Anca Todoni (19 ani și 142 WTA) a obținut primul succes pe tabloul unui turneu de Mare Șlem, ea învingând-o în primul tur la Wimbledon pe Olga Danilovic (23 de ani și 116 WTA) cu 7-5, 6-1.
Ce poate fi mai frumos decât să debutezi la un turneu de Mare Șlem în „catedrala tenisului?”. Anca Todoni s-a bucurat de această experiență luni la Wimbledon. Venită din calificări și doar a doua debutantă de pe tabloul principal de la Wimbledon, românca a învins-o luni pe Olga Danilovic cu 7-5, 6-1 în primul tur la Wimbledon.
Anca Todoni a etalat un tenis în forță, croit după imaginea Elenei Rybakina, idolul său în tenis. „Este modelul meu, i-am urmărit constant meciurile”, a spus Todoni pentru WTA. „Îmi place totul la ea – jocul ei, felul ei de a fi ca persoană. Aș spune că ea este obiectivul meu în tenis – vreau să devin ca ea”, a subliniat jucătoarea din Timișoara.
Confruntarea cu Olga Danilovic a fost doar a șasea disputată de româncă pe iarbă. Primul său turneu pe această suprafață a fost la Gaiba, unde a disputat două partide. Apoi a intrat în calificări la Wimbledon, unde a câștigat trei partide. ”Chiar mi-a plăcut”, a spus Todoni după ce a învins-o pe Nuria Parrizas Diaz în ultimul tur al calificărilor.
„De fapt, mi-a plăcut mai mult decât hard-ul, pe care îl consider imposibil. Mișcarea nu este atât de rea pe cât mi-a spus toată lumea că ar fi. Puterea este una dintre cheile mele. Să iau timpul adversarei mele este un avantaj crucial”, a explicat Todoni.
Următoarea sa adversară se va decide în urma partidei dintre Coco Gauff (2 WTA) și Caroline Dolehide (51 WTA). Anca este pregătită de trei antrenori Adrian Cruciat, Adrian Gavrilă și Artemon Apostu-Efremov.
Ultimul a povestit pentru GSP.ro cum a fost prima întâlnire cu Anca, pe când acesta avea 15 ani. „Fiind din Timișoara, familia ei se cunoștea cu Adi Cruciat și el îmi spunea: «Trebuie s-o vezi, trebuie s-o vezi!». Când a fost la București la un turneu am făcut un antrenament cu ea. În primul rând m-a impresionat că, de la vârsta aceea, era extrem de conectată pe teren. Era clar că își dorește să fie acolo, să fie mai bună, în cele două ore cât am jucat era ca un burete care absoarbe informația”, a rememorat Apostu-Efremov.
„Are serviciu foarte bun și n-aș zice că are slăbiciuni la forehand, backhand”, continuă el. „Încercăm să-i dezvoltăm un joc agresiv pentru că la noi, cel puțin în zona de juniori, se pune mult accent pe a nu greși, or asta la 1,84 metri, cât are ea, nu cred că ar trebui să fie cazul. Ea trebuie să încheie un meci cu 30 de lovituri câștigătoare și 30 greșeli neforțate pentru că pe lângă winners va avea și multe erori forțate, puncte indirecte”, mai spunea în 2022 antrenorul care a lucrat în trecut cu Simona Halep sau Irina Begu.
17-14 a fost raportuldintre loviturile direct câștigătoare și greșeli nefortațe pentru Anca Todoni, în timp ce adversara sa a avut unul de 14-27
Încă românce joacă luni la Wimbledon
Alte două românce vor evolua luni la Wimbledon. Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian au fost programate pe Terenul 15, meciurile lor cu Sonay Kartal (295 WTA), respectiv Bianca Andreescu (165 WTA) se vor disputa după-amiază, ele urmând după două partide masculine.
Ana Bogdan și Gabriela Ruse vor evolua marți. Irina Begu a fost învinsă, luni, de Lin Zhu cu 6-0, 6-4.
Programul româncelor în primul tur la Wimbledon
LUNI
Irina Begu (126 WTA) – Lin Zhu (China, 61 WTA) 0-6, 4-6
Olga Danilovic (Ser, 116 WTA) – Anca Todoni (142 WTA) 5-7, 1-6
Bianca Andreescu (Canada, 176 WTA) – Jaqueline Cristian (62 WTA), scor general 1-0
Sorana Cîrstea (31 WTA) – Sonay Kartal (Marea Britanie, 298 WTA), primul meci
MARȚI
Ana Bogdan (57 WTA) – Cristina Bucsa (Spania, 64 WTA), primul meci
Gabriela Ruse (152 WTA) – Elena Rybakina (4, Kazahstan), scor general 0-1
Sursa:https://www.gsp.ro