Muzeul Satului Bănățean Timișoara a organizat pentru acest sfârșit de săptămână, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, încă o ediție a Roadelor Toamnei. Acest eveniment, care în trecut se numea Ziua Recoltei, are deja o continuitate confirmată la Muzeul Satului Bănățean, de un deceniu și jumătate.
Mii de timișoreni, în special gospodinele, au trecut pragul târgului de toamnă. Cei prezenți se pot bucura până duminică inclusiv de cele mai gustoase produse românești. Producătorii au pus la dispoziția cumpărătorilor legume, fructe, produse lactate, miere și produse din carne, autentice românești. Roadele toamnei și bucatele proaspete fac parte din producția proprie a bănățenilor, arădenilor, sibienilor și chiar a oltenilor.
Brânza de vacă, oaie, urda și cașul sunt preparate direct la ferme, precum și mezelurile și produsele din carne de porc. Cârnații, pastrama, caltaboșul, șunca și salamul de casă sunt printre cele mai cumpărate mâncăruri.
Pentru protejarea sistemului imunitar, dar și pentru îngrijirea tenului, doamnele au ales produsele din miere, miere cu cătină sau lăptișorul de matcă. Producătorii spun că produsele naturale sunt cel mai bun remediu împotriva gripei și pentru îngrijirea corpului.
Ciocolata de casă și delicatesele din ciocolată au venit direct din Arad. Producătorii asigură clienții că produsl este 100% natural, fără aditivi și coloranți. De pe mesele tradiționale nu au lipsit nici licorile magice, precum țuica, pălinca sau vinul. Timișorenii prezenți se bucură și de momente artistice, dedicate roadelor toamnei, cu artiști autentici.
În ambele zile, de 8 și 9 octombrie, atmosfera belșugului tomnatic va fi întreținută de asociația culturală Vatra Banatului sub conducerea lui Florin Pascu, cu orchestra: la saxofon Marcel Dumbrava și Florin Pascu, la trompetă – Ciprian Untaru, la orgă – Ovidiu Burca, la acordeon – Puiu Janai si solistele Liliana Samson, Oana Șeșin, Sara Bocșan, Adriana Coste, Simona Hrihor, Mădălina Trion, Raluca Varga. Invitații speciali vor fi: Vasile Conea, Florin Comănilă, Adi Bihoi, Carmen Luca. Intrarea este gratuită.