15.1 C
Timișoara
luni 27 ianuarie 2025

Timișoara rămâne în cursa pentru Capitala Europeană a Culturii 2021

După analizarea, timp de 4 zile, a celor 14 candidaţi înscrişi în cursa pentru obținerea titlului de Capitala Europeană a Culturii 2021, juriul a ales, la sfârșitul săptămânii, cele patru oraşe care se vor confrunta în ultimul act: Baia Mare, Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

Juriul a avut de ales dintre orașele lba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara și Târgu Mureș. Jurații au invitat doar acele oraşe care au, în opinia acestora, o reală şansă de a câştiga titlul 2021, să-şi revizuiască şi să-şi completeze candidaturile pentru etapa finală de selecţie. Această ultimă etapă este preconizată pentru perioada august-septembrie 2016. Oraşele selectate au fost Baia Mare, Bucureşti, Cluj şi Timişoara.
Este evident că argumentele prezentate de echipa timișoreană au cântărit din start în favoarea sa ținând cont de elemementele de multiculturalitate sau de faptul că este singurul oraș din România care are teatre cu reprezentații în patru limbi. Asta ca să nu mai amintim de nenumăratele premiere ale Timișoarei, în toate domeniile. Poate că și Bucureștiul a avut argumentele potrivite pentru a fi selectat în lista scurtă a finaliștilor, dar este interesant de spus că până acum nici o capitală din Europa nu a fost și Capitală Culturală.
Este ciudată decizia juriului de a lăsa printre finaliști Clujul, ținând cont că regulamentul prevede că nu pot fi selectate două orașe din aceiași regiune, în cazul acesta Ardeal. Să ne amintim că Sibiul face parte din aceiași regiune și a fost Capitală Culturală Europeană în 2007.
De asemenea, Baia Mare este o altă alegere ciudată a juriului în comparație cu Iași de pildă, care are mult mai multe argumente pentru a face parte din finaliști. Până la urmă totul pare a fi în favoarea Timișoarei, care așa cum arată sondajele, are cele mai mari șanse pentru a fi desemnată, anul viitor, Capitală Europeană a Culturii 2021.
Să nu ne culcăm însă pe o ureche și să ne credem deja învingători pentru că nu se știe cum se vor mobiliza ceilalți competitori pentru a convinge juriul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

O nouă recunoaștere internațională pentru Radu-Emil Precup, profesor al Universității Politehnica Timișoara

Profesorul Radu-Emil Precup, în prezent directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara, este unul dintre specialiștii recunoscuți la nivel...

Aquatim produce energie verde

Utilizarea resurselor regenerabile, curate, sustenabile, reprezintă soluția pentru limitarea schimbărilor climatice și reducerea dependenței de combustibilii fosili - un subiect intens dezbătut în jurul...

Citește și :