Timișoara, între cele 80 de orașe europene implicate în campania ”Cities4Europe – Europe for citizens”

187

Pentru a strânge și mai mult relațiile dintre componentele mozaicului european, astăzi se lansează la Bruxelles campania „Cities4Europe – Europe for citizens”, la care a aderat, așa cum este firesc, şi oraşul nostru, Timişoara. E ceva absolut normal, nu putem să ne sustragem din marele joc european. Ideea este pe cât de simplă, pe atât de generoasă. Europa, mai mult sau mai puțin unită, nu este un concept abstract, ci trebuie să se circumscrie dorințelor locuitorilor săi. Nu poate exista o Europă fără europeni.

80 de mari orașe europene transmit, astăzi, concomitent, un comunicat de coeziune și sincronicitate a conceptului de unitate europeană.

Cities4Europe

A venit timpul schimbării politicii. Oraşele se pot implica, inspira, pot avea impact.

Peste 80 de orașe importante din Europa s-au întâlnit astăzi pentru a lansa o campanie care explorează și promovează noi forme de democrație.

„Cities4Europe – Europa pentru cetățeni”:
• implicarea cetăţenilor într-un dialog despre viitorul nostru comun
• inspiră toate nivelurile de guvernare pentru a pune oamenii pe primul loc
• impactul modului în care deciziile sunt luate în Europa

Daniël Termont, preşedinte al Eurocities şi primarul orașului Gent, a declarat:

„Este timpul să schimbăm modul în care facem politică în Europa. UE trebuie să asculte mai mult şi să se implice mai mult în relația cu cetăţenii săi. În calitate de lideri locali şi membri ai Eurocities ne angajăm să-i includem pe cetăţenii noştri într-un dialog despre viitorul nostru”.

În această lună Cities4Europe prezintă iniţiative locale de succes care să-i implice pe cetăţeni. Alte evenimente în diferite oraşe de pe întreg continental nostru vor ajuta la generarea de idei noi prin încurajarea implicării oamenilor din toate categoriile sociale.

Ada Colau, primarul Barcelonei, a declarat:

„Astăzi, cetăţenii sunt cei care iau tot mai multe măsuri colective la nivel local pentru a aborda provocările pe care le experimentează. În calitate de autorități locale, lucrăm îndeaproape pentru a include cetățenii în procesul decizional și putem împărtăși această experiență cu alte niveluri de guvernare. Într-un moment în care Europa se străduieşte să-şi păstreze legitimitatea şi relevanţa în faţa deziluziei crescânde şi a euroscepticismului, oraşele pot oferi o legătură esențială cu cetăţenii.”

Philippe Close, primarul orașului Bruxelles, a declarat:

„Oraşele au experienţă în a face lucrurile diferit. Prin crearea de politici publice împreună cu cetăţenii noştri, atingem un potenţial inovator care se potriveşte adesea nevoilor urbane şi europene”.

Cities4Europe va prezenta aceste idei la Edinburgh în noiembrie, la Conferinţa anuală Eurocities. Înaintea alegerilor europene de anul viitor, summitul primarilor din martie 2019 va fi o oportunitate pentru primari de a împărtăşi recomandările cele mai importante colectate de la cetăţeni cu liderii naţionali şi europeni.

Philippe Van Parijs, filosoful și economistul, care a vorbit la evenimentul de lansare Cities4Europe, a declarat:

„Oraşele noastre au nevoie în egală măsură atât de imobilitate plăcută, cât și de mobilitate durabilă. Spașiile publice trebuie sa fie recucerite si să devină din nou locuri pentru plimbare si întâlnire.Este nevoie de curaj pentru a ajunge acolo. În toată Europa, cetăţenii pot şi trebuie să ajute autorităţile să-l găsească”.

„Cities4Europe – Europa pentru cetăţeni” a fost lansat astăzi, luni, 7 mai 2018, şi se va derula pe durata unui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.