În toamna anului trecut Timișoara și-a adjudecat, după un procedeu lung și deloc ușor, un titlul onorant, care obligă. Suntem câștigătorii statutului de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021 alături de capitala provinciei vecine Voivodina, orașul Novi Sad din Serbia.
În acest context, cât de pregătit este orașul nostru să facă față cu succes unui astfel de examen dificil? Cam asta a fost principala întrebare dar și temă a întâlnirii de astazi, gazduită de sala multifuncțională de la Consiliului Județean Timiș.
Clubul Rotary Timișoara împreună cu alte cluburi ded servicii din oraș care doresc să se implice cat mai activ în temele apăsătoare pentru locuitorii Timișoarei au fost invitate să spună ce ar fi de făcut , organizat și îndreptat.
Întâlnirea s-a transformat în dezbatere publică și a atins problema „Timișoara între realități și capitală culturală europeană”.
Euforia câștigării titlului nu ar trebui să pună o perdea pe ochii celor responsabili. Toată lumea este obligată la o implicare serioasă, respectând aria de responsabilitate a administrației publice locale. Toate entitățile inplicate au promis susținerea asociației ATCC2021 pentru a produce împreună cu locuitorii urbei o emulație pozitivă.
Dezbaterea s-a focalizat pe temele orașului, referitor la civism, gradul de poluare de toate felurile (de la chimică, vizuală sau fonică). Nu au fost scăpate din vedere problemele ridicate de curățenie, care încă lasă de dorit, indiferent de eforturile făcute de firma de specialitate. Participanții la dezbatere cred că ar fi loc de mai mult efort și simț al răspunderii din partea celor ce se ocupă de salubrizare.
Transportul public, atât cel cu mijloace în comun cât și cel cu taximetre a fost analizat și el pe toate fețele. La toate acestea se adaugă problemele de estetică a urbei care pare incoerentă și neunitară.
La discuții au participat reprezentatnți de la primăria municipiului, de la CJT, RETIM, RATT, Poliția Locală, Garda de Mediu, Agenția de Mediu, Ordinul Arhitecților, consilieri locali și județeni, Inspectoratul Școlar, Poliția orașului, reprezentanți ai organismelor neguvernamentale, parlamentari de București sau de la Bruxelles.
Unul din organizatori, jurnalistul Lia Lucia Epure a prezentat – cu ajutorul mijloacelor vizuale moderne – aspecte din oraș care sar în ochii tuturor, inclusiv oaspeții veniți de departe. Timp de îndreptat lucrurile ar mai fi suficient.
O altă chestiune nevăzută dar extrem de serioasă adusă în discuție este cea a buruienilor invazive inclusiv mult discutata Ambrozie. Specialiștii de la centru spun ca aceasta nici nu ar exista. Daca există sau nu este de dezbătut dar măsuri trebuie luate.
Întâlnirea de azi s-a vrut a fi prima dintr-un șir care ar trebui să se desfășoare cu o frecvență bianuală. Toate cele discutate vor avea o finalitatea scrisă, pentru coerență și pentru a se puatea urmări rezolvarea celor discutate.
Mai jos e un link cu poze despre cultura din Timisoara: