Timişorenii nu doresc construirea unei fântâni ornamentale în Parcul Botanic. O demonstrează petiţia deschisă online împotriva acestui proiect al municipalităţii.
Iată textul integral al petiţiei:
„NU vrem Fântână Muzicală în Parcul Botanic Timişoara
Noi, semnatarii, solicitam Domnului Primar Nicolae Robu încetarea procedurilor de realizare a obiectivului «Fântână ornamentală muzicală în Municipiul Timișoara» în Parcul Botanic.
Motivele pentru care ne împotrivim ca acest proiect sa fie realizat în Parcul Botanic Timișoara:
Importanța spatiilor verzi este de necontestat pentru rolul de îmbunătățire a calității aerului unui oraș, iar în condițiile în care Timișoara nu respectă nici în acest moment numărul de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor impus prin lege și de asemenea prin normele europene, considerăm ca fiind inadmisibilă micșorarea celui existent.
Menționăm că Pădurea Verde nu intra în calculul spațiului verde pe cap de locuitor, nefiind eligibilă nici din punct de vedere al poziționării (afară din perimetrul Municipiului Timisoara, conform PUG) și nici din punct de vedere administrativ (Primăria are în administrare o porțiune foarte mică din Pădurea Verde.
Lucrările necesare construirii unei fântâni presupun spargerea si distrugerea parcului pe zone mai extinse deoarece va fi necesară racordarea la utilități, precum si amplasarea unui bazin parțial îngropat de 30×60 m.
Aceste lucrări, precum și necesitatea depozitării materialelor de construcții pe sit, va duce la distrugerea ireversibilă a vegetației.
Fantanile arteziene au o durata de funcționare limitată la sezonul cald, în restul anului find secate.
Considerăm că aceste fântâni își au rolul lor benefic în cadrul unui oraș, și anume de a umidifica aerul în timpul sezonului cald, când aerul este mai uscat, fiind potrivite în mod special în piețe și piațete unde predomină betonul sau pavajul.
În cadrul unui parc botanic, o fântână arteziană vine ca o intervenție artificială și nespecifica locului, fiind în ultimă instanță redundantă în condițiile în care un parc este un biomecanism autosuficient”.
Construirea fântânii ornamentale în Parcul Botanic a fost stabilită după ce autorităţile locale şi-au dat seama că nu pot să o amplaseze pe Canalul Bega, aşa cum s-a dorit iniţial. Este vorba despre o fântână cu jocuri de apă, lumini şi muzică, ale cărei costuri s-ar ridica la 2 milioane de euro.