Sportivii Fundației de Abilitare ”Speranța” au reprezentat zilele trecute România la
probele de înot din cadrul Special Olympics de la Odessa, Ucraina. Evenimentul s-a bucurat de o largă participare internațională, cu 12 delegații reprezentând Moldova, Transnistria, Ucraina.
Fundația de Abilitare ”Speranța” a fost reprezentată cu succes de o delegație mică dar motivată: 3 sportivi, conduși de antrenorul Marius Pârjol și însoțiți de Liliana Cupșa, director clinic național Health Promotion, au reprezentat cu mândria Fundația: Mario Silvestru, Alexandru Toma și Andrei Cupșa, au adăugat în portofoliul Fundației o nouă serie de 5 medalii. Rezultatele obținute la probele de concurs sunt onorante pentru întreaga echipă:
• Alexandru Toma: medalie de aur la înot 25 m craul; medalie de argint 50 m craul.
• Mario Silvestru: medalie de aur la înot 50 m craul; locul 4 la înot 25 m bras.
• Andrei Cupșa: medale de aur 50 m craul; medalie de bronz 25 m spate; locul 5 la 25 m bras.
Deși formată din doar 3 sportivi, echipa României a obținut locul IV la delegații. Felicitările adresate echipei sunt pe deplin meritate. Cu sprijin și încurajare, tinerii sportivi le-au oferit din nou timișorenilor o lecție de voință și determinare. Succesul lor este obținut prin eforturi susținute, prin multă muncă și prin cultivarea unei atitudini de învingător. Mulțumim tuturor celor care i-au susținut!
Cine este Fundaţia de Abilitare “Speranţa”?
Fundaţia de Abilitare „Speranţa”(FAS) este organizaţie neguvernamentală cu aproape 25 de ani de activitate în sprijinul copiilor cu nevoi speciale şi al familiilor acestora, având ca misiune includerea acestor copii ȋn școli și grădiniţe obișnuite, precum și schimbarea mentalităţii și atitudinii faţă de ei. Prin activitatea sa, FAS a adus ȋn atenţia opiniei publice și a autorităţilor competente o problematică sensibilă și puţin cunoscută, care, trecută cu vederea, poate afecta semnificativ calitatea vieţii copiilor și a familiilor acestora. De-a lungul timpului, FAS s-a implicat la nivel local, ȋn sprijinirea copiilor, prin oferirea de servicii directe adresate copiilor, părinţilor și cadrelor didactice. Ȋn ultimii ani, am făcut pasul către un alt nivel, ȋnregistrând impact la nivel naţional, prin elaborarea de politici educaţionale adecvate, elaborând chiar Metodologia de înfiinţare, organizare și funcţionare a Centrelor de Abilitare și Suport Educaţional pentru copii și tineri (C.A.S.E.).
Câteva rezultate ale activităţii fundaţiei:
• a ȋnfiinţat primul centru de abilitare pentru copiii cu handicap mental mediu și lejer din România (actualul Centru de Resurse și Asistenţă Educaţională „Speranţa” – CRAE „Speranţa” din Timișoara);
• a ȋnfiinţat și a dezvoltat alte 6 centre de acest tip, ȋn mediul rural și urban din judeţele Timiș și Argeș;
• a oferit servicii specializate pentru peste 4000 de copii și părinții lor;
• a format peste 250 de profesori;
• a fost recunoscută la nivel internaţional, ȋn cadrul celor două rapoarte de monitorizare prezentate la Bruxelles:
– raportul de ţară 2002 – „Drepturile omului pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale”, document al Inclusion Europe;
– raport de monitorizare 2005, „Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi Intelectuale. Accesul la Educaţie și Angajare”, document al Open Society Institute Mental Health Initiative.