2.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

„Timișoara va beneficia, curând, de un spital de ultimă generație, construit cu fonduri americane”. Interviu cu domnul Ștefan Minovici, președintele Romanian American Business Council, la Timișoara VIDEO

Interviu cu domnul Ștefan Minovici, președintele Romanian American Business Council, la Timișoara

— Domnule Minovici, ați ajuns la Timișoara pentru un proiect economic și social de anvergură. Înainte însă de a aborda tema aceasta, fac precizarea, pentru cititorii „Banatul Azi”, că reprezentați o familie cu un trecut extraordinar. Sunteți descendent al savantului Mina Minovici, medicul care a introdus, practic, în România medicina legală.

— Într-adevăr, sunt foarte mândru și poate chiar un pic jenat de faptul că port un nume celebru și că provin dintr-o familie care a pus bazele medicinei moderne în România. Încerc din răsputeri să mențin numele și valoarea lui prin propriile mele proiecte. Nu sunt medic de profesie, nu am capacitatea strămoșilor mei de a face ce au făcut ei. Dar, în egală măsură, sunt conștient că am obligația să duc mai departe generațiilor viitoare gesturi și fapte demne de numele pe care îl port.

— Un astfel de gest este și dorința dumneavoastră de a ridica la Timișoara un spital privat de ultimă generație, realizat cu fonduri americane.

— De mult timp am ajuns la concluzia că ar fi tragic să nu pot să contribui cu ceva, în domeniul medical, în România de azi. Nu este ușor, după cum vedeți, este un domeniu extrem de controversat. Cum discutam la întâlnirea de la CCIAT, sunt mulți medici care continuă să părăsească țara, dar există speranța că lucrurile se pot schimba în bine.

Și mai important este ca medicii care deja au plecat și ar dori să se întoarcă să aibă unde să lucreze în condiții occidentale. Și sunt mai mult de 500 de medici româno-americani în această situație. Nu vor reveni însă la un spital de genul Elias sau Fundeni, cu tot respectul pe care-l port acestor instituții. Vor reveni la un spital care se poate califica la standardele modelului american. Ceea ce încercăm să facem la Timișoara. Nu este o soluție miracol ridicarea unui spital. Nici zece spitale nu vor reprezenta o soluție în schimbarea peste noapte a sistemului medical românesc. Dar este un început de care țara are mare nevoie.

— Investiția de la Timișoara când preconizați că ar putea începe și în cât timp acest spital american, dotat cu toate cele necesare, va deveni funcțional?

— Spitalul este legat de o mare instituție medicală din Statele Unite ale Americii (Mount Sinai este unul din cele mai mari spitale din America.) Este un joint-venture între partea americană și partea română. Important de menționat este că și partea română contribuie, pe lângă terenul pe care-l pune la dispoziție, inclusiv financiar. Și cred că am creat acest happy medium (cum spunem noi), această platformă care să satisfacă ambele părți.

— Ce număr de paturi va avea, în principiu, spitalul?

— Viitorul spital va avea între 75 și 100 de paturi. Țin să precizez că puterea și calitatea unui spital nu constau în numărul de paturi. După modelul american, noi avem în vedere, în primul rând, calitatea serviciilor de tratament. În Statele Unite nu se stă în spital, în medie, mai mult de o zi și jumătate. În România, media spitalizărilor este de șase zile, ceea ce înseamnă un cost nefiresc de ridicat, care afectează calitatea actului medical.

— Datele de ultimă oră subliniază că în Banat există, din păcate, o creștere progresivă, în ultimii ani, a afecțiunilor oncologice. Va avea spitalul și o astfel de specialitate medicală?

— Una din specialitățile viitoarei clinici va fi, cu siguranță, cea de oncologie. Vor mai exista și secții de cardiologie și de diabetologie, afecțiuni care conduc la decesul unui număr în creștere de români. Suntem conștienți că acestea sunt cele trei ramuri medicale care trebuie întărite.

— Domnule Minovici, sunteți un apropiat al noului ambasador al Americii la București, domnul Adrian Zuckerman, care este, și el, un bun vorbitor de limba română, fiind născut în România. La ce să ne așteptăm în următoarele luni, respectiv în următorii ani, în relația cu Statele Unite ale Americii, odată cu schimbarea de gardă a diplomației americane în România?

— Înainte de toate, vreau să precizez că eu nu am nicio legătură oficială din partea americană în relația cu România, nefiind un angajat al Departamentului de Stat. Sunt prieten cu noul ambasador. L-am susținut cât am putut, în calitate de președinte al Consiliului de Afaceri Româno-American, pentru a fi confirmat în această funcție, lucru care s-a și întâmplat.

În vreme ce eu sunt un om de afaceri, domnia sa este șeful diplomației americane la București. Avem agende separate. Sunt extrem de bucuros, însă, că a reușit în acest dificil proces de confirmare pe post. Iar ce vă pot asigura este că avem alături de noi un om extrem de competent, extrem de capabil, dornic să vadă schimbări majore în domeniul sănătății, al infrastructurii, în cel al educației din România. Vorbim de cineva care reprezintă, cum se spune, vocea președintelui SUA, la o simplă apăsare de buton.

Altminteri, România există de mult timp pe harta americană. În America avem o expresie, „duci calul la apă, dar trebuie să și bea”. Știu, de asemenea, că aici se așteaptă foarte multe de la americani. Realitatea este că românii trebuie să-și suflece mânecile, să doarmă mai puțin noaptea și să muncească mai mult. Americanii vin, în cele din urmă, dar mai trebuie să și găsească aici cadrul necesar pentru a derula afaceri profitabile pentru toată lumea.

Interviu realizat de Adrian Marcu

1 COMENTARIU

  1. Va spun eu de ce se construiesc spitale americane în România, pentru ca ei se pregătesc de un conflict militar de anvergură în Golful… Al treilea război Mondial e aproape !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Două contracte de finanțare prin PNRR destinate dezvoltării infrastructurii Universității de Vest din Timișoara (UVT)

La Ministerul Educației, ministrul Ligia Deca a semnat, alături de directorul general administrativ UVT, Laurențiu Georgescu, cele două contracte de finanțare aferente proiectelor din...

Licitație pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30

După victoria în instanță împotriva fostului constructor, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două...

Citește și :