În plângerea din instanță, prin care a cerut anularea amenzii, cetățeanul a spus că a sunat la 112 pentru că se temea de îmbolnăvirea cu Covid, deoarece are diabet zaharat de tip 2 și alte afecțiuni. Bărbatul și-a justificat apelul de urgență prin faptul că „a crezut că se poate ajunge la un necaz mai mare”.
La fața locului a venit poliția, iar peste o lună a găsit în poștă procesul verbal prin care era amendat cu 1.000 de lei, în condițiile în care trăiește dintr-o pensie de 704 lei. IPJ a arătat însă că bărbatul a fost amendat deoarece în curte nu era o petrecere, ci o reunire a 10 persoane la ședința locatarilor, cu respectarea măsurilor împotriva infectării cu Sars-Cov-2.
Judecătoria Timișoara a anulat amenda aplicată de Poliție timișoreanului, deoarece legea prevede noțiunea de „apelare abuzivă”, „apelarea repetată, cu rea intenţie , a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie (…) ”.
„Pentru a constitui contravenţie, este necesară apelarea abuzivă, adică apelarea repetată şi cu rea intenţie a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care să necesite acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie sau apelarea pentru a aduce injurii operatorilor. (…) Din cuprinsul declaraţiei martorei M.D. reiese că petentul a apelat numărul 112 o singură dată, iar nu în repetate rânduri. De asemenea, petentul nu a acţionat cu rea-credinţă, ci ca urmare a resimţirii unei temeri, în contextul pandemiei de SARS-COV-2, prin prezenţa unui număr ridicat de persoane în curtea comună a imobilului în care locuieşte, care nu purtau mască de protecţie şi nu respectau distanţa de siguranţă”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara prin care amenda a fost anulată.
Sentinţa nu este însă definitivă.