Timișoara, mai murdară ca niciodată!

695

Contractul ciudat” acordat Horticultura a lăsat orașul la discreția gunoaielor

Timișoara este mai murdară ca niciodată! O spunem noi, o spun cetățenii, o spune orice voce care nu cântă la unison cu gospodarul principal al urbei. Coșurile de pe marginea străzilor sunt doldora de gunoaie, stațiile mijloacelor de transport în comun sunt sub orice critică (peste tot sunt PET-uri, pahare de cafea, doze de bere și mucuri de țigară), iar zonele verzi care despart carosabilul de trotuare au ajuns și ele să fie „împodobite” cu tot felul de deșeuri.

Fotografii „Banatul azi” au imortalizat în ultimele 14 zile mai multe zone din oraș. În fotografii am surpins zeci de situații cu coșuri de gunoi pline de deșeuri, iar suprafețele adiacente acestora erau la fel: acoperite de deșeuri.

Contractul atribuit direct, contradicții

Situația a apărut de la începutul lunii noiembrie, de când fostul operator specializat în curățenie a încheiat colaborarea cu Primăria Timișoara. A urmat apoi o tentativă de a găsi o altă firmă specializată, cu utilaje și anagajați suficienți, care să se ocupe de salubrizarea orașului. Licitația s-a încheiat cu un eșec, pentru că nimeni nu a vrut să semneze contractul din cauza sumei prea mici pusă la bătaie de municipalitate.

În plină toamnă, când și frunzele care cad la pământ îi pun la treabă pe angajații pimăriei, autoritățile au ales o soluție de criză: au oferit direct contractul de salubritate societății Horticultura. Nu cea mai fericită decizie, dacă ne uităm că regia nu reușește să facă față volumului mare de deșeuri care trebuie adunate din coșurile de gunoi, din preajma lor și de pe străzi.

În contract nu este stipulat nimic despre măturatul străzilor și trotuarelor. Acesta a fost semnat în 30 octombrie, pe o perioadă de 80 de zile, iar în bugetul Holticultura vor intra 34.000 de euro.

„Obiectul prezentului contract îl constitue «Prestarea serviciului de golit coșuri pe raza municipiului Timișoara», în conformitate cu documentația de atribuire, respectiv caietul de sarcini și obligațiile asumate prin prezentul contract”, scrie pe actul prin care Horticultura a ajuns firma de salubritate a orașului.

Imediat, edilul-șef a dat asigurări că angajații Horticultura vor mătura și străzile, deși nu sunt obligați și au un personal de doar 20 de oameni.

„E neplăcut, dar nu e nimic grav relativ la acest subiect. Eu am cerut să se mobilizeze corespunzător și să mobilizeze forța de muncă pentru ca orașul să fie curat. Deci nu suntem în fața niciunei nenorociri, așa cum și-ar fi dorit unii, nu vom vedea un oraș îmbâcsit în gunoaie, cum și-ar fi dorit unii, ca să poată împroșca cu noroi. (…) Tot Horticultura va mătura, sunt coșuri pe marginea bulevardelor. Nu va fi o nenorocire, pentru că noi ne vom descurca în acest regim de forță majoră în care suntem”, spunea, la începutul lunii, primarul Timișoarei.

Din păcate, situația pare să fie scăpată de sub control, întruct nu doar că nu sunt golite coșurile de gunoi, dar gunoaiele zboară prin oraș în orice cartier. Acest aspect a atras atenția și opozanților lui Robu.

„Horticultura nu se descurcă să facă curățenie în oraș. Sunt în orașul ăsta din 1989 și nu cred că a fost vreodată mai murdar ca acum. Timișoara era unul dintre cele mai curate orașe din țară, Timișoara a fost întotdeauna în vârful ierarhiei orașelor din România. Din păcate, în acest moment, nu prea mai suntem acolo. Oricât ar vrea domnul Robu să scoată în evidență «mărețele realizări» pe care le are pentru orașul ăsta, observăm că aproape niciun serviciu de utilitate publică nu mai funcționează cum trebuie în Timișoara. Poate serviciul de apă și canal funcționează mai bine în oraș, în rest nimic. Vedem zone întregi în beznă, de serviciul de salubritate nu mai vorbesc”, este declarația parlamentarului USR de Timiș, Nicu Fălcoi.

O altă soluție de criză

Fără a recunoaște că, în Timișoara, curățenia este precară și cele 1.200 de străzi sunt nemăturate, iar cele 2.300 de coșuri de gunoi golite așa cum trebuie, primarul Nicolae Robu mai vine cu o soluție de criză. Acesta a declarant că vrea să scoată la măturat asistații social. Dar ideea e greu de pus în practică. Din cei peste 200 de asistați social din oraș, doar 40 sunt apți de muncă, potrivit scutirilor medicale din dosarele Direcției de Asistență Socială.

„Dorim să-i punem la muncă pe asistații social. Asistența socială ar trebui să existe într-o societate civilizată, dar să aibă ca subiecți persoane aflate în dificultate: copii și persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, nicidecum nu e bine să fie susținuți cei ce sunt apți de muncă, dar nu vor să muncească. E nevoie de atâta forță de muncă de toate felurile. A munci nu e o rușine și trebuie să cultivăm această idee în societate. Rușinos e să stai cu mâna întinsă când tu ești apt de muncă. (…) Cei 42 nu vor primi nimic dacă nu vor veni la muncă. Orice muncă e importantă într-o comunitate, și cel mai important este, de fapt, cum îți faci treaba, și nu atât ce faci tu, ci cum faci: conștiincios, bine, cu hărnicie. Am anunțat că vrem să îi folosim pe cei 42 acolo unde e cel mai important în momentul de față să avem ajutoare, la Horticultura. Îi direcționăm înspre Horticultura și o să le cerem să li se alăture celor care muncesc la Horticultura cu contract de muncă și își aduc aport la întreținerea spațiilor verzi, iar acum la curățenia orașului”, declara, într-o conferință de presă, Nicolae Robu.

O nouă licitație… pentru la anul

Pimăria Timișoara a lansat o a doua licitație pentru a găsi o firmă care să facă curat în oraș. Însă, chiar dacă aceasta va merge bine și nu se vor depune contestații, contractul va începe să „curgă” abia în anul 2019. Potrivit documentelor, municipalitatea este dispusă să aloce peste 18 milioane de euro societății care va prelua seriviciul de salubritate. Contractul va avea o durată de 4 ani și va putea fi reînnoit anual. În contract sunt cuprinse 1.227 de străzi.

Spre deosebire de contractul atribuit direct Horticultura, viitoarea firmă va avea specificații clare. Angajații vor trebui să se ocupe de: „măturatul manual al străzilor, trotuarelor, aleilor, parcărilor publice, stațiilor mijloacelor de transport în comun, pasajelor, subpasajelor, podurilor, pasarelelor, zonelor pietonale; măturatul mecanizat al carosabilului și trotuarelor; întreținerea curățeniei străzilor și trotuarelor (străzi asfaltate și balastate, parcări publice asfaltate și pavate, stațiile mijloacelor de transport în comun, zone pietonale, mal canal Bega, piste de biciclete, piețe volante, poduri și pasarele); spălatul manual al carosabilului și trotuarelor; spălatul mecanizat al carosabilului și trotuarelor; stropitul carosabilului; curățarea rigolelor”.

Până la atribuire însă, străzile Timișoarei se vor umple de gunoaie și mai mult. Singura veste bună pentru timișoreni este că rampele clandestine de deșeuri intră încă sub incidența Asociației Intercomunitare de Deșeuri, care, prin RETIM, le va aduna.

„În ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere, RETIM va continua să presteze serviciul în Municipiul Timișoara, societatea câștigând în anul 2017 licitația organizată la nivel județean de către ADID Timiș pentru două zone ale județului (zona 0 și zona 1). Aceste contracte se întind pe zece ani. Noutatea sistemului în municipiu este dată de inițierea campaniilor de colectare trimestrială a deșeurilor voluminoase și periculoase și desființarea campaniilor de curățenie de primăvară și toamnă”, aflăm de la societatea de salubritate din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.