Evenimentul a început cu vernisajul expoziției „Prețul libertății”, în holul de la etajul 1 al Universității de Vest din Timișoara.
Expoziția (deschisă până în 3 martie) reunește lucrări grafice realizate de studenți și curatori din Kiev, ilustrând costurile dramatice ale luptei pentru libertate.
„Trăim vremuri tulburi și dificile, iar schimbările radicale politice din ultimele zile în ceea ce privește războiul din Ucraina ne îngrijorează profund. Însă nu putem decât să rămânem fideli valorilor noastre fundamentale – incluziunea, drepturile omului și solidaritatea cu Ucraina. În acest context, considerăm esențial ca vocea celor care susțin aceste principii să rămână fermă, clară și auzită”, a declarat Flavius Ilioni, președintele Asociației LOGS, unul dintre organizatorii evenimentului.
„Marșul Libertății”, un eveniment comemorativ la care au participat membri ai comunității ucrainene și susținători ai acestora, a început la Universitatea de Vest. Ucraineanii s-au oprit apoi la Primăria Timișoara, unde au fost întâmpinați de primarul Dominic Fritz.
“În ultimii trei ani, Timișoara a devenit acasă pentru sute de ucraineni nevoiți să fugă din calea războiului de agresiune declanșat de Rusia. Aici sunt în siguranță. Sunt recunoscător tuturor celor care, zi de zi, îi ajută să se integreze, să se simtă acasă și să le aline dorul de ceea ce au lăsat în urmă. Acest război brutal și absurd trebuie să se încheie, cu Ucraina și Europa la masa negocierilor. Viitorul Ucrainei trebuie clădit pe angajamentul ferm față de o Europă liberă și sigură. Viitorul nostru, al tuturor, depinde de acest lucru”, a spus Dominic Fritz.
În fața Catedralei Mitropolitane a avut loc o slujbă ținută de preotul Cristian Popovici, parohul Bisericii Ucrainene din Timișoara. Următoarea oprire a fost în centrul orașului, în fața Operei Române – iluminată în culorile drapelului Ucrainei, galben-albastru.
Seara s-a încheiat cu evenimentul „Căldura rezilienței”, organizat la Casa LOGS, unde participanții s-au reunit pentru a împărtăși gânduri, mesaje de susținere și un moment de comuniune.
„Trebuie să transformăm fiecare ucrainean din Timișoara într-un ambasador, conectat la identitatea și rădăcinile sale ucrainene, dar promovând valorile noastre în Timișoara, România și toată Europa. În ultimii trei ani, au apărut numeroase inițiative ucrainene formate organic, care amplifică vocea Ucrainei prin cultură, artă și schimb intercultural la Timișoara”, a declarat Eugenia Rozbytska, președintele FAINA UA.
sursa: https://www.g4media.ro/