Situația este arhi-cunoscută, o știe toată lumea de vreo 20 de ani, dar nimic nu se schimbă, precum suprafața unui lac întins și domolit dintr-un canton elvețian!
Avem un județ, Timișul, care contribuie cel mai mult la bugetul acestei țări dintre toate celelalte județe, nu puține, de altfel, și, majoritatea extrem de sărace, aspect care arată odată în plus cât de prost este organizată administrativ-teritorial România. Și avem capitala acestui județ, anume Timișoara, care produce evident grosul bogăției din zona de vest a României, urmată, la o anumită distanță, de Arad care vine însă tare din urmă. Împreună, cele două orașe si, desigur, județele din care fac parte, produc aproape opt miliarde de euro din cele 50 de miliarde reprezentând suma totală a exporturilor României realizate anul trecut. Timișoara are și cea mai echilibrată ” hartă” economică dintre toate județele tării, aici regăsindu-se aproape toate ramurile economice dezirabile într-o economie de tip capitalist.
Plus investițiile străine solide în zona cea mai aducătoare de profituri în zilele noastre și anume industria auto de vârf. Plus, bomboana de pe tort, Timișul, aduce, după București, adică după capitala de peste două milioane de locuitori și care adună profiturile realizate de toate companiile mari din țară, peste două miliarde de euro din taxele și impozitele plătite de timișeni, bugetului de stat! Ce avem în schimb?!, vine fireasca și mereu neliniștitoarea întrebare, în ce ne priveste, pe noi, cei care, în fond producem această bogăție .
Aici răspunsurile vin la fel de simplu și ” la obiect” precum vine refluxul marin la ceas de seară, pe coastele sudului! Să încercăm un „inventar”, cât de cât lămuritor la chestiune! Păi avem o sală Olimpia de 2.000 de locuri, numai bună pentru pentru evenimente sportive și spectacole, veche de vreo patruzeci de ani, un spital județean unde se tratează bolnavi de prin mai toate județele din nord-vestul României, vechi de vreo patruzeci și cinci de ani, două maternități care funcționează în clădiri vechi de vreo sută de ani, amândouă, si lista rușinii, la propriu, a „realizărilor” edilitare ale Timișoarei e mai lungă decât veacul!
Avem pe „hârtie” și în visele bolnave ale politicienilor locali o centură de sud nici măcar în faza de proiect, darămite de vreo timidă posibilitate de începere cândva a lucrărilor, mai avem un stadion nou de 40 000 de locuri vânturat când de Robu, când de Bojin ca fiind în „atenția” Guvernului (pesemne, e vorba de vreun guvern dintr-o lume paralelă cu a planetei noastre!) și evident o sală polivalentă de vreo 12 000 de locuri, ascunsă, probabil, pe undeva, prin desișurile din Pădurea Verde!
Cum nimeni normal la cap de pe aceste meleaguri nu le-a văzut apărând pe undeva, se cheamă că ne aflăm de o bună bucată de vreme în faza de delir verbal al liderilor politici locali, aleși sau numiți, numai contează! Prin urmare, nu avem mai nimic, deși, financiar vorbind, oferim aproape totul celor care ne guvernează. Centrului, cu alte cuvinte. Vinovați: firește, politicienii de două parale care au condus din 1990 până azi Timișul si, implicit, Timișoara. Povestea începe cu demult uitații, dar sub nicio formă regretații Viorel Oancea, Dorel Borza, Ilie Sârbu, Gheorghe Ciuhandu, Constantin Ostaficiuc, Ovidiu Brânzan, Dan Poenaru și continuă cu actualii „lideri” Robu, Bojin, Grindeanu, fiecare dintre aceștia deținând funcții și demnități politice care ar fi trebuit să schimbe profund paradigma neputințelor noastre edilitar-civice. Și, mai ales, raporturile cu Centrul! Niciunul dintre ei nu a făcut acest lucru cu adevărat si până la capăt. Motivele sunt multe și mărunte: lașități, frici, spaime politice și judiciare, impostură și, pur și simplu, în cazul unora, prostie!
Niciunul dintre ei nu a făcut acest lucru cu adevărat si până la capăt. Răspunsul e simplu și cât se poate de trist pentru noi, cei conduși, de respectivii: politicieni de două parale, aflați mult sub cotele de valoare și de potențial ale orașului și ale județului pe care vremelnic aceștia l-au condus sau continuă să o facă!
Nu uitați de conectarea la autostradă ! de la Timișoara până la autostradă treci prin trei sate 🙁
Imi pare bine ca nu am fost introdus pe lista celor neregretati care au condus judetul Timis!:)
Chiar, măi, l-ai uitat tocmai pe cel care a lăsat PSD să ajungă în fruntea CJT-ului și, mai ales, a construit un spirit liberal local de neegalat decât de actualul lider robbuspierre-ian….
CINE EA ALES PE CEI CARE VA REPREZINTA ?MORTII DIN 1989,CRED CA NU. NU VA MAI VAITATI PUPATII IN CUR.