-1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Timișoara se întoarce un mileniu în urmă

Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș organizează prima ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade. Astfel, în perioada 9 – 11 august, spectatori de toate vârstele sunt invitați la ineditul eveniment care va reînvia, timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu.
Festivalului Medieval al Castelului Huniade a fost creat, pe de o parte, din dorința de celebrare a istoriei, dar și din ideea de a ne transpune, pentru câteva zile, într-o lume fascinantă a poveștilor cu domnițe, cavaleri ori meșteșugari iscusiți, un timp al onoarei și frumosului, îmbinat cu tradiții, muzică, dans și bucate alese.
Pentru prima dată la Timișoara, un veritabil festival medieval va aduce taberele celor mai corecte, din punct de vedere istoric, ordine și companii de reconstituire a epocii medievale.
Războinici din trei țări vor participa la competiții de luptă cu arme reale, dar și la marea reconstituire a Bătăliei de la Vadul Nisipurilor, în care s-a scris destinul Banatului, în urmă cu un mileniu. (În anul 934 a avut loc una din cele mai mari înfruntări militare între armatele voievozilor pământeni și oștile maghiare. Voievodatul ducelui Glad, care avea în stăpânire în secolul al X-lea mare parte din actualul teritoriu al Banatului a fost atacat de armatele conduse de comandanții Zuard și Boyta, bătălie descrisă de notarul anonim al regelui maghiar Bela al III-lea în Gesta Hungarorum și plasată în locul numit Vadum Arenarum / Vadul Nisipurilor, pe teritoriul actual al comunei Foeni.)
Festivalul va găzdui și un concurs internațional de bucătărie medievală, unde accentul se va pune în egală măsură pe arome și gust, dar și pe corectitudinea istorică a rețetelor: Ospățul lui Athum.
Inclusiv bucătăriile în care se va prepara mâncarea sunt amenajate după tipicul medieval. În final, bucatele vor fi prezentate și degustate în cadrul unui banchet / ospăț.
Spectacolele artistice aduse pe scena festivalului sunt și ele premiere pentru Timișoara. Un spectacol de teatru pirotehnic însoțit de muzică live va reînvia povestea mitologică a fierarului legendar Volundr. (Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Europei, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, se regăsea și pe teritoriul României, fiind transmisă, de-a lungul generațiilor prin viu grai. Acum, aceasta va fi istorisită de muzicienii grupului Peregrinii și de actorii teatrului pirotehnic Deep 6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece.)
De asemenea, vor fi concerte fantasy-folk și mistice care vor anima atmosfera evenimentului.
Festivalul Medieval al Castelului Huniade se va desfășura timp de trei zile, în vechiul parc al castelului din Piața Huniade. Parada de deschidere va porni la lumina făcliilor vineri, 9 august, de le ora 21:30 și va străbate aleile pietonale ale Cetății.
Participanți: grupurile de reconstituire istorică Hrafnabroethr, Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt, Kmeňový zväz Borivoj, Cercul Vânătoresc `Sf. Hubert”, grupurile artistice Irdorath, Peregrinii, Deep6 Project și Pastiche.


Evenimentul se va desfășura conform următorului program detaliat:
Vineri
21:30 – Parada cu făclii – deschiderea festivalului pe următorul traseu: Parcul Castelului – str. Alba Iulia – Piața Libertății – str. Alecsandri – Piața Unirii – Piața Țarcului – str. Savoya – Piața Libertății.
Sâmbătă
10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:
• deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
• meșteșugul textilelor, croitorie, broderie, imprimare de țesături;
• scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
• jocuri de societate medievale;
• tir cu arcul.
12:00 – Animație Peregrinii
12:30 – Prezentare Hrafnabroethr
13:00 – Aromele Evului Mediu: deschiderea concursului internațional de bucătărie istorică
13:30 – Prezentare Hrafnabroethr și Borivoj (SK)
14:00 – Competiția de luptă pe puncte
15:00 – Animație Peregrinii
15:30 – Cercul Vânătoresc Sfântul Hubert – Introducere în lumea vânătorii medievale 16:15 –
Prezentare Hrafnabroethr
16:45 – Competiția internațională de luptă pe pod (Bridge Fight 5 vs 5)
18:00 – Aromele Evului Mediu: Ospățul lui Ahtum – prezentarea bucatelor în cadrul reconstituirii unui banchet medieval, jurizarea concurenților, muzică medievală cu Peregrinii, dans.
19:00 – Reconstituire istorică: Bătălia de la Vadul Nisipurilor
20:30 – PASTICHE – SUFLETUL CODRULUI Un spectacol inspirat din vechile basme și datini, prezentat de o trupă ce-și croiește drumul artistic prin compoziții muzicale proprii cu aer de legendă și ritmuri energice.
21:15 – IRDORATH LIVE Cultura Europei vechi, păstrată în muzică și incantații, este punctul de plecare al concertului exploziv al trupei IRDORATH, o avalanșă fantasy-folk cu accente medievale și gotice.
22:00 – PEREGRINII & DEEP6 – VOLUNDR, LEGENDA FĂURARULUI Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Bătrânului Continent, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, este istorisită de muzicienii de la Peregrinii și actorii teatrului pirotehnic Deep6
Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece .
DUMINICĂ
10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:
• deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
• meșteșugul textilelor croitorie, broderie, imprimare de țesături;
• scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
• jocuri de societate medievale;
• tir cu arcul.
11:00 – Animație Peregrinii
11:30 – Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)
12:30 – Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)
13:30 – Animație Peregrinii
14:00 – Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)
15:30 – Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut
17:00 – Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs All

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO-VIDEO | Noul Cinema Studio, cel de-al treilea cinematograf de artă reabilitat de Municipalitate, se va deschide curând!

Cinema Studio se va deschide în weekendul 6 - 8 decembrie! Primul film de vizionat este intitulat TWST: Things We Said Today, semnat de...

Nevoile micuților ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate: siguranța propriului cămin, sănătatea și fericirea

Cei mai mulți dintre copiii rămași în țară, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, apreciază că nevoia de sănătate este...

Târgul de Crăciun 2024

Citește și :