Joi, la o zi după ce Ministrul Mediului a semnat ordinul de revocare a lui Adam Crăciunescu din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Romsilva, timişoreanul şi-a depus mandatul de director general în şedinţa C.A. a Regiei Naționale a Pădurilor.
Ministrul Mediului, despre Adam Crăciunescu: nu este normal ca un om asupra căruia există suspiciuni să rămână…
„Am notificat CA ca, începând cu 21 martie, să îmi înceteze contractul de mandat, respectiv în 60 de zile, conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. CA a luat act de notificarea făcută azi, iar în această perioadă, până pe 21 martie, să poată să organizeze proceduri de determinare a directorului general, urmând ca în 30 de zile să numească un nou director. CA a fost de acord cu încetarea contractului de mandat, conform OUG 109”, a declarat, joi seara, pentru Agerpres, Adam Crăciunescu.
„Decizia de a-l revoca pe domnul Crăciunescu din Consiliul de Administrație are la bază un motiv simplu, deși nu a fost o decizie ușoară: cu toată prezumția de nevinovăție, nu este normal ca un om asupra căruia există suspiciuni să rămână într-o poziție, pentru că acest lucru se resfrânge și asupra Romsilva”, a declarat, potrivit aceleiaşi surse, Cristiana Pașca-Palmer, ministrul Mediului.
Miercuri, Palmer a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva, precizând însă că singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este C.A.
Adam Crăciunescu, din mai 2012 director general al Romsilva, spune că avea mandat până în 2017, dar că a decis să-l încheie mai devreme din motive personale: vârsta, dar şi de „încărcătura” din ultima perioadă, precizează Mediafax.
Mai trebuie spus că Adam Crăciunescu a fost trimis în judecată, în ianuarie 2015, de DNA, alături de Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, Tudor Chiuariu şi alţii, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în judeţul Bacău. Prejudiciul creat Romsilva a fost apreciat la peste 1,4 miliarde de lei (echivalentul a mai bine de 303 milioane de euro), reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.
Scandal între industria forestieră, Romsilva şi Ministerul Mediului!
În ultimele zile, Romsilva a fost luată la ţintă de industria forestieră: „Ne-am trezit brusc într-o criză artificială și absurdă cauzată de modul în care o regie a statului, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, înțelege să valorifice această resursă foarte importantă, care este masa lemnoasă”, a afirmat, miercuri, vicepreședintele Nostra Silva, Federația proprietarilor de păduri din România, Cătălin Tobescu.
„Referitor la prețurile de pornire, noi nu am făcut altceva decât să respectăm regulamentul HG 924/2015 pentru că suntem o regie națională care respectă legile țării. În continuare, trebuie să respect acest regulament, deși am făcut toate demersurile la Ministerul Mediului pentru modificarea lui. S-au format grupuri de lucru, s-a discutat, dar nu s-a finalizat nimic. Ministerul Mediului trebuie să modifice acest regulament. Eu am reacționat de când s-a aprobat HG 924/2015, dar în zadar, pentru că Guvernul este cel care realizează acte normative și reglementări în domeniu”, a explicat Adam Crăciunescu.
„Este eronat ce se spune despre faptul că Ministerul Mediului este vinovat de prețurile la masa lemnoasă. În primul rând, Romsilva are responsabilitatea să stabilească prețurile pentru licitații și nu este responsabilitatea Ministerului Mediului să facă asta. Oricine vă spune că ministerul este de vină pentru prețurile la lemn, este eronat. În clipa de față se încearcă blocarea acestor licitații. Este nevoie să se modifice această Hotărâre de Guvern, dar asta nu se poate face peste noapte. Avem o analiză făcută și urmează să se ia o decizie. Nu are nicio legătură revocarea domnului Crăciunescu cu acest subiect, a fost o simplă coincidență”, a precizat şefa de la Mediu, Cristiana Pașca-Palmer.