explică oamenilor cum ar trebui să gestioneze conumul de alcool, dar și ce pot face în cazul în care oamenii își dau seama că excesul începe să devină o problemă.

„Există numeroase cercetări care arată că băutul excesiv în mod regulat este asociat cu multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și moarte prematură. În Statele Unite, bolile hepatice cauzate de alcool sunt principala cauză a transplanturilor de ficat. Se estimează că utilizarea alcoolului provoacă aproximativ 178.000 de decese anual. În timpul apogeului pandemiei de Covid-19, s-a înregistrat o medie de 488 de decese pe zi cauzate de consumul excesiv de alcool”, consideră Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor asociat clinic la Universitatea George Washington. Anterior, a fost comisar pentru sănătate în Baltimore.

Conform Ghidurilor Dietetice pentru Americani, adulții cu vârsta legală pentru consumul de alcool nu ar trebui să consume mai mult de o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați, în zilele în care consumă alcool. Ghidurile subliniază, de asemenea, că este mai bine să bei mai puțin alcool decât mai mult și că cei care nu consumă alcool în prezent nu ar trebui să înceapă să facă acest lucru”.

Cei care beau regulat mai mult decât această cantitate trebuie să știe că acest obicei crește riscul de boli cronice și deces prematur.

În plus, persoanele care consumă alcool ar trebui să fie conștiente de riscurile suplimentare asociate cu băutul compulsiv, care înseamnă consumul unei cantități mari de alcool la o singură ocazie. Potrivit Administrației pentru Abuzul de Substanțe și Servicii de Sănătate Mintală, băutul compulsiv este definit ca fiind patru sau mai multe băuturi la o ocazie, pentru femei și cinci sau mai multe băuturi la o ocazie, pentru bărbați.

Este mai bine să bei mult într-o singură zi și să nu bei deloc în restul săptămânii, sau să distribui băuturile pe parcursul mai multor zile?

„Consumul unei cantități mari de alcool într-o singură zi ar putea însemna că cineva atinge pragul pentru băut compulsiv. Cei care beau compulsiv se confruntă cu două tipuri suplimentare de riscuri în comparație cu cei care își distribuie consumul de alcool.În primul rând, o cantitate mare de alcool pune presiune pe organele tale. În al doilea rând, cei care beau compulsiv au un risc mai mare de accidente, cum ar fi căderi, înec sau accidente de mașină”, consideră Dr. Leana Wen.

Care sunt câteva semne că cineva are o problemă cu consumul de alcool?

„Cineva care depășește în mod regulat cantitatea săptămânală recomandată și/sau consumă alcool compulsiv ar trebui să fie conștient de faptul că acest comportament poate avea efecte negative asupra sănătății. De asemenea, oamenii ar trebui să știe că există o afecțiune numită tulburare legată de consumul de alcool. Aproximativ 29 de milioane de adulți americani suferă de această afecțiune, care este cea mai comună formă de tulburare legată de consumul de substanțe din SUA.

Tulburarea legată de consumul de substanțe se caracterizează prin pierderea controlului. Odată ce cineva începe să bea, nu se poate opri sau simte nevoia intensă de a consuma alcool. Mulți dintre cei care suferă de această tulburare întâmpină dificultăți în îndeplinirea responsabilităților legate de muncă, îngrijirea altora și viața de zi cu zi din cauza consumului de alcool. Unii dintre cei afectați care încearcă să renunțe pot experimenta, de asemenea, simptome fizice, cum ar fi neliniștea, transpirația și greața severă, spune doctorul.

Ce le recomandați celor care doresc să își modereze consumul de alcool în timpul sărbătorilor?

„Le recomand oamenilor să înceapă prin a identifica și stabili obiective personale. Este obiectivul tău să eviți complet alcoolul, să reduci consumul în mod continuu sau să oprești consumul de cantități mari într-o singură ocazie? Cum vei aborda planificarea va depinde de obiectivul tău. Dacă vrei să eviți complet alcoolul și acesta reprezintă o mare tentație pentru tine, poate ar fi bine să cauți evenimente sociale unde alcoolul nu va fi servit. Dacă trebuie să participi la evenimente unde alcoolul este servit, ia în considerare să le spui celor apropiați despre obiectivul tău și să le ceri ajutorul. Întreabă din timp dacă există băuturi nonalcoolice pe care le preferi; dacă nu, adu-ți propriile băuturi. Poate că ar fi bine să mergi cu un prieten sau un membru al familiei care și el/ea se abține.

Dacă obiectivul tău este să reduci numărul de băuturi consumate săptămânal, îți recomand să începi prin a ține evidența a cât alcool bei. Există o serie de aplicații care te pot ajuta, sau poți folosi un jurnal pe hârtie.

De exemplu, dacă până vineri observi că te apropii de cantitatea pe care ți-ai propus-o, poți încerca să reduci consumul în weekend. De asemenea, poți planifica din timp. Dacă știi că în weekendul viitor vor exista câteva ocazii în care vei bea, poți planifica să consumi mai puțin alcool mai devreme în săptămână.

Dacă prioritatea ta este să oprești băutul compulsiv, sfaturile de mai sus despre notarea băuturilor și planificarea din timp sunt valabile și în acest caz. În plus, încearcă să identifici factorii declanșatori: Ce tipuri de ocazii te-au făcut să consumi cantități mari în trecut? Dacă este vorba despre anumite petreceri, ia în considerare să le eviți sau să mergi cu scopul de a bea una sau două băuturi în loc de cinci sau șase. Dacă este vorba despre momente de depresie sau anxietate, ar fi bine să cauți ajutor de la un profesionist în sănătate mintală pentru a aborda preocupările de bază.

Vreau să adaug un ultim sfat aici: persoanele care experimentează simptome atunci când opresc sau reduc consumul de alcool ar trebui să caute ajutor medical. În plus, cei care descoperă că nu pot reduce consumul ar trebui să contacteze medicul lor de familie. Există tratamente eficiente pentru tulburarea legată de consumul de alcool, iar nimeni nu ar trebui să se rușineze să ceară ajutor”, este de părere Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor asociat clinic la Universitatea George Washington.

Sursă: https://stirileprotv.ro

Soborul Maicii Domnului – obiceiuri și tradiții

0

Pe 26 decembrie, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicat Fecioarei Maria. Sărbătoarea se referă la chemarea tuturor oamenilor la slujbă, pentru a se închina în cinstea Maicii, imediat după Nașterea lui Iisus Hristos.

În fiecare an, a doua zi de Crăciun este o zi importantă în biserica ortodoxă. Credincioșii se adună pentru a celebra praznicul Adunarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, dar și pentru a urma o serie de tradiții și obiceiuri sfinte.

Ce înseamnă pentru creștini sărbătoarea Soborul Maicii Domnului

Cuvântul bisericesc „sobor” se traduce prin „adunare de oameni”, o slujbă care se organizează pentru a o cinsti pe Maica Domnului. Sărbătoarea se referă la momentul în care o mulțime de creștini s-au adunat în jurul Fecioarei Maria, atunci când l-a ținut în brațe pe Mântuitor.

Maica Domnului este un model de credință, bunătate, de rugăciune și smerenie pentru toți creștinii. A fost aleasă de Dumnezeu pentru a-l naște pe Hristos, Fiul și toate sărbătorile în cinstea Fecioarei Maria sunt numite praznice împărătești.

Denumirea praznicului vine din limba greacă „Synaxis tis hyperaghias Theotokou”, slavonă „Sobor Presviatîi Bogorodițîi”, care înseamnă „adunare (de slujbă) a credincioșilor” în cinstea Preasfintei Fecioare. Printre cele mai importante sărbători prăznuite în cinstea Fecioarei Maria aminim: Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie;

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie; Buna Vestire, pe 25 martie; Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Obiceiuri, tradiții și superstiții de Soborul Maicii Domnului “Superstițiile țin de etnografie și folclor. Sunt tradiții locale, legi ale pământului le numim noi, dar pe care oamenii le-au dezvoltat din iubire, bucurie și credință, și pe care le-au respectat de-a lungul timpului din dorința de a-l cinsti pe Sfânt.

E bine să cinstim Sfântul și să învățăm fiecare dintre noi din modelul de viețuire al Lui. În general, astăzi, dar și la marile sărbători din biserică, nu este indicat să ne implicăm într-o activitate sau proiect care impune efort fizic, o muncă fizică îngreunată.

Este o zi în care avem nevoie de reculegere, de odihnă. Este bine astăzi să mergem la biserică, să aprindem o lumânare, să dăm de pomană alimente oamenilor nevoiași”, a transmis pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

În această zi nu se lucrează în gospodărie. Se spune că, cine muncește pe 26 decembrie, nu va mai avea nicio altă zi liberă în tot anul care urmează. O tradiție a zilei de 26 decembrie este ca finii să meargă la nași cu un pachet, denumit „colacul” din care nu trebuie să lipsească carnea de pui, de porc, vin de casă, țuică, flori și șapte pâini.

Tot astăzi, pe 26 decembrie, este pomenit și Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana.

Sursa: https://www.digi24.ro

181 pacienți s-au prezentat în urgență în prima zi de Crăciun la Spitalul Județean Timișoara

În prima zi de Crăciun, Serviciul de Urgență al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a înregistrat o activitate intensă, specifică sărbătorilor de iarnă. Un număr de 181 de pacienți au solicitat asistență medicală de urgență, dintre care 37 au necesitat internare pentru investigații suplimentare și tratament.

Chiar dacă sărbătorile ar trebui să fie un prilej de liniște și bucurie, numărul mare de pacienți care se prezintă în urgență ne arată că pentru mulți oameni problemele de sănătate nu iau pauză. Am avut o echipă dedicată care a lucrat la capacitate maximă pentru a răspunde prompt fiecărui caz.

În ciuda volumului ridicat de pacienți, personalul medical din cadrul UPU a reușit să gestioneze eficient situația. Echipele de medici, asistenți și infirmieri s-au mobilizat pentru a asigura îngrijiri prompte și de calitate. „Este o perioadă în care ne dorim să fim alături de pacienți și să oferim sprijinul necesar. Echipa noastră este pregătită să intervină indiferent de complexitatea cazurilor.

Medicii reamintesc populației importanța adoptării unui stil de viață moderat în perioada sărbătorilor, pentru a evita complicațiile medicale. Alimentația echilibrată, hidratarea corespunzătoare și evitarea excesului de alcool sunt esențiale pentru menținerea sănătății. De asemenea, persoanele cu afecțiuni cronice ar trebui să urmeze cu strictețe tratamentele prescrise și să evite stresul suplimentar.

Acest bilanț reflectă o realitate medicală care pune în lumină munca continuă a personalului din spitale, chiar și în zilele de sărbătoare, și necesitatea educării populației pentru prevenirea urgențelor medicale evitabile.

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara rămâne un pilon esențial în asigurarea sănătății comunității, oferind servicii medicale de calitate și sprijin în cele mai dificile momente.

Undă verde pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiect

Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Patru piețe și 14 străzi își vor schimba înfățișarea și funcționalitatea, printr-unul dintre cele mai ample proiecte de regenerare urbană ale regiunii.

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și cei ai Primăriei Municipiului Timișoara au semnat astăzi contractul de finanțare pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Proiectul are o valoare totală de 34 milioane de euro, din care peste 14 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. El prevede transformarea zonei istorice într-una modernă și vibrantă, cu spații dedicate comunității și acces facil la Canalul Bega, centrul orașului, școli, grădinițe, zone comerciale și alte puncte de interes din cartier.


Proiectul va reda spațiile publice către comunitatea locală, ca un răspuns la nevoile oamenilor în materie de mobilitate, zone verzi și spații publice atractive. Peste 57.000 mp de spații publice vor fi reabilitați, incluzând piețele: Traian, Romanilor, Petru Rareș și Acad. Corneliu Micloși; precum și străzile: Bd. 3 August 1919 (parțial), str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Lonovici, Str. Rabin Dr. Ernest Neumann (fostă Str. Episcop Joseph Nischbach), str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare (parțial), str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, str. Ion Mihalache.
Reconfigurarea zonei prevede eliminarea traficului de tranzit din Piața Traian, introducerea unui sistem de sensuri unice și transformarea unor străzi în zone pietonale sau semipietonale. Oamenii vor avea mai mult spațiu pentru plimbările pe jos, pentru recreere, dar și spații verzi și locuri de joacă.

Localnicii și turiștii se vor bucura de o zonă pietonală mai mare cu peste 6.000 de metri pătrați față de cea din prezent. Aceasta va avea mobilier urban și trei fântâni arteziene.
Spațiile verzi vor fi extinse până la o suprafață de peste 9.000 de metri pătrați, iar peste 350 de arbori noi vor fi plantați în cartier.

Totodată, vor fi construite piste de biciclete pe 5 străzi, iar cea de pe B-dul 3 august va fi cu dublu-sens și cu o lățime de până la 2,5 metri. Suprafața permanent carosabilă va fi redusă la un sfert din cea existentă în prezent (de la 30.000 mp, la 7.900 mp). De asemenea, transportul public cu tramvaiul va fi prioritizat, iar liniile de tramvai din zonă vor fi reabilitate.
Investițiile realizate prin acest proiect ar urma să crească atractivitatea zonei, atât din punct de vedere turistic și cultural, cât și economic; și să ofere o identitate urbană bine definită, care să reflecte bogata moștenire culturală a cartierului.

"Regenerarea urbană a cartierului Fabric va fi un exemplu elocvent de cum fondurile europene pot transforma nu doar infrastructura, ci și calitatea vieții comunităților locale. Am văzut cu toții ce beneficii a adus Timișoarei transformarea centrul istoric al orașului, realizată tot cu bani europeni, iar investiția din jurul Pieței Traian este cel puțin la fel de ambițioasă. Cu ajutorul ei, nu doar că vom proteja și revitaliza un patrimoniu istoric deosebit, dar vom crea un spațiu urban adaptat nevoilor contemporane – mai verde, mai accesibil și mai atractiv", a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Proiectul de regenerare urbană a Zonei Traian ar urma să fie finalizat în 32 de luni. În total, ADR Vest va investi peste 130 de milioane de euro prin Programul Regional Vest, în Revitalizarea și Regenerarea Urbană a orașelor din regiune.

CCIA Timiș demarează două noi cursuri GRATUITE de profesionalizare a angajaților: MANAGER DE INOVARE și EXPERT LEGISLAȚIA MUNCII

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș anunță demararea în cursul lunii februarie 2025 a două cursuri autorizate, destinate dezvoltării abilităților profesionale ale angajaților și creșterii oportunităților de carieră.

Cursurile sunt organizate în cadrul Proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest” (ID 317710), cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, și derulat de CCIA Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center, partener.

 Manager de Inovare  – cod COR 242106 – Curs autorizat cf. OG. Nr. 129/2000
Durată: 180 de ore
Beneficii: Implementarea de soluții creative care generează schimbări în organizație
Competențe:
 Elaborarea strategiei de inovare a firmei
 Implementarea planului de realizare a strategiei de inovare al firmei
 Elaborarea metodelor de valorificare a capitalului intelectual al firmei

 Expert Legislația Muncii –  cod COR 242220  – Curs autorizat cf. OG. Nr. 129/2000 
Durată: 240 de ore
Beneficii: Obținerea de cunoștințe avansate privind legislația muncii și sprijinirea conformității organizației
Competențe:
 Furnizarea serviciilor de management al relațiilor de muncă
 Coordonarea serviciului extern specializat în resurse umane și salarizare
 Auditarea activității de resurse umane și salarizare la nivelul unității
 Reprezentarea extrajudiciara a angajatorilor în limita mandatului acordat
 Asigurarea asistentei tehnice de specialitate a angajatorilor sau, după caz, a lucrătorilor
 Redactarea / avizarea contractelor de muncă, precum și a altor documente subsecvente acestora
 Redactarea / avizarea regulamentelor, politicilor, procedurilor, precum și a tuturor actelor interne specifice relațiilor de muncă
 Organizarea / normarea muncii și stabilirea sferelor de atribuții
 Elaborarea sistemelor de salarizare și calcularea drepturilor salariale
 Promovarea egalității de șanse și combaterea discriminării / hărțuirii la locul de muncă
 Realizarea cercetării disciplinare a lucrătorilor
 Aplicarea procedurilor legale privind răspunderea patrimonială
 Aplicarea procedurilor privind concedierea lucrătorilor
 Soluționarea cererilor sau reclamațiilor individuale ale lucrătorilor
 Concilierea conflictelor de muncă

IMPORTANT!
Cursurile se vor desfășura online.
Condițiile de eligibilitate și înscriere sunt:
 Vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani
 Angajați cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial din întreprinderi publice și private, cu domiciliul/reședința într-unul din județele Regiunii Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara)
 Studii superioare finalizate cu diplomă de licență.
Persoanele ce ocupă poziții de management NU sunt eligibile.
Locurile sunt limitate.
Grupele de curs sunt formate din 25 de participanți, iar selecția cursanților se va face pe principiul „primul venit primul servit” și are la bază respectarea principiului egalității de șanse și nondiscriminării.

Înscrierile se fac prin completarea Formularului de preînscriere și transmiterea acestuia pe e-mail: lbarbu@cciat.ro sau fluca@cciat.ro.
Informații detaliate despre proiect, materialul informativ despre cele două cursuri și Formularul de Preînscriere sunt disponibile pe site-ul CCIAT la adresele:
https://www.cciat.ro/cciat_Evolutia_tehnologiilor_rapide_=_Evolutia_carierei_angajatilor_din_Regiunea_Vest__ID_317710
https://www.cciat.ro/cciat_Cursuri_demarate_in_luna_FEBRUARIE_2025__Manager_de_Inovare_%C8%99i_Expert_Legislatia_Muncii

Informații suplimentare la:
Laura BARBU – Tel: 0256 490 771 – email : lbarbu@cciat.ro 
Flavia SORCA – Tel: 0768 794 522 – email : fluca@cciat.ro

Vom reveni în luna ianuarie cu detalii privind aceste două cursuri, cu referire la subvențiile care vor fi acordate : 900 lei/persoană (Manager de Inovare) și 1200 lei/persoană (Expert Legislația Muncii).

Refacere lucrari calamitate la acumularea Oravita, jud. Caras-Severin

Acumularea Oravita Mica

Una din lucrările de mare importanță realizată de Administrația Bazinală de Apă Banat ăn anul ce se încheie au fost cele de la acumulaea Oravița Mică.

Cuprinse în cadrul obiectivului de investiții „Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița, jud. Caraș-Severin – baraj Oravița Mică, regularizare aval”, lucrările de reabilitare a barajului și cele de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul orașului, derulate de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat, au început în 2019. În cazul barajului, cu 40 de ani mai târziu decât ar fi trebuit, spun specialiștii ABA Banat: „Încă din anii 80, barajul Oravița Mică, realizat în secolul al XVIII-lea, datorită duratei mari de funcționare, avea nevoie de o reabilitare complexă. Lipsa fondurilor necesare refacerii lucrărilor au impus amânarea repetată a reparațiilor capitale, care au început odată cu semnarea contractului de lucrări în noiembrie 2018. Barajul se afla într-o stare înaintată de degradare, care nu permitea funcționarea normală a acestuia, iar lacul de acumulare era colmatat în proporție de 92%”.

Șantierul la barajul Oravița Mică a fost deschis în primăvara anului 2019, durata de execuție inițială a lucrărilor fiind de 24 luni. „Durata a fost prelungită ulterior până în 2024 din cauza nealocării fondurilor și a stării de pandemie”, a precizat purtătorul de cuvânt al ABA Banat, Sorina Neaga. Potrivit datelor transmise într-un comunicat de presă, lucrările de reabilitare au constat în: refacerea paramentului amonte și aval, amenajarea corespunzătoare a descărcătorului de suprafață și a golirii de fund; realizarea unui disipator de energie la piciorul aval al descărcătorului de suprafață; consolidarea corpului barajului prin injecții cu lapte de ciment; instalarea unei aparaturi de măsură și control pentru a urmări în timp modul de funcționare a barajului. De asemenea, a fost realizată și decolmatarea cuvetei lacului de acumulare care acum asigură un volum de 43.000 metri cubi.

Lucrările de reabilitare au început în primăvara anului 2019 și au constat în:
refacerea paramentului amonte și aval;
amenajarea corespunzătoare a descărcătorului de suprafaţă şi a golirii de fund;
realizarea unui disipator de energie la piciorul aval al descărcătorului de suprafaţă;
consolidarea corpului barajului prin injecţii cu lapte de ciment;
instalarea unei aparaturi de măsură și control pentru a urmări în timp modul de funcționare a barajului;
decolmatarea cuvetei lacului de acumulare care acum asigură un volum de 43.000 de metri cubi.
recalibrare albie L = 2.973m
Valoare totala lucrarilor: 9 mil lei

Colindătorii au poposit la Spitalul „Victor Babeș”

0

Spitalul Victor Babeș din Timișoara a primit în Ajunul Crăciunului Colindători. Peste 50 de colindători au venit să le vestească nașterea lui Iisus Hristos bolnavilor, dar și mediciilor și asitentelor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

„Cu inimile pline de bucurie, dar si cu dorinta de a face bine, aproape 50 de colindatori au venit, ne-au vizitat, si in acest an, in seara de Ajun, pentru a aduce speranta si ganduri calde celor care, de sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos, sunt nevoititi sa stea departe de familie si prieteni, pe un pat de spital.

Colindele lor, incarcate de emotie si lumina, au fost un adevarat balsam pentru sufletele pacientilor nostri, aducand un strop de alinare, dar si bucurie.

Le multumim din suflet acestor oameni minunati care, prin gestul lor, prin cantece, ne-au reamintit cat de important este sa daruim. Crăciunul este despre bunătate si speranță”, au transmis reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara, pe pagina de Facebook.

 

Tradiții și obiceiuri străvechi de Crăciun! Ce nu este bine să facem în această zi

An de an, este sărbătorită Nașterea Domnului, în perioada 25 – 27 decembrie. De-a lungul timpului, tradițiile și obiceiurile de Crăciun s-au dezvoltat și au fost îmbogățite. Copiii așteaptă cu nerăbdare sosirea lui Moș Crăciun, un personaj cu barbă albă și îmbrăcat în roșu, care aduce cadouri pentru copiii cuminți. În apropierea Crăciunului, bradul de Crăciun este împodobit cu ornamente de diferite culori, creând o atmosferă festivă și plină de bucurie în casele oamenilor.

În timpul sărbătorilor de Crăciun, oamenii își transmit gândurile bune și urările de Crăciun celor dragi. Această tradiție presupune să trimiți mesaje și carduri de Crăciun pentru a transmite gândurile tale calde și urările sincere celor apropiați. Este o modalitate de a aduce zâmbete și bucurie în viețile celor dragi în perioada sărbătorilor.

Un alt obicei înrădăcinat în cultura românească este atârnarea unei crenguțe de vâsc în casă. Originea și semnificația vâscului provin din mai multe culturi. De exemplu, în mitologia nordică, se credea că vâscul reprezintă zeița dragostei, Friga, și că cuplurile care se sărută sub vâsc vor rămâne împreună toată viața. Conform tradiției creștin-ortodoxe, se spune că atunci când cineva pune o crenguță de vâsc în casă, va avea un an plin de belșug, fericire și pace în familie.

Un alt obicei deosebit este cel al tăierii unui măr pe jumătate în timpul Ajunului. Conform credinței, dacă mărul are viermi în interior, persoana care l-a tăiat va avea parte de boli în anul următor. Dacă mărul este putred, atunci aceasta poate semnifica moartea.

În dimineața de Crăciun, este recomandat să se mănânce pește la micul dejun, considerat un aliment sprinten. Masa de Crăciun este considerată una dintre cele mai importante mese ale anului și este de obicei formată din preparate tradiționale precum sarmale, cârnați, cozonac, plăcinte, piftie sau icre. Aceasta este ocazia de a petrece timp de calitate cu familia și de a sărbători într-un mod tradițional.

Acum pentru că am aflat ce trebuie să facem de Crăciun, trebuie să știm și ce este bine să nu facem, potrivit datinilor din popor.

În această zi NU:

  • se spală rufe
  • se împrumută bani sau obiecte
  • se mătură casa
  • se pun pantofi sub masă
  • se taie nimic cu foarfeca
  • nu se pleacă de casă flămând

Toate aceste datini au la bază credințe privind prosperitatea, succesul, sănăteatea ori norocul în următorul an.

Există și o listă cu „așa da”, mai precis ce este bine să facem, conform tradițiilor vechi în acestă zi de Crăciun.

Este bine să:

  • punem bani sub fața de masă
  • punem paie sau fân sub masa de Crăciun
  • așezăm o nucă și un fir de bisuioc în apa cu care ne spălăm pe față
  • să avem o haină nouă de purtat în această zi
  • dacă primim în casă musafiri de Crăciun, primul care pășește în casă trebuie să fie bărbatul
  • respectăm ordinea membrilor familiei la masă. Dacă în familie există o persoană care a decedat, nimeni nu trebuie să se așeze pe acel loc.
  • se mai spune și că trebuie să deschidem geamurile larg la miezul nopții, pentru a locuința să primească Binecuvântarea Maicii Domnului.

Toate aceste datini și obiceiuri din moși – strămoși sunt legate de prosperitate, sănătate, liniște, noroc în anul care vine. Cu toate acestea, multe dintre ele ar putea fi considerate învechite de noile generații.

O bună parte din acestea erau respectate probabil de bunicii sau străbunicii noștri.

Sursă: https://stirileprotv.ro

Foto: Știrile Pro TV


Redacția Banatul Azi vă urează Crăciun Fericit, dar și sărbători luminate, vouă, dar și celor dragi!

O familie din Caraș-Severin a primit cel mai frumos cadou de Crăciun!

În Caraș – Severin, un bebeluș s-a născut prematur în ajunul Crăciunului. Mama, aflată în 23 de săptămâni, a intrat în travaliu și a născut acasă. Familia a sunat la 112, iar un echipaj SMURD a intervenit de urgență la femeie acasă, coordonat cu atenție de medicul de Gardă de la Spitalul Orășenesc Oravița. 

Când au ajuns medicii la fața locului, copilul era deja adus pe lume, iar tânăra mămică era în șoc. Medicii au stabilizat-o, i-au acordat îngrijirile necesare și celui mic. Cel doi au ajuns la Spital la Oravița, de une au fost amândoi preluați de un echipaj de la Spitalul de Copiii Louis Țurcanu. Mămica și copilul au ajuns cu bine pe secția de Neonatologie.

„Trebuie să ajungem urgent în localitatea Cărbunari. O femeie însărcinată, aflată în travaliu prematur la doar 23 de săptămâni, are nevoie de ajutorul nostru!” – acesta a fost apelul care a mobilizat echipajul condus de Aurelian.

Pe tot parcursul drumului, colegul nostru a menținut legătura cu dispeceratul, soacra pacientei și medicul de gardă de la Spitalul Orășenesc Oravița, coordonând fiecare detaliu al intervenției.
La sosire, situația era critică: mama, aflată la prima naștere, era în stare de șoc, iar bebelușul prematur se născuse deja. Cu grijă și profesionalism, colegii noștri au intervenit prompt, stabilizând starea mamei și a micuțului.
„Liniștiți-vă, suntem aici să vă ajutăm. Vom ajunge la spital, iar totul va fi bine!”, au încurajat-o paramedicii, oferindu-i sprijin moral într-un moment extrem de dificil.
În timp ce echipajul îi transporta spre spital, echipa de neonatologie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara era deja în drum spre Oravița, pregătită să preia micuțul născut prematur și să îi ofere îngrijirile necesare.
Felicitări colegilor noștri, Aurelian, Daniel și Viorel, pentru profesionalismul, curajul și empatia de care au dat dovadă în această situație delicată. Datorită intervenției lor, mama și bebelușul au ajuns în siguranță la spital, oferindu-i micuțului o șansă la viață.
În spatele fiecărei intervenții se află oameni dedicați, care pun suflet și pasiune în misiunea de a salva vieți. Respect și recunoștință pentru efortul tuturor celor implicați!”, au transmis reprezentanții ISU Caraș – Severin.