4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Timișoara vizibilă internațional datorită mediului universitar

Primul Exercițiu Național de Metaranking Universitar, cel dat publicității de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prezintă Universitatea de Vest din Timișoara într-o lumină favorabilă. UVT a fost inclusă în clusterul numit „Universități românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional”, în care sunt grupate cinci universități românești, cele mai vizibile în clasamentele internaționale.

„Este un moment important pentru UVT. Meritul pentru această realizare este al tuturor colegilor care au înțeles că imperativul comunității academice din universitatea noastră este excelența. Când văd aceste rezultate nu pot să nu mă raportez la clasificarea universităților din 2011. Atunci eram clasificați în a doua grupă valorică a universităților românești, pe poziția a treisprezecea. Am fost nevoiți să impunem un management universitar mult mai strict, în discrepanță cu confortul anilor anteriori. A fost o perioadă dificilă, dar comunitatea UVT a susținut acest demers și acum suntem în primele cinci universități din România. Mulțumesc colegilor, ei sunt cei care au făcut posibilă această realizare”, se arată într-un comunicat al conducerii UVT.

Plasarea Universității de Vest din Timișoara în categoria „universităților de cercetare și predare” în 2011 a avut drept consecință pentru aceasta diminuarea semnificativă a finanțării publice, în raport cu universitățile considerate de „cercetare avansată”, dar a adus și un deficit de imagine.

Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar – 2016 include în clusterul primelor cinci universități alte trei membre ale Consorțiului Universitaria: „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de Universitatea Politehnică din București. „Douăzeci (20) de universități din România (din cele 92 de universități active, 4 dintre acestea aflate însă în fază de lichidare), toate de stat, reuşesc să treacă un prag minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor.”

În raport se recomandă instituirea unui fond de excelență pentru susținerea universităților românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional, unde Timișoara este reprezentată prin Universitatea de Vest din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Integrare educațională non-formală prin programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, dedicat cultivării motivației de a învăța

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat începând cu anul universitar 2024-2025, programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, program care constă în derularea de activități...

Citește și :