1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Timișoara, noua carte de vizită a României! Ultimele pregătiri pentru debutul Capitalei Culturale | FOTO-VIDEO

Timișoara face ultimele pregătiri pentru debutul său în calitate de Capitală Europeană a Culturii. Deschiderea programului va avea loc în perioada 17–19 februarie. În weekendul deschiderii Capitalei Culturale Europene vor avea loc mai multe evenimente la care publicul timișorean este invitat să participe. Pentru deschiderea Capitalei Culturale, în Timișoara sunt așteptați artiști internaționali, dar și televiziuni din străinătate. Anul Capitalei Culturale aduce peste 1.000 de evenimente, la care sunt așteptați să asiste aproximativ un milion de turiști! Pentru a pregăti titlul, Primăria Municipiului Timișoara cheltuie un total de 275 de milioane de lei.

Infrastructura culturală a Timișoarei

Primăria Municipiului Timișoara a investit 200 de milioane de lei pentru construirea de spații culturale și de agrement noi, dar și pentru reabilitarea celor deja existente. Printre acestea se numără Cinema Arta, Cinema Studio, Centrul Cultural din Kuncz, Castelul de Apă sau aripa dreaptă a bastionului Maria Theresia. La cinematografe, lucrările de reabilitare încă se desfășoară, după cum transmite Centrul de Proiecte, iar aripa dreaptă a Bastionului Maria Theresia va fi gata înainte de weekendul deschiderii. Spațiul va găzdui expoziții curatoriale, dar și rezidențe artistice.

Castelul de Apă va fi și el finalizat anul acesta, fostul Turn de Apă fiind transformat într-un spațiu cultural care găzduiește reprezentații artistice. Proiectul este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Asociația „Prin Banat”.

Printre proiectele finalizate se enumeră Cinema Victoria, dar și partea de nord a Centrului pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity, care urmează să fie deschis în perioada imediat următoare. În designul amenajărilor s-au păstrat elemente precum șinele de tramvai, dar și câțiva dintre arborii existenți. Au fost amenajate și elemente noi, o grădină exterioară de peste un kilometru pătrat de spațiu verde, cu diverse plante ornamentale, dar și alți arbori, pe lângă cei deja existenți. Grădina exterioară are și peste doi kilometri pătrați de pavaje din piatră. La MultipleXity a fost modernizat iluminatul și mobilierul.

75 de milioane de lei, investiția în proiectele culturale

Pentru programele culturale de anul acesta Primăria Timișoara investește 75 de milioane de lei. Această sumă depășește bugetul alocat în alți ani, după cum este de părere purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Timișoara, Bogdan Marta.

În anul Capitalei Culturale Europene, Timișoara va găzdui peste 1.000 de evenimente. În medie, vor avea loc 30 de evenimente pe săptămână: proiecții de film, expoziții de artă, reprezentații de teatru, festivaluri de muzică sau spectacole de dans.

Timișoara așteaptă și turiști străini

Evenimentele Capitalei Culturale vor fi dedicate atât publicului timișorean, cât și unui public internațional, în Timișoara fiind așteptați 1 milion de turiști, pe tot parcursul anului 2023. Evenimente sunt menite să prezinte componenta europeană a orașului nostru, Timișoara fiind una din cele trei capitale culturale europene ale acestui an.

Bogdan Marta spune că acesta este doar startul Timișoarei, pentru a-și face renume ca oraș al culturii. El crede că, și în anii următori, în Timișoara se vor organiza în continuare evenimente culturale și consideră că titlul de Capitală Europeană a Culturii îi va aduce României o imagine pozitivă în străinătate. „Timișoara va fi, anul acesta, o carte de vizită a întregii țări. Vrem ca turiștii să descopere o altă față a României, în afară de ceea ce cunoșteau ei până acum!”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Timișoara.

Artiști străini la Timișoara

Prin programul său cultural, Timișoara se bucură nu doar de prezența publicului străin, ci și de colaborări cu artiști internaționali. Cel mai recent proiect este reprezentat de construcția înaltă din centru. Instalația de artă este amplasată în Piața Victoriei și reprezintă o grădină verticală, creată în colaborare cu o echipă de arhitecți din Spania. Instalația a fost botezată „Pepiniera. 1306 Plante pentru Timișoara”.

Proiectul face parte dintr-un programul „Spaţii vii — Priveşte orașul”, desfășurat încă din 2015, și reprezintă o intervenție amplă în spațiul public, după cum spune coordonatoarea proiectului, Alexandra Trofin, din cadrul filialei Timiș a Ordinului Arhitecților din România.

Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România și-a propus ca, prin această instalație, să-i determine pe trecători să admire centrul Timișoarei. Așadar, arhitecții au creat o construcție care să ofere ocazia de a-l privi într-un mod inedit. „Ne-am propus să generăm niște puncte inedite de vedere a Pieței Victoriei și să o privim cu alți ochi”, spune Alexandra Trofin.

Pentru a pune la cale acest proiect, Filiala din Timiș Ordinului Arhitecților din România a căutat artiști la nivel european și a organizat o selecție a cărei câștigătoare a fost echipa de arhitecți MAIO din Barcelona. Ideea a fost inspirată din alte proiecte europene asemănătoare, cum ar fi instalații din orașe ca Barcelona sau Rotterdam.

„Pepiniera. 1306 Plante pentru Timișoara” se va deschide pentru public la debutul Capitalei Culturale, în 17 februarie. Timp de un an, trecătorii pot privi Piața Victoriei de la înălțime și, totodată, vor avea ocazia și să admire plantele. Pepiniera. 1306 Plante pentru Timișoara va putea fi admirată pe tot parcursul anului.

Conceptul de vegetație a fost realizat de Studio Peisaj. „În conceptul peisagistic vom utiliza arbori mai mari, dar și plante care fac fructe și legume. Vom avea, de asemenea, și plante botanice specifice Timișoarei — va fi un design cu natură locală”, completează Alexandra Trofin.

Arhitecții și-au dorit ca, prin intermediul instalației, publicul să descopere ciclul de viață al plantelor, acesta fiind și principalul motiv pentru care s-a instalat încă din perioada rece. „Aceasta este o instalație în schimbare. Față de momentul acesta de iarnă, în mai sau iunie plantele vor fi mai vezi, iar la toamnă o parte din ele se vor usca, iar apoi va fi o cu totul altă imagine”, spune Alexandra Trofin, coordonatoarea proiectului.

Presa internațională, interesată de evenimentele Capitalei Culturale

În ultimele luni, pentru evenimentele Capitalei Culturale au arătat interes jurnaliști din țări precum Ungaria, Croația, Austria, Germania, Spania sau Bulgaria. La deschiderea programului cultural vor asista și televiziuni ca ARTE sau Deutsche Welle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Deputatul Marilen Pirtea a fost numit noul președinte interimar PNL Timiș

În cadrul întrunirii Biroului Permanent Național al PNL, desfășurată duminică seara, unul dintre punctele de pe agenda de lucru a fost desemnarea unui...

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Citește și :