0.1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Timișoreanul care a învins statul obtuz! Despre cine este vorba

Victorie uluitoare în instanță a unui timișorean, după ce Primăria Timișoara a refuzat să-i plătească daune pentru că un copac a căzut peste autoturismul său, parcat pe domeniul public.

Scuzele Primăriei Timișoara au fost nu doar penibile, ci și hilare: ba că mașina n-ar fi fost parcată corect, ci prea lângă bordură, prea la dreapta, ba că era un copac tânăr, cu crengi juvenile, și că nu este vina Primăriei, care nu avea cum să prevadă că pe 8 iulie 2014, la ora 14:30, va veni o furtună nefiresc de puternică.

Victoria în instanță este extrem de importantă pentru cetățeni, mai ales în condițiile în care și anul acesta a fost o furtună și mai puternică, care a produs pagube uriașe. Or, instanța a deliberat clar și definitiv că Primăria răspunde indiscutabil de domeniul public și, implicit, de pagubele produse pe domeniul public.

Deși Constituția României prevede fără echivoc că Statul are OBLIGAȚIA protejării cetățenilor săi, Primăria Timișoara a refuzat efectiv să aplice legea, și asta, deși cetățenii cu autoturismele afectate au obținut de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat, al județului Timiș, confirmarea pagubelor produse.

„Municipiul Timișoara pierde definitiv un proces în care SCPA Stan și Asociații a asigurat toate serviciile juridice necesare pentru a recupera clientului nostru paguba produsă de un copac căzut pe mașina acestuia. Vinovăția autorităților locale rezultă din faptul că nu se implică suficient în întreținerea copacilor din oraș și mai ales a celor din zonele foarte intens circulate de pietoni și mașini, că nu au toaletat copacii, astfel încât, în caz de furtună, să nu se producă accidente și pagube. Sper ca și acest rezultat să determine autoritățile locale să fie mai responsabile în îndeplinirea atribuțiilor, pentru a se evita în viitor astfel de incidente cu risc major pentru siguranța populației”, spune Ana Maria Stan, avocat-coordonator al SCPA Stan și Asociații.

Cu toate acestea, Primăria Timișoara a depus o întâmpinare în care a susținut că „arborele ce s-a desprins din rădăcini era în stare de vegetație, coroana acestuia era verde, neprezentând semne vizibile de uscare, astfel că smulgerea acestuia din rădăcini nu a putut fi prevăzută, fiind vorba, în speță, de un caz fortuit, și nu de neîndeplinirea obligației de întreținere a arborilor degradați”. Instanțele au dat dreptate însă celor arătate de pârât, prin avocata Ana Maria Stan, în cererea de chemare în judecată: „În privința răspunderii pentru fapta lucrului, aceasta revine proprietarului lucrului ce a cauzat altuia un prejudiciu, sau păzitorului juridic al lucrului, proprietatea copacului aparținând orașului Timișoara. Vinovăția pârâtei este vădită, deoarece nu și-a îndeplinit obligația de tăiere a copacilor care pun în pericol siguranța publică. În prezenta speță nu a existat un demers în vederea rezolvării problemei arborilor degradați, cu consecința căderii ocazionale a acestora și producerea de daune”.

Judecătoria Timișoara a dat câștig de cauză proprietarului autoturismului avariat, care a solicitat despăgubiri de 7.649 lei, motivând decizia prin faptul că „pârâtul (Primăria Timișoara, n.r.), prin prepușii săi, ar fi trebuit să toaleteze copacii anual, așa încât să nu crească excesiv, să verifice starea arborelui și, în caz de nevoie, să-l taie, preîntâmpinând astfel căderea accidentală care a condus la pagube materiale, dar ar fi putut conduce și la rănirea de persoane. (…) Nu se pot reține apărările pârâtei, în sensul că avariile se datorează unui caz fortuit, deoarece doborârea unui copac ca urmare a unei furtuni nu este un eveniment care nu poate fi prevăzut și nici împiedicat, dimpotrivă, pârâtul are obligația toaletării și îngrijiriiarborilor aflați pe domeniul public, astfel încât să prevină producerea de pagube”.

Municipalitatea a declarat apel împotriva sentinței pronunțate de instanța de fond, iar Tribunalul Timiș l-a respins, municipalitatea timișoreană fiind obligată să plătească contravaloarea reparațiilor plus dobânzile care se vor calcula începând cu data de 26 februarie 2016 și până în ziua efectuării integrale a plății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :