Timișorenii, ambasadori pentru colectarea corectă a uleiului uzat

312

Timișorenii sunt puși pe fapte mari! Cei care iubesc natura au început o campanie de colectare a uleiului uzat, un factor poluator extrem de nociv pentru mediul înconjurător. Peste 200 de persoane au devenit, în 2019, ambasadori pentru acțiunea asociației Borcanul cu Ulei (BCU).

În perioada următoare, ambasadorii BCU vor amplasa recipiente de colectare a uleiului uzat în scările blocurilor unde locuiesc, sau în gospodăriile comune din care fac parte.

”Cred în puterea comunității și știu că atunci când ne unim și luptăm pentru un scop comun lucrurile ne ies foarte bine. Nu cred că există un oraș mai potrivit decât Timișoara unde am putea implementa acest proiect îndrăzneț și abia aștept să putem spune că în Timișoara rata de colectare a uleiului alimentar uzat de la producătorii casnici este cea mai ridicată din România”, a declarat Ana Munteanu, inițiatoarea proiectului Borcanul cu ulei.

Din anul 2015, când a fost lansat proiectul Borcanul cu ulei, și până în prezent, echipa BCU, împreună cu voluntarii care au răspuns pozitiv acestei inițiative au reușit să strângă mii de litri de ulei și să informeze cetățenii orașului Timișoara cu privire la efectul dăunător pe care îl are uleiul alimentar uzat nereciclat corespunzător.

Încă de la început, Borcanul cu ulei și-a dorit să fie un proiect de educație ecologică, iar scopul principal a fost acela de a promova colectarea uleiului alimentar uzat la scară largă în Timișoara.

În România, peste 52% din uleiul alimentar uzat este produs de consumatorii casnici.
În conformitate cu legislația națională aflată în vigoare precizăm că printre altele se interzice persoanelor fizice şi juridice:
a) deversarea uleiurilor uzate în apele de suprafaţă, apele subterane, apele mării teritoriale şi în sistemele de canalizare;
b) evacuarea pe sol sau depozitarea în condiţii necorespunzatoare a uleiurilor uzate, precum şi abandonarea necontrolată a reziduurilor rezultate din valorificarea şi incinerarea acestora;
c) valorificarea şi incinerarea uleiurilor uzate prin metode care genereaza poluare peste valorile limită admise de legislaţia în vigoare;
f) colectarea, stocarea şi transportul în comun cu alte tipuri de deşeuri.

În timp ce persoanele juridice care produc ulei alimentar uzat au obligația de a încheia un contract cu o firmă colectoare autorizată, pentru consumatorii casnici nu s-au găsit încă soluții la nivel legislativ, astfel majoritatea cetățenilor fie aruncă uleiul în chiuvetă, fapt care duce la deteriorare rapidă a instalațiilor de canalizare, fie îl aruncă în pubele, astfel uleiul ajungând să polueze solul.

Borcanul cu ulei este un proiect 100% timișorean născut din grijă pentru oraș și pentru viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.