Situația este arhi-cunoscută, o știe toată lumea de vreo 30 de ani, dar nimic nu se schimbă, precum suprafața unui lac întins și domolit dintr-un canton elvețian!
Avem un județ, Timișul, care contribuie cel mai mult la bugetul acestei țări dintre toate celelalte județe, nu puține, de altfel, și majoritatea extrem de sărace, aspect care arată, o dată în plus, cât de prost este organizată administrativ-teritorial România. Și avem capitala acestui județ, anume Timișoara, care produce evident grosul bogăției din zona de vest a României, urmată, la o anumită distanță, de Arad, care vine însă tare din urmă. Împreună, cele două orașe și, desigur, județele din care fac parte, produc aproape opt miliarde de euro din cele 50 de miliarde, reprezentând suma totală a exporturilor României realizate anul trecut. Timișoara are și cea mai echilibrată hartă” economică dintre toate județele țării, aici regăsindu-se aproape toate ramurile economice dezirabile într-o economie de tip capitalist.
Plus investițiile străine solide în zona cea mai aducătoare de profituri în zilele noastre, și anume industria auto de vârf. Mai mult, bomboana de pe tort, Timișul, aduce, după București, adică după capitala de peste două milioane de locuitori și care adună profiturile realizate de toate companiile mari din țară, peste două miliarde de euro din taxele și impozitele plătite de timișeni, bugetului de stat! Ce avem în schimb?!, vine fireasca și mereu neliniștitoarea întrebare, în ce ne priveste, pe noi, cei care, în fond, producem această bogăție .
Aici răspunsurile vin la fel de simplu și ,,la obiect” precum vine refluxul marin la ceas de seară, pe coastele sudului! Să încercăm un „inventar”, cât de cât lămuritor la chestiune!
Păi, avem o sală Olimpia de 2.000 de locuri, numai ,,bună” pentru pentru evenimente sportive și spectacole, veche de vreo patruzeci de ani, mai dispunem de un spital județean unde se tratează bolnavi de prin mai toate județele din nord-vestul României, vechi de vreo patruzeci și cinci de ani, ne mai ,,bucurăm” de două maternități care funcționează în clădiri vechi de vreo sută de ani, amândouă, și lista rușinii, la propriu, a „realizărilor” edilitare ale Timișoarei e mai lungă decât veacul!
Avem pe „hârtie” și în visele bolnave ale politicienilor locali, o centură de sud răstignită veșnic în faza de ,,studiu de fezabilitate” și pe care nici măcar din poziția de prim-ministru, Sorin Grindeanu nu a reușit să o materializeze! Mai dispunem (tot în mințile abulice ale liderilor locali!) de un stadion nou de 40.000 de locuri, vânturat când de Robu, când de Dobra, ca fiind în „atenția” Guvernului (pesemne, e vorba de vreun guvern dintr-o lume paralelă cu a planetei noastre!) și evident de a o sală polivalentă de vreo 16.000 de locuri, ascunsă, probabil, pe undeva, prin desișurile din Pădurea Verde!
Cum nimeni normal la cap de pe aceste meleaguri nu le-a văzut apărând pe undeva, se cheamă că ne aflăm de o bună bucată de vreme în faza de delir verbal al liderilor politici locali, aleși sau numiți, nu mai contează! Prin urmare, nu avem nimic notabil construit din fonduri publice, deși, financiar vorbind, oferim aproape totul celor care ne guvernează. Centrului, cu alte cuvinte.
Vinovați: firește, politicienii de două parale care au condus din 1990 până azi Timișul și, implicit, Timișoara.
Povestea începe cu demult uitații, dar sub nicio formă regretații Viorel Oancea, Dorel Borza, Ilie Sârbu, Gheorghe Ciuhandu, Constantin Ostaficiuc, Ovidiu Brânzan, Dan Poenaru, și continuă cu actualii „lideri” Robu și Dobra, deasupra tuturor, tronând, firește, Grindeanu, astăzi dat afară până și din partid de cneazul de Teleorman!
Fiecare dintre ei a deținut funcții și demnități politice prin intermediul cărora ar fi trebuit să schimbe profund paradigma neputințelor noastre edilitar-civice. Și, mai ales, raporturile cu Centrul!
Niciunul dintre aceștia nu a făcut acest lucru cu adevărat și până la capăt. Motivele sunt multe și mărunte: lașități, frici, spaime politice și judiciare, impostură și – pur și simplu – în cazul unora, prostie!
daca tot ai deschis subiectul d-le Marcu ia cautati la origine pe cei care conduc judetul si timisoara si o sa vedeti ce de oltenia moldova .sant banateni ca si gorghiu [tecuci] grndeanu cu a lui grimasa olteneasca [baia de arama]. de consilieri si orasenesti si judeteni vai de noi. nu intamplator timisoara e inundata cu masini de mh gj dj .astia toti au pe cineva .si busoi sa dat banatean dar el e din mh mosia psd a lui nicolicea . blaga si popoviciu bihoreni .la ce sa te astepti .la interesat pe grindeanu timisoara ?da de unde . polivalenta in satul giroc unde probabil are interese .stiti ce spuneau bantenii la trecutele alegeri parlamentare cand psd-ul a castiga prin neprezentarea la vot? vin unii sa candideze la noi si ne indeamna sa votam anti psd dar la ei in locurile de bastina castiga psd-ul detasat .
🙂 🙂 🙂
Postarea de mai sus a Ghiocelului trandafiriu (de apreciat exprimarea coerenta si gramatica fara cusur!) este dovada clara ca, pana la urma, marile spirite ale Banat(ustan)ului se intalnesc in obisnuitul lor delir unit in cuget si (ne)simtire. Se mai mira cineva ca judetele Timis si Caras-Severin nu au nici macar un singur liceu in „Top 50” la nivel national? Nu e cazul, de ce atata mirare?! De la invatacelul „banatan agevarat”, ce abia citeste (ca despre scris nici nu mai vorbim), si pana la invatatorul „banatan agevarat” (dupa modelul Chicos Rostogan) „de la scoala” sau „de la gazeta”, care „ii da de citit” invatacelului… materialul este acelasi, de aceeasi calitate caragialesca. Si cand te gandesti ca orasul a fost administrat in cea mai mare parte a timpului scurs de la Revolutie (16 ani din 27) de Gheorghe Ciuhandu, un „cimisorean agevarat” de la nastere si pana la absolvirea Institutului Politehnic local, in urma caruia au ramas numai niste fantani forate (pentru adapatul electoratului banatean) si niste incurcaturi cu Justitia…
Liniste-te tovarasel, Ciuhandu e bihorean get beget, adevar sustinut de Ovidiu Ciuhandu, consatean de-al lui!
Tu cand ai votat ultima oara Vanghelie( Lis, Nastase, Oprescu sau alte personalitati de seama ale …)sau cel putin ‘GARANTAT’ Vanghelie?
Cate cartiere din Sectorul Agricol isi dau votul an de an ZEULUI Vanghelie?
P.S. Ce tot behai cu scolile alea? Daca nu se face carte in Banat, ce cauta atatia studenti (din alte zone) aici? Sau toti E prosti si tu ESTE destept, dar la dujmani e ciuda ca nu are valoarea ta? ( am facut acordurile tipice Sectorului Agricol IF)
Fostul primar al orasului este asta: „Gheorghe Coriolan Ciuhandu (n. 15 iunie 1947, Timișoara)…” (Wiki)
Il confunzi cu bunicul lui: „Gheorghe Ciuhandu (n. 23 aprilie 1875, Roșia, Bihor – d. 29 aprilie 1947, Vața de Jos, Hunedoara), a fost un preot și publicist român, mambru de onoare al Academiei Române din 1946” (Wiki) si militant pentru drepturile romanilor din regiune in vremea cand acestia (desi majoritari!) erau considerati (prin lege!) „natiune tolerata” in defunctul „emperiu” de trista amintire.
Iata ca se confirma inca o data faptul ca „performanta” scolilor banatene este temeinica… 🙂
Pana la urma, sa nu uitam ca cei enumerati in articol au ajuns in pozitiile respective datorita noua, alegatorilor. De ce suntem atat de slabi in aceasta postura? Simplu: lipsa de educatie, in general si disparitia treptata a spiritului local, din cauza invadarii cu mana de lucru din alte zone ale tarii si plecarii masive a celor cu spirit local (vestic) in partile lumii care corespund standardelor acceptate de catre acestia. Nu trebuie inteles ca de vina ar fi nou venitii in zona noastra, ci doar ca acestia vin cu alte mentalitati si standarde, pe care le au de acolo de unde vin. Daca adaugam si educatia precara a majoritatii dintre noi, parca tabloul e mai complet.