Finalul lunii august va fi un adevărat regal pentru iubitorii naturii și sportului pe apă. Ca să fim mai exacți de fapt va fi o regată. Chiar dacă acest nume înseamnă ceva mai mult și este din domeniul navelor sportive ce se întrec pe mare este bine că se face ceva în această direcție și pe Timiș. Dacă totul merge conform planului între 20 și 24 august câte două zile în România și Serbia se va porni cu la vale cu vase de agrement și sport.
Este un mai vechi proiect la care sunt parteneri din Serbia: Centrul de voluntari și mișcarea de conservare a naturii Pancevo și Camera de Comerț și Industrie Regională Pancevo. Dion partea română participă: Asociația Miltonia dar și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș. Principalul lor scop este de a pune în valoare cursul râului Timiș ce curge pe teritoriul ambelor țări. Odată cu turiștii ce vor cunoaște potențialul cursului de apă vor putea aprecia și localitățile din apropiere dar și sporturile acvatice. Nu trebuie uitate habitaturile naturale încă aproape sălbatice unde se pot admira păsările și peisajele liniștitoare. Pescuitul sportiv este posibil oriunde pe acest curs de apă.
Proiectul ECO Timiș a facilitat achiziționarea unor canoe ce sunt puse la dispoziție celor interesați în mod gratuit. Dar și navele cu motor electric ce se va folosi pe lacul Surduc sunt din cadrul aceluiași proiect.
Partenerii au fost achiziționate 30 de biciclete, 12 canoe, catamaranul ce deja este pe apă și mobilier urban aflat încă în lucru în valoare totală de aproape 200.000 de euro. Dar și acestea vor fi gata în curând pentru a fi montate pe malul apei.
Regata va începe în 20 august, la Urseni și se va naviga până la Șag. UIna din zile ste dedicată lacului Surduc. Iar următoarele două zile distracția se mută va continua în Serbia până la Pancevo. Dacă se ține cont că din cei 120 de kilometri ai Timișului prin Serbia până la vărsarea în Dunăre peste 80 la sută sunt navigabili se poate deduce potențialul uriaș al locurilor.
„Regata este un fest nautic. Vor participa reprezentanți ai primăriilor Moșnița și Șag, vor fi canotori din Serbia și România. În data de 21, această regată se va muta pe lacul Surduc, unde vor avea loc activități pe acest lac, competiții cu amatorii de canotaj, dar și împreună cu cele două asociații din Serbia și România. Vor participa și canotorii de performanță. În 22 august această regată va continua în Serbia”, a explicat Suzana Stoianovici din partea ECO Timiș.
„Traseul pe care l-am propus noi pe partea noastră în ceea ce privește plimbările cu canoele se referă la traseul între Moșnița și Șag. Această porțiune a fost aleasă împreună cu topometriștii care s-au ocupat de maparea acestor locații. Am ales acest traseu pentru că este aproape de Timișoara. Patru din cele 12 canoe vor fi la Moșnița și vor putea fi folosite până la Șag. Urmează în perioada următoare să avem un mijloc de transport care să permită transportul acestor canoe. În ceea ce privește catamaranul – se lucrează la actele de înmatriculare, urmează să obținem banii necesari pentru a realiza un ponton solid, în care să obținem accesul turiștilor la catamaran. Suntem deja în discuții cu două persoane care să ofere aceste excursii turiștilor. Lucrăm la aceste elemente care să ne permită să dăm drumul acestor plimbări gratuite. Canoele de la Surduc vor intra în folosință din primăvară. Avem nevoie de oameni care să se ocupe de aceste elemente, avem o colaborare cu primăriile, contăm foarte mult pe această comunicare. Există o temere pe lacul Surduc a celor care au ambarcațiuni care operează contra cost. Ei se tem că dacă catamaranul va opera gratuit nu o să mai aibă turiști. Acest catamaran, ducându-le turiști, va permite servicii de servit masa, de cazare”, a mai explicat Delia Barbu, directorul executiv al Asociației pentru Pomovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș.