Tinerii studioși din Banat își fac încă din toamnă planurile pentru la vara sau toamna următoare. Cei aflați în clasele finale ale liceului s-au adunat la cea de-a 27-a ediție a World Education Fair (WEF), unde au o foarte largă ofertă de unde pot alege.
Marile universități din lume și-au trimis reprezentanții pentru a da informații și sfaturi. Sună tentant pentru oricine să meargă la o universitate din străinătate. Dar e bine de știut ce vor găsi acolo, ce pot studia, ce acte și diplome trebuie să posede. Au putut afla de la cei mai în măsura cum se pot caza și unde se poate mânca într-o țară străină. Odată ajunși studenți în străinătate unii sunt interesați chiar să și muncească pentru a câștiga un bănuț.
Și poate cel mai important pentru un tânăr de la noi din țară ar fi un aspect deloc de neglijat. Cam toate universitățile de prestigiu din afară cer o taxa de școlarizare. În multe din cazuri aceasta este destul de mare. E o hotărâre greu de luat mai ales de părinții care vor trebui să suporte financiar aceste taxe, cel puțin în primul an de studiu. În multe situații se oferă și burse, dar acestea nu acoperă toate cheltuielile.
Universitățile ce dau o siguranță a unui loc de muncă sunt cele mai căutate. Potrivit publicației ,,The Guardian”, peste 80 de procente dintre absolvenții școlilor partenere IntegralEdu sunt angajați în jumătate de an după terminarea studiilor. Cel mai mare succes îl au domeniile IT, management de afaceri sau drept. În nouă ani de consultanță, IntegralEdu a sfătuit peste 10.000 de tineri în alegerea unei cariere.
A fost mare aflux de tineri la universități britanice ca: Richmond the American International University in London, Coventry University, Cantenbury University sau la cele germane și olandeze.
O altă ofertă ce oferă distracție pe lângă educație este cea a taberelor pentru copii în grup, dar și individuale, astfel doritorii având șansa de a vedea întreaga lume.
În ceea ce privește studiile preuniversitare, cele mai căutate sunt liceele din Elveția și din Marea Britanie.
Un grup interesant de tineri veniți împreună cu dascălii lor sunt tocmai de la Liceul cu predare în limba slovacă din Nădlac. Au venit să testeze piața educațională. Tânărul din clasa a XII-a Jan Valentin, de la secția reală, este foarte interesat de agricultura modernă și mai cu seamă de genetică. A venit să prospecteze oferta internațională, dar este cam gânditor când a aflat de taxe. În schimb va încerca să meargă la studii în Slovacia unde are avantajul de a cunoaște limba de acasă.
„Târgul World Education Fair organizat sub sloganul Educație la 360 de grade acoperă toate vârstele pentru tinerii care doresc să studieze în străinătate. Aici sunt prezente organizații care oferă tabere de vară și cursuri de scurtă durată în străinătate. Avem prezente licee de elită și de asemenea universități ce oferă programe de licență și de masterat precum și de MBI astfel încât reușim să acoperim toate vârstele de la cinci la cincizeci de ani pentru oricine dorește să-și continue studiile în străinătate”, a declarat Ivan Domuschiev, manager IntegralEdu și organizator al târgului.