Tinerețea unei școli centenare
De la începuturile pline de entuziasm și încredere în viitorul școlii de ingineri de la Timișioara de acum un secol și până la ce este acum a fost un drum extrem de anevoios cu mare implicare a tuturor generqațiilor der cadre didactice ce au trecut pe la catedre.
Acum este una din cele mai cunoscute universități din șara noastră. Faima a trecut de mult granițele. Practic nu se poate consemna un continent sau o țară în toată lumea largă une să fi activat un absolvent timișorean.
Universitatea Politehnica Timișoara este una din cele mai mari universități tehnice din Europa Centrală și de Est. Programele de studiu oferite sunt organizate după sistemul Bologna, în trei cicluri: licență, masterat, doctorat. UPT cuprinde 10 facultăți la care sunt înscriși în jur de 15 000 de studenți. Corpul profesoral este format din peste 700 de cadre didactice care își desfășoară activitatea în cadrul a 25 de departamente, în timp ce personalul administrativ și auxiliar numără în jur de 900 de cadre.
Universitatea Politehnica Timișoara în 2011, a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație, iar în 2018 SCImago Institutions Rankings a clasificat-o a treia din cele 25 de universități clasificate din România. Universitatea este membră a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), ce include cele mai importante universități cu profil tehnic din România.
Misiunea Universității Politehnica Timișoara este foarte complexă și ancorată în realitățile vieții actuale: principale trăsături sunt:
-să genereze, respectiv să transfere către societate cunoaștere prin cercetare științifică avansată, cercetare, dezvoltare și inovare, respectiv prin diseminare a rezultatelor prin publicare și / sau implementare;
-să asigure formare profesională superioară, de nivel universitar – după caz: în paradigma Bologna, pe toate cele trei cicluri ale acesteia — licență, masterat, doctorat – sau în sistem reglementat special — precum și de nivel postuniversitar și în conceptul de învățare pe tot parcursul vieții, în scopul dezvoltării personale și inserției profesionale a individului și în scopul satisfacerii nevoii de competență a mediului societal;
-să contribuie la stabilirea direcțiilor de dezvoltare a societății, în plan local, regional, național și internațional”.
-să cultive, să promoveze și să apere valorile fundamentale cristalizate pe parcursul evoluției omenirii: libertatea de gândire, de exprimare și de acțiune, dreptatea, adevărul, echitatea, cinstea, corectitudinea, demnitatea, onoarea.
De-a lungul timpului, Universitatea Politehnica Timișoara a purtat mai multe denumiri oficiale:
-Școala Politehnică din Timișoara (1920 – 1948);
-Institutul Politehnic Timișoara (1948 – 1970);
-Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara (1970 – 1991);
-Universitatea Tehnică din Timișoara (1991 – 1995);
-Universitatea „Politehnica” din Timișoara (1995 – 2013);
-Universitatea Politehnica Timișoara (2013 – prezent). Dar la fel de drag inimii unui student sau absolvent este numele de alint simplu și concis de „Poli” fîră alte adausuri. Oricine știe despre ce e vorba.
Dar ce este o aniversare fără înșiruire de date și cifre? Doar vorbe simple fără acoperire. Iată cele mai importante repere cronologice din istoria universității după anii în care s-au întâmplat:
1920 Începe activitatea Școlii Politehnice la Timișoara.
1920 Se înființează „Societatea sportivă a Școlii Politehnice”.
1921 Prin Decretul nr. 365/1921 este numit „Consiliul de Perfecționare Profesională a Politehnicii din Timișoara”.
1921 Apare primul număr al Anuarului Școlii Politehnice.
1921 Se inițiază primul ciclu de conferințe publice științifice și de cultură generală. Este constituită „Societatea Studenților Școlii Politehnice Timișoara”.
1921 Se înființează „Revista Matematică din Timișoara” (RMT), sub conducerea profesorului universitar Traian Lalescu, rectorul Școlii Politehnice.
1923 Se inaugurează Pavilionul de Mecanică, la 11 noiembrie.
1923 Se înființează „Societatea Științifică a Școlii Politehnice din Timișoara” care tipărește în 1925 primul număr al publicației „Bulletin Scientifique de l’Ecole Politehnique de Timișoara”.
1923 A fost înființată „Societatea matematică a studenților”. Se dau în folosință 3 vile pentru locuințele corpului didactic, în perimetrul de teren alocat Școlii Politehnice.
1924 Se acordă diploma de inginer primei promoții.
1927 Se organizează primul Congres al inginerilor, absolvenți ai Școlii Politehnice.
1927 Se dă în folosință primul cămin pentru studenți cu 220 locuri.
1929 Se înființează prima Societate de Chimie din România.
1930 Se dă în folosință cantina studențească.
1933 Se creeaza două facultăți distincte: Electromecanică și Mine și Metalurgie.
1934 Se înființează Asociația profesorilor de Matematică.
1935 Școala Politehnică a primit dreptul de a conferi titlul de doctor inginer, dar reglementarea procedurii a fost aprobată de Consiliul de Perfecționare Profesională în 1937.
1937 Se dă în folosință baza sportivă „Politehnica”.
1938 „Academia de Înalte Științe Agronomice din Cluj” se transformă în facultate și este subordonată Politehnicii din Timișoara până în anul 1945.
1939 Se acordă primul titlu de doctor inginer profesorului Ștefan Nădășan.
1941 Se înființează Facultatea de Construcții.
1945 Se înființează Facultatea de Agronomie care a funcționat în cadrul Școlii Politehnice până în anul 1948. Astăzi este independentă devenind de asemene a o importantă universitate a urbei.
1948 Școala Politehnică își schimbă denumirea în Institutul Politehnic Timișoara.
1948 Facultatea de Mine și Metalurgie se desprinde de Institutul Politehnic din Timișoara.
1948 Institutul Politehnic Timișoara cuprindea: 4 facultăți (Facultatea de Mecanică; Facultatea de Electrotehnică; Facultatea de Construcții; Facultatea de Chimie) cu 12 secții de specializare
1948 Se editează „Bulletin de Science et Technique de Politechnique de Timisoara”, denumire schimbată în 1949 în „Buletinul de Știință și Tehnică al Institutului Politehnic din Timișoara”.
1952 Au luat ființă, pentru prima dată, cursurile serale cu durata de 6 ani și cursuri la fără frecvență.
1953 Se înființează Facultatea de Material Rulant, transformată în secție a Facultății de Mecanică în 1954.
1956 Buletinul științific apare cu denumirea „Buletin științific și tehnic al Institutului Politehnic din Timișoara”.
1956 Se trece la durata învățământului, la cursurile de zi, la 5 ani.
1961 Se înființează „Centrul de calcul”.
1962 Este transferată de la Craiova Facultatea de Mecanică Agricolă.
1968 S-au înființat secțiile de subingineri de la Facultatea de Mecanică și Facultatea de Construcții.
1969 S-au înființat secțiile de subingineri de la Facultatea de Electrotehnică.
1970 A luat ființă secția de Arhitectură în cadrul Facultății de Construcții și secția de Electronică Aplicată la Facultatea de Electrotehnică.
1970 Se sărbătorește semicentenarul institutului, ocazie cu care i-a fost acordat dreptul de a purta numele de Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara. Institutul cuprindea 5 facultăți, cu 24 de secții de specializare pentru ingineri și subingineri, 537 cadre didactice și 5653 de student.
1971 Se înființează Institutele de subingineri din Hunedoara și Reșița sub patronajul Institutului timișorean.
1973 A intrat în funcțiune Secția de Prototipuri și Microproducție (SPM) cu Profil Electric și Mecanic.
1975 A luat ființă „Centrul de calcul electronic” al Institutului.
1976 S-a dat în funcțiune noul local al Facultății de Electrotehnică.
Facultatea avea nevoie de spații de învățământ, cum ar fi amfiteatre pentru cursuri și săli de seminar pentru proiectare. În urma eforturilor deosebite depuse de către conducerea Institutului (formată din rectorul Ioan Anton și din prorectorii Gheorghe Silaș și Ioan De Sabata) s-a construit edificiul nou al Facultății de Electrotehnică cu trei corpuri de clădiri aflate pe Bulevardul Vasile Pârvan și o hală mare situată între Facultatea de Electrotehnică și Mecanică.
1977 Se finalizează corpurile de clădiri de la Facultatea de Mecanică. Facultatea se dezvoltase foarte mult datorită tradiției și rezultatelor deosebite obținute în cercetarea științifică legată de industria țării. Numărul mare de studenți cerea noi spații de învățământ. Acest aspect a fost rezolvat prin construirea unei noi clădiri, asemănătoare ca stil cu cea ridicată de arhitectul Duiliu Marcu.
1981 Se dau în folosință noul corp de clădire al Facultății de Construcții și Pavilionul de Orologerie de la Facultatea de Mecanică.
1982 Se încheie construcția noului corp de clădire de la Facultatea de Chimie.
1991 În baza Notei Guvernului din 04.01.1991 și a Ordinului Ministrului Învațământului și Științei, se schimbă denumirea Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara în Universitatea Tehnică din Timișoara.
1993 S-a înființat Colegiului de Comunicare Profesională, ca formă scurtă de învățământ universitar, viitorul Departament de Comunicare și Limbi Străine.
1995 În baza Hotărârii de Guvern nr. 568 publicată în Monitorul Oficial în data de 16.08.1995, se schimbă denumirea Universitații Tehnice din Timișoara în Universitatea „Politehnica” din Timișoara.
2006 Începe construirea unui nou corp al Universității, lângă terenul de sport, care va fi sediul viitoarei biblioteci.
2011 Departamentul de Comunicare și Limbi Străine devine „Facultatea de Științe ale Comunicării” , începând cu luna octombrie.
2013 În baza Hotărârii de Guvern nr. 493 publicată în Monitorul Oficial nr. 447 în data de 22.07.2013, se schimbă denumirea Universitații „Politehnica” din Timișoara în Universitatea Politehnica Timișoara.
2014 Are loc inaugurarea Bibliotecii Centrale a UPT din cadrul Centrului de documentare, educație continuă și transfer tehnologic.
Toate aceste performanțe nu ar fi fost posibile fără eforturile de a construi permanent noi și noi clădiri, ateliere, cămine sau laboratoare. Nu trebuie uitate nici bazele sportive. Politehnica a avut de la începuturi o preocupare aparte pentru mișcarea sportivă de orice fel. Educația fizică a fost una din materiile obligatorii în toată istoria școlii unde se dădeau note și examene ca la orice altă materie.
Infrastructura universității este impresionantă prin dimensiunile, complexitatea și serviciile oferite, studenții și angajații putându-se bucura de cazare (cămine și hoteluri), cantine, baze sportive (piscine, terenuri de fotbal și de tenis, sală de gimnastică, etc), o editură și un centru de imprimare, servicii tehnice și administrative (centru de e-learning, televiziune privată, etc), bibliotecă, precum și de un centru medical pentru studenți.
Cămine
Campusul universității, situat aproape de centrul Timișoarei, oferă studenților șansa de a se bucura de viața universitară, în paralel cu toate facilitățile acestui oraș cosmopolit. Căminele universității găzduiesc aproximativ 5.500 de studenți în 2000 de camere studențești din cele 16 cămine, toate camerele fiind dotate cu conexiune la internet, televiziune prin cablu, frigider și mobilier nou.
Hoteluri
Universitatea deține două hoteluri aflate în centrul orașului, Casa Politehnicii 1 (17 camere) și Casa Politehnicii 2 (31 de camere), ambele echipate la nivel de 3 stele (telefon, TV, frigider, aer condiționat, internet) și având propriul lor restaurant.
Cantine universitare
În campusul studențesc, universitatea deține 2 cantine universitare: Restaurantul Universitar și Fast-food-ul 1MV. De asemenea, cafenele există în multe din clădirile universității.
Biblioteca Centrală a UPT
Folosind dispozitive moderne specifice, Biblioteca Centrală a UPT oferă utilizatorilor acces la resursele și serviciile documentare necesare procesului de învățământ și cercetare, folosind mijloace specifice moderne, în scopul instruirii profesionale și al desăvârșirii personalității umane. Biblioteca a fost inaugurată în 2014 și face parte din Centrul de documentare, educație continuă și transfer tehnologic. Printre serviciile oferite, se numără și următoarele: servicii electronice, catalog online, autoîmprumut, împrumuturi interbibliotecare, bibliografii la cerere, tipărire, fotocopiere, cursuri.
Baze sportive
Universitatea Politehnica Timișoara deține numeroase facilități sportive, oferind probabil una dintre cele mai bune alegeri din Europa Centrală și de Est. Aceste facilități includ două baze sportive, cu două săli acoperite complet echipate pentru jocuri cu mingea, două terenuri de fotbal standard pentru competiții, un teren de fotbal acoperit cu gazon artificial, șase terenuri de tenis cu nocturnă, două terenuri de handbal, un complex de bazine de înot, săli de fitness și facilități pentru multe alte jocuri sportive.
Baza sportivă 1 include: pistă de atletism, terenuri acoperite de minifotbal, teren de fotbal, sală de forță, iar Baza sportivă: bazine de înot (interior, cu saună și aparate de întreținere și exterior), sală de sport (tenis, baschet, volei), terenuri de tenis (bitum și tartan), terenuri de baschet, terenuri de fotbal, clădire multifuncțională.
Universitatea Politehnica Timișoara dezvoltă în prezent relații de colaborare fructuoase cu numeroase universități din Europa, SUA, Asia, America de Sus și Canada, concretizate în peste 200 acorduri de colaborare încheiate în cadrul unor programe din Uniunea Europeană sau în mod direct. Universitatea este implicată în mai multe programe internaționale, ca: Erasmus+, Tempus, CEEPUS, Leonardo da Vinci, Grundtvig.
Recent la marcarea primului moment important din seria manifestărilor dedicate secolului încheieat de știință inginerească a avut loc un lansare mai inedită.
Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, Romfilatelia a decis lansarea unei emisiuni filatelice cu tema „Universitatea Politehnica Timișoara, un secol de educație și inovație”. Emisiunea de mărci poștale conține un timbru și o coliță dantelată, ce marchează Centenarul primei instituții de învățământ superior din vestul țării. Coincidența face ca tot în anul 2020 să se împlinească un secol de la prima expoziție filatelică din România Mare, eveniment care a avut loc în Palatul Lloyd, actualul sediu al Rectoratului UPT, iar aceasta a fost patronată de Stan Vidrighin, pe atunci primar al Timișoarei, iar ulterior rector al Politehnicii timișorene.
Nici studenții cei mai sârguincioși nu au fost uitați. Nu în ultimul rând, Politehnica a răsplătit întotdeauna performanța, una dintre valorile care au stat la baza prestigiului de care universitatea se bucură astăzi pe plan regional, național și chiar internațional. Cu ocazia Galei din 18 februarie 2020, Universitatea Politehnica Timișoara, cu aportul partenerilor din mediul economic, va premia, cu câte 1000 de euro, studenții cu cele mai bune rezultate, câte unul de la fiecare dintre cele 10 facultăți.
Date puse la dispoziție de Lucian Ronkov de la UPT și din surse externe ( Wikipedia)