Timișorenii sunt invitați la un exercițiu ce va implica imaginația și spiritul de observație. E simplu, trebuie să circule cu ochii și mai larg deschiși decât de obicei. Să vadă mai bine, mai critic dar și mai obiectiv. După ce văd, analizează și sintetizează ce impresii au adunat, ar trebui să-și pună pe hârtie ce gândesc, cu mai mult sau mai puțin har narativ. Gata! Atât! Cele mai bune 10 povești vor fi ilustrate și expuse public!
Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, continuă unul dintre proiectele care au fost mult apreciate de timișoreni – „Privește Orașul” – invitându-i, în același timp, ca și în această toamnă să privească spațiile și oamenii din jur, clădirile și arhitectura lor și să scrie scurte povești, dintr-o perspectivă personală, despre Timișoara.
Campania „Privește Orașul” va fi lansată anul acesta în cadrul Festivalului Plai și are rolul de a introduce în programul cultural al Timișoarei unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: Bienala timișoreană de arhitectură – BETA 2016, al cărei program se va extinde pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie.
În luna septembrie, timișorenii sunt invitați să găsească în diferite locații din oraș (instituții de cultură și artă, baruri și cafenele), cartolinele „Privește Orașul” pe care fiecare persoană poate să scrie o poveste despre Timișoara. Scopul principal al campaniei este de a implica publicul larg în micro-procesele care determină schimbările cotidiene ale vieții urbane. „Motivul pentru care se consideră importantă această implicare este observarea și conștientizarea gesturilor și atitudinilor, a modului în care omul și comunitatea pot influența și determina imaginea orașului. În cadrul Festivalului Plai, sunt invitați să scrie împreună povești despre oraș, sâmbătă și duminică (10-11 septembrie) între orele 14.00 și 18.00”, a spus Oana Simionescu, coordonatoarea bienalei.
Ce au de făcut de fapt timișorenii?
Să găsească în diferite locații cartolinele Privește Orașul, să scrie pe una dintre acestea o scurtă poveste despre Timișoara și să o lase în oricare dintre locațiile partenere. Cei care vor lua cartolinele acasă pot transmite online fotografii cu cartolina și povestea scrisă. Toate scrierile vor fi publicate pe www.privesteorasul.com, iar cele mai interesante 10 vor fi ilustrate de către artiști locali și vor fi expuse în diferite spații din Timișoara.
„Campania se adresează în primul rând comunității, tuturor cetățenilor orașului, ca principali actori urbani invitați să își spună propria poveste despre oraș. Ne așteptăm ca poveștile să fie așa cum sunt și oamenii care le relatează, iar pentru inspirație vă prezentăm poveștile ambasadorilor Privește orașul – persoane implicate în diverse moduri în viața orașului care ne vor povesti propriile lor experiențe urbane. Poveștile ambasadorilor vor fi disponibile online, pe pagina web a campaniei Privește orașul, iar câteva vor putea fi vizionate și sub forma unor micro documentare. Ne dorim ca această campanie să reprezinte o formă de dialog cu cetățenii orașului, un mod prin care îi invităm să devină sau să rămână activi și interesați de orașul lor”, a mai adăugat Oana Simionescu.
Proiectul OAR Timiș, Privește Orașul, se va derula în perioada septembrie – noiembrie 2016.
Aflată la a doua ediție, campania de implicare a timișorenilor într-un dialog pe teme de arhitectură, educație și comunitate reprezintă un obiectiv pe termen lung al filialei Timiș a OAR.