Timişoara se mândreşte cu mai multe denumiri care îi fac cinste, cum ar fi „Mica Vienă” sau „Oraş de cinci stele”. Din păcate, deşi avem locuri frumoase şi oameni minunaţi, unii concitadini nu aduc decât ruşine oraşului de pe Bega. O arată numărul mare de sancţiuni aplicate anul acesta de poliţişti. Nu mai puţin de 12.100 de amenzi au primit locuitorii Timişoarei care au încălcat reglementările locale. Gunoaie aruncate la întâmplare, flori ornamentale rupte, mobilier urban distrus… sunt doar o mică parte dintre reguli, de bun simţ în cele mai multe cazuri, pe care timişorenii le încalcă frecvent. Şi fiecare amendă aplicată scoate la iveală o problemă generală a oraşului.
Lupta cu morile de vânt sau eliminarea rampelor ilegale de deşeuri
Lupta cu rampele ilegale de deşeuri este una care pare fără sfârşit. Zilnic, poliţiştii locali descoperă cel puţin un depozit de gunoaie prin oraş. Problema este că de cele mai multe ori făptaşii nu sunt prinşi, ei abandonând deşeuri la adăpostul întunericului.
Anul acesta poliţiştii au reuşit totuşi să amendeze 1.174 de persoane, fizice şi juridice, care aruncau gunoaie în locuri nepermise. Totalul sancţiunilor se ridică la 540.000 de lei.
Cum apar aceste rampe? Foarte simplu – peste noapte! Iar terenurile nefolosite şi neamenajate îi tentează tot mai mult pe cei care aruncă aici saci întregi de deşeuri. Un exemplu este fosta Balta Lacului, din cartierul Dâmboviţa. În 2013, autorităţile au decis să astupe luciul de apă şi au promis că vor transforma zona în parc. Zis şi făcut! Doar că de la vorbe la fapte e cale lungă. Cum autorităţile locale nu s-au grăbit să facă amenajările, spaţiul a devenit rapid o veritabilă groapă de gunoi.
Printre copaci şi câteva fire de iarbă neacoperite de deşeuri se plimbă timişorenii cu animalele de companie, se joacă copiii, ies bătrânii la aer. Doar că o fac printre resturi de materiale de construcţii, PET-uri fără număr, cauciucuri şi chiar aparate electrocasnice defecte.
„Când era lacul era mai bine. Este adevărat că erau mai mulţi ţânţari, dar atunci se stropea la Timişoara şi era decent. Îmi amintesc că ieşeam la aer cu fiul meu, când era mic, pe malul bălţii. Acum nu recomand niciunei mame să îşi lase copilul să se joace aici. Este focar de infecţie”, spune o timişoreancă ce locuieşte în zonă.
„Îi văd seara târziu şi chiar noaptea cum vin indivizi cu saci întregi şi îi aruncă aici. Cei mai mulţi sunt plătiţi de firme de construcţii să abandoneze deşeurile pentru că este mai ieftin decât să închiriezi container de la Retim”, explică un alt localnic.
Şi ori de câte ori angajaţii de la salubritate curăţă zona, deşeurile reapar. Iar situaţia se regăseşte în multe zone din oraş, mai ales la periferie, acolo unde există terenuri libere.
Apogeul sancţiunilor pentru astfel de practici necivilizate a fost chiar la începutul acestui an. Numai în luna februarie, aproape 300 de persoane au fost sancţionate pentru că au aruncat gunoaie pe unde au apucat, fără le pese că distrug aspectul oraşului, dar şi mediul încunjurător.
„Ca urmare a acțiunilor care au fost intensificate, în luna februarie au fost aplicate nu mai puțin de 299 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 130.000 lei, conform HCL 371/2007 modificată. Spre exemplu, un bărbat care a abandonat direct pe trotuar deșeuri din categoria ambalaje din carton și plastic, pe str. Șt. O. Iosif a fost sancționat, un altul, angajat la o societate comercială de pe Calea Șagului, a fost surprins și amendat deoarece a abandonat pe trotuarul din fața firmei la care lucrează cutii din carton și pungi, iar un alt tanăr a fost depistat aruncând pe str. Măcin deșeuri precum haine vechi, peturi, hârtii, cartoane”, transmitea Poliţia Locală Timişoara.
Crearea de rampe clandestine de deşeuri se sancţionează cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, pentru persoane fizice, şi cu 2.500 de lei pentru persoane juridice.
Poliția Locală face din nou apel la cetățeni să depoziteze deșeurile în locurile special amenajate, pentru a evita să fie sancționați, dar și pentru a contribui astfel la a avea un oraș curat și civilizat.
Jardinierile şi florile decorative, un mangnet pentru vandali
Vă deranjează ghivecele cu flori de pe străzile Timişoarei? Ei bine, dacă pentru unii jardinierele înfrumuseţează oraşul, pe mulţi îi deranjează şi încearcă să scape de ele. Vandalii au pus ochii pe ghivece şi pe florile din ele şi de doi ani, cel puţin, poliţiştii locali duc o adevărată bătălie cu ei. Mai ales că sunt greu de prins. Una dintre zonele vizate de vandali este Podul Michelangelo. Săptămânal aici sunt distruse ghivecele sau rupte florile.
Ciudat este că printre cei care se arată deranjaţi de jardinierele de pe Michelangelo sunt şi reprezentantele sexului frumos şi străinii. În această vară, o tânără de 20 de ani, din Timișoara, a fost surprinsă de oamenii legii în timp ce rupea flori din mai multe ghivece. Aceasta a fost sancționată conform HCL 371/2007 modificată cu amendă de 2500 lei.
Tot în vară, poliţiștii au mai depistat o persoană care a deteriorat materialul dendrofloricol din ghivecele amplasate pe Podul Michelangelo, mai exact a smuls florile din jardiniere aruncându-le pe jos. Este vorba despre o femeie care are domiciliul în Israel și care a declarat că a recurs la acest gest deoarece „așa mi-a zis Dumnezeu”.Cea în cauză a fost sancționată tot cu amendă de 2500 lei.
Până acum au fost depistați în această situație, pe lângă români, și italieni, nemți, belgieni, spanioli, portughezi, turci, iar de această dată și o persoană din Israel.
În 2017, agenţii Poliţiei Locale au prins în flagrant 87 de persoane care deteriorau material dendrofloricol şi mobilier stradal.
Din păcate amenzile nu sunt atât de mari încât să îi sperie pe cei certaţi cu civilizaţia. Fiecare vandal a primit între câteva sute şi maximum 3.000 de lei amendă, iar totalul lor însumează 38.200 de lei.
Terenurile neîngrijite, pericol pentru alergici
O altă mare problemă a Timişoarei o reprezintă terenurile lăsate în voia sorţii. Atât grădinile cât şi terenurile libere de construcţii, dintre blocuri sau de pe proprietate privată, sunt de multe ori neîngrijite, lucru care înseamnă încălcarea legii.
Multe dintre acestea sunt împânzite an de an de bălării şi, bineînţeles, nu lipseşte ambrozia. Aceasta este o mare problemă pentru timişoreni pentru că mulţi au dezvoltat în ultimii ani alergii şi pentru ei sezonul cald este un adevărat chin. Tocmai de aceea, poliţiştii locali au demarat o adevărată campanie de stopare a ambroziei. Aceasta presupune deplasări pe teren şi inventarierea proprietăţile neîngrijite. Normal, proprietarii se aleg cu amenzi.
Anul acesta, după încălzirea vremii, agenţii Poliţiei Locale au ieşit la vânătoare de proprietari pe a căror suprafeţe se dezvoltă ambrozia. Au aplicat peste 140 de amezi. Acestea nu sunt deloc mici, totalul lor fiind de aproape 280.000 de lei.
Unii dintre cei amendaţi aleg să îşi pună terenurile la punct, mai ales cele unde creşte ambrozia. Demn de menționat este faptul că, printre cele peste 140 de sancțiuni aplicate pe această linie de la începutul anului, o parte din ele sunt aplicate unor societăți comerciale care dețin terenuri și care, cel mai probabil de teama supraimpozitării prevăzute de HCL 266/2016, au luat măsurile de achitare a sancțiunilor și de conformare în urma somațiilor aplicate, trecând la igienizarea și cosirea vegetației de pe terenurile deținute.
Spre exemplu, în urma reverificării terenurilor monitorizate, s-a constatat că o firmă având ca administrator un cetățean spaniol, care deține terenuri pe străzile Budai Deleanu, Ardealului și Apicultorilor, a trecut la igienizarea acestora ca urmare a somațiilor și sancțiunilor aplicate, în număr de patru, în valoare de 10.000 lei. Astfel, administratorul spaniol al societății s-a deplasat la Timișoara pentru a achita sancțiunile și a dispune igienizarea terenurilor.
În aceeași situație s-a aflat și administratorul israelian al unei societăți care deține un teren neigienizat și cu vegetație crescută din abundență, de 30.000 mp, pe Calea Dorobanților. Și acesta s-a prezentat pentru achitarea celor patru sancțiuni aplicate de polițiștii locali, în valoare de 2.500 lei fiecare, în total 10.000 de lei, și a trecut la igienizarea terenului deținut.
Civilizaţia la Timişoara cu amenzi se ţine
Cele mai multe amenzi sunt aplicate, de departe, şoferilor care parchează neregulamentar. Sancţionarea lor a căzut în sarcina poliţiştilor locali în urmă cu câţiva ani, iar atenţia lor s-a concentrat pe şoferii care îşi lasă maşinile pe pistele de biciclete, în parcuri, spaţii verzi sau zone pietonale, dar şi pe locurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi.
Oricât de mari sau mici ar fi sancţiunile, conducătorii auto din Timişoara nu par să se civilizeze. Zilnic ei sunt surprinşi că încalcă legea de agenţii aflaţi în patrulare în oraş sau de camerele de supraveghere instalate îndeosebi în zona centrală, devenită pietonală în 2015.
În urma ultimei acţiuni de detectare a şoferilor care parchează pe pistele de biciclete, care a avut loc în septembrie, agenţii au aplicat dintr-un foc 30 de amenzi.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație Rutieră au acționat pentru luarea măsurilor legale în cazul conducătorilor auto care au oprit sau staționat cu autovehiculele pe pistele de biciclete nou amenajate de Primăria Municipiului Timișoara în zona centrală, și în special pe pistele de pe str. Gheorghe Lazăr și str. Paris, continând astfel activitățile de descurajare a conducătorilor auto care nu respectă prevederile OUG 195/2002. Astfel, au fost aplicate în zona centrală un număr de 30 sancțiuni contravenționale conducătorilor auto care și-au parcat mașinile pe piste speciale amenajate pentru circulația vehiculelor pe două roți în zona centrală, fiind de asemenea aplicate 51 de colante autoadezive tot pentru astfel de fapte, urmând ca și în aceste cazuri să fie întocmite procesele verbale de constatare a contravenției după identificarea conducătorilor auto. Poliția Locală Timișoara atrage din nou atenția conducătorilor auto să respecte legislația în vigoare pentru a evita sancționarea cu amenzi între 290 și 725 lei și 2 sau 3 puncte penalizare la permis, în funcție de faptă, și chiar ridicarea autovehiculelor”, au transmis poliţiştii locali.
În total, în 2017, au fost amendaţi pentru parcare „necivilizată” peste 9.350 de şoferi, care au scos din buzunar peste 2,2 milioane de lei.