Timișoara normalității văzută în zece puncte de Adrian Orza

333

Adrian Orza crede că normalitatea în administrația locală ar începe să fie vizibilă dacă s-ar ține cont măcar de următoarele:

1. Rigoare, eficacitate și responsabilitate în implementarea transparenţei decizionale în administraţia publică. Administraţie transparentă orientată spre cetăţean.
2. Primăria iniţiază și creează suportul pentru o platformă a dezbaterilor unde oamenii fac schimb de opinii cu privire la orice tip de problemă publică sau proiect ce urmează să fie iniţiat de autoritatea locală.
3. Cetăţenii si orice formă asociativă a lor, consilii de cartier, ONG-uri, asociaţii profesionale etc, vor fi trataţi cu respect și consideraţie și vor fi implicaţi în actul decizional, prin consultare periodică.
4. Aleşii locali, primar sau consilieri, vor lua în considerare părerile cetățenilor înainte de a propune, vota și decide regulamente, proiecte sau investiţii ce țin de modificările aduse tradiţiei oraşului din punct de vedere urbanistic, peisagistic, cultural etc.
5. Asigurarea reprezentativității participanților la dialog se va face prin consultarea transparentă reciprocă fără impuneri sau după bunul plac, pe baza unor criterii serioase, prestabilite.
6. Alesul local, instituţia locală se angajează să asigure accesul oricărui cetăţean interesat la documentele sale, conform legilor în vigoare iar site-ul instituţiei să devină o platformă interactivă de informare, colectare de feedback si dezbatere, obligativitatea unui răspus la sugestiile, opiniile formulate în scris fiind o obligaţie asumată.
7. Promovarea consultărilor și audierilor publice, îmbunătăţind calitatea dezbaterilor publice cu ajutorul opiniilor exprimate de experţi și publicului larg, se va face în timp util și cu asigurarea informării prealabile a celor interesaţi. O relaţie corectă, total transparentă și constructivă cu presa și sprijinirea iniţiativelor civice de informare obiectivă a cetățenilor va deveni prioritate.
8. Alesul local trebuie să îşi asume rolul de mediator, moderator și facilitator în a găsi punctele care unesc comunitatea pentru a evita factorii ce pot duce la dezbinarea ei.
9. Alesul local trebuie să îşi asume deschiderea spre dialog și preluarea de idei de la societatea civilă, singura soluţie pentru inovaţie și dinamism.
10. Parteneriatul public privat trebuie încurajat, susținut și determinat de interese publice transparente, legale și benefice pentru întreaga comunitate și nu de dorinţa unilaterală a unei persoane sau grup de interese.

Citiţi şi:

Cetățeanul generează administrația locală-VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.