Candidatul USR PLUS la fotoliul de primar al Timișoarei, Dominic Fritz, a continuat periplul său prin cartierele mai de la margine. Nu doar centrul merită atenția echipei formate în jurul candidatului. De data aceasta tema abordată a fost una general valabilă pentru toate zonele municipalității.
Este vorba de curățenia, care este din ce in ce mai precară. Locul ales a fost pe strada Științei, din cartierul Dâmbovița. Colegele sale de partid ce l-au însoțit sunt Rodica Militaru și Aida Szilagy, ambele cunoscute pentru preocupările lor în ceea ce privește un ambient curat și un mediu fără poluare. Locul nu a fost ales întâmplător. La o întâlnire cu cetățenii ce a avut loc cu două zile în urmă, aceștia s-au plâns de condițiile mizere din cartier. Cu o lună în urmă aici au fost luate containerele de gunoi și nu au mai fost aduse altele în loc.
O echipă de voluntari USR și de locuitori ai cartierului au adunat de dimineață peste zece saci de gunoaie în doar câteva minute. Deci în mod evident nevoie este de măsuri serioase.
Dominic Fritz crede că situația se datrorează haosului din contractele dintre primărie și diverse firme ce se calcă pe picioare una pe alta sau mai bine zis se încurcă reciproc. Este în mod vădit o măsură a administrației ce nu are nimic în comun cu un mod de lucru eficient.
„Suntem primul, dacă nu cumva și singurul oraș din România, care are contract cu trei firme de salubritate diferite și parcă suntem ca în proverbul acela cu copilul cu două moașe care rămâne cu buricul netăiat”, a asemuit lucrurile din povești cu realitate de pe străzi, Dominic Fritz.
Rodica Militaru a mai adus câteva exemple în acest sens. „Documentele de licitație pentru serviciul de salubrizare sunt prost întocmite de primărie, la fel și contractele. Mijloacele pentru curățenie sunt destul de precare, cele mecanizate sunt insuficiente, măturatul străzilor se face superficial, iar subdimensionarea infrastructurii de curățenie duce la o frecvență mult mai redusă a curățeniei pe străzi”, explică Rodica Militaru, candidat USR PLUS la consiliul local al capitalei Banatului.
Viziunea candidatului este ca Timișoara să devină un oraș cu gunoaie zero așa cum a văzut în multe orașe germane. Totul trebuie să pornească de la cei mai fragezi ani. Cei mici trebuie îndrumați spre curățenie de educatorii și profesorii lor. Pentru o curățenie exemplară ar trebuie marșat pe trei mari direcții: responsabilizarea locuitorilor, responsabilizarea administrației și deșeurile ca o sursă de prosperitate – colectare selectivă și economie circulară.
„Nu suntem condamnați să trăim într-un oraș murdar. Curățenia este un semn al respectului, în cazul nostru – lipsa de respect față de cetățeni. Este alegerea noastră. Timișoara poate să fie la fel de curată ca și oricare alt oraș frumos din Occident. Vreau să propun un contract cetățenilor, un contract în care și cetățenii trebuie să fie responsabili, și administrația trebuie să fie responsabilă. Rânduiala bănățeană se va întoarce la Timișoara. Faptul că Timișoara arată cum arată este o consecință directă a proastei administrații, a felului în care s-au făcut contractele de salubrizare. Nu este un blestem căzut din cer”, a explicat viziunea sa, Dominic Fritz.
Administrația USR va încerca să impună zece puncte ce privesc salubritatea. Unul din cele mai importante va fi cel legat de educația cetățenilor chiar de când sunt copii. Primăria trebuie să anunțe clar și din timp unde se face salubrizarea cu afișe în zona respectivă. Vor trebui suplimentate coșurile de gunoi cu cel puțin o mie de bucăți în primă fază. Ca un exemplu este arătată zona Dâmbovița unde nu prea se găsesc astfel de coșuri. Un alt principiu sănătos este de „plată după cât gunoi produci”.
Nici dotarea mașinilor de gunoi cu echipamente GPS nu este un simplu moft ci o necesitate stringentă. Utilajele trebuie să poată fi urmărite în orice moment cu locul lor exact în care operează.