Tinerii din Banat, inițiați în ,,cibernetica albă”, partea mai puțin cunoscută a calculatoarelor. FOTO

1143

În viața tot mai tehnologizată pe care o ducem astăzi, partea de calculatoare are o importanță covârșitoare. Dezvoltarea industriei informatice a luat, de câteva decenii, un avânt de nebănuit chiar și pentru specialiști.

Copii și tineri învață acestă știință de la vârste tot mai fragede. Sunt tot mai multe clase, anume destinate, prin programă, să descifreze tainele calculatoarelor.

Un grup de tineri liceeni au observat, însă, o mare lacună a acestor ore. Se învață despre calculatoare, chiar și despre programarea lor, dar nu prea se spune mai nimic de un mare pericol al societății moderne. Tot mai multe atacuri și mai multe fraude se realizează cu computerul. Ar trebui să apară mai numeroși specialiști ai securității. Se simte pe piața munci această lipsă. Tinerii trebuie îndrumați să treacă masiv de „partea albă” a informaticii.

În acest sens, s-a materializat o inițiativă inedită. Pentru prima data, la Timișoara a avut loc un inedit curs, cu o serie de aplicații concrete, unde tinerii au putut afla de la specialiști, multe din tainele domeniului atat de puțin cunoscut. A urmat apoi și un concurs de securitate cibernetică.

Licenii timișoreni au lansat invitația și celor de la Arad, iar în cele din urmă, în orașul de pe Bega s-au adunat 35 de participanți care au parcurs un număr de cinci ore de pregătire intensivă în domeniul securității. În cadrul cursului au fost prezentate cazuri concrete de către specialiștii care s-au confruntat în mod direct cu acestea.

După teorie a urmat și un concurs extrem de tare și bine organizat ce a pus la încercare cunoștiințele și puterea de concentrare a tinerilor împărțiți pe mai multe echipe. Aceste tipuri de concursuri sunt deosebit de populare în statele din Europa și de peste Ocean, dar la noi sunt încă la început. De altfel, concursurile sunt forte importante pentru pregătirea viitorilor ingineri și informaticieni.

Și la noi în țară există centre puternice unde se cercetează securitatea cibernetică la nivel de tineret, situate în orașe precum Suceava sau București.

Majoritatea cunoștiințelor acestei științe, elevii le acumulează prin studiu individual, din carți procurate, care de pe unde, și din date de pe internet. În școli, nu se știe de așa ceva și nu se învață sistematic despre parte negativă a informaticii.

Echipa de entuziaști tineri care a avut inițiativa de a desfășura astfel de cursuri, a reușit să obțină și finanțarea pentru zece proiecte pe care le au în vedere. Trebuie menționați liderii liceeni ai cursurilor în domeniul securității: Cătălin Țiu, Marco Stroia, Rareș Ronkov și Sebastian Maleș.

Și findcă cei care au muncit și au învins trebuie cunoscuți, iată și câștigătorii primei ediții a CTF Challenge Timișoara:
-Pe locul Întâi s-a clast echipa formată din
-David Candreanu, Vlad Ciuleanu, Pavel Prodaniu
-Premiul 2 – Emanuel Covaci, Andreea Ivancu, Alexandra Colf
-Premiul 3 – Leonard Han, Zaharia Cristian, Irsai Samuel

Acești liceeni, cu preocupări atât de inedite, ar merita să fie sprijiniți pentru ca următoarele ediții să devină de nivel internațional.

Proiectul e finanţat prin programul YouthBank Timişoara, coordonat local de Fundaţia Comunitară Timişoara şi la nivel naţional de Fundaţia pentru Implicarea Tinerilor, în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.