Județul Timiș nu se află nici pe malul mării, nici într-o zonă total muntoasă, dar are un potențioal ridicat de atractie turistică. Dar aceasta este doar potențială. În realitate, turiștii, ce nu sunt deloc în număr mic, ce vin la noi în vizită se află în situația de a nu știi ce și unde se poate vizita. Toate atracțiile de interes turistic ar trebui să facă parte dintr-un plan coerent și concordat de punere alături a tot ce poate stârni interesul unui drumeț. Acesta ar trebui să știe de la el de acasă, înainte de a pleca, ce atracții îi sunt oferite de județul nostru și chiar și de zonele învecinate.
În același timp și toți cei ce trudesc într-un fel sau altul la satisfacerea călătorului ar trebui să conlucreze mult mai apropiat și mai strâns la coordonarea ofertelor lor. Cei din hoteluri, ori din restaurante ar putea da explicații la unele locuri de interes din apropierea lor. Agențiile de turism ar putea colabora cu operatorii de transport. Chiar și cabinetele medicale ce sunt tot mai vizitate de turiști pot oferi mult mai mult decât îngrijirea sănătății.
Conducerea Consiliului Județean Timiș și a Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș au realizat că este nevoie de o strategie comună cu previziune pe mai mult timp în avans, pentru a putea coordona și dezvolta armonios toate componentele ce țin de turism la noi în zonă.
În Sala Revoluție din cadrul Palatului Administrativ a avut loc lansarea oficială a acestui act atât de important, ce este așa numita Strategie sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028.
Așa cum este bine la astfel de documente, ce se adresează și pentru viitorime, pentru o vreme în avans, această strategie face o proiecție a nevoilor turismului pentru zece ani în avans.
Documentul concretizează dorința de dezvoltare integrată a sectorului turistic în județul Timiș și se dorește a fi un instrument de lucru util dezvoltării de parteneriate public-private.
La eveniment au luat parte Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, dar și fost președinte al APDT, Mihai Ritivoiu, actualul președintele APDT Timiș, reprezentanți ai universităților din Timișoara, autorități locale, dar și reprezentanți ai Ong-urilor și entităților private din domeniul turismului timișean. Toți cei ce au intrat în discuție au accentuat nevoia unui astfel de act pentru un turism civilizat la noi în județ.
Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028 are ca scop stabilirea priorităților de dezvoltare a sectorului turistic pe termen scurt, mediu și lung în cadrul unui proces de planificare strategică coordonat cu implicarea actorilor locali relevanți, astfel încât să permită agrearea cadrului general de acțiune al Consiliului Județean Timiș, respectiv Programul strategic și Planurile de acțiune a Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș pentru perioada 201-2028.
Strategia sectorială este necesară în vederea mobilizării tuturor resurselor pentru realizarea obiectivelor strategice definite printr-o viziune comună de dezvoltare durabilă.
Stategia reprezintă un document integrator care urmărește să asigure cadrul general de acțiune pentru realizarea obiectivelor prioritare de dezvoltare a sectorului turistic în județul Timiș.
Alte câteva din prioritățile urmărite sunt și:
-definirea planurilor anuale de acțiune ca parte a programului
strategic de dezvoltare pe termen mediu și lung.
-să aibe o utilitate pentru cei ce acționează pe plan local şi în special agenţilor economici şi societăţii civile pentru a acţiona corelat cu politicile de dezvoltare locală.
Toate aceste necesități, dar și multe altele se pot regăsi în paginile acestui act al viitorului turistic al acestui județ.