Timişoara înregistrează o nouă premieră! Statuia ecvestră care se va adresa… nevăzătorilor! VIDEO

403

De se vor găsi banii necesari și autorități deschise la nou, în Timișoara a putea în curând să apară unele noutăți de artă și arhitectură mult deosebite față de ce se știe până acum. Ce spuneți de o statuie ce nu se vede? De ce nu? Ar putea să se adreseze în special persoanelor nevăzătoare.

La un concurs de idei de posibile statui ecvestre ce vor împodobi spațiul urban au fost trimise spre jurizare nu mai puțin de 20 de propuneri venite atât de la artiști consacrați cât și de tineri în curs de afirmare. Au fost reținute pentru un posibil portofoliu al orașului doar cinci posibile opere de artă.

Arhitectul Vlad Gaivoronschi spune că toate sunt deosebit de interesante dar cele mai multe voturi a primit un concept de așa numită statuie ecvestra auditivă. Maestrul nu a vrut să dea prea multe amănunte. În tot cazul va fi doar esența conceptului de personaj istoric călare și nu va avea concretețea unui obiect solid. Eroul și patrupedul său doar vor fi auzite, nu și văzute. Greu de înțeles ideea pentru un profan, dar precis va fi ceva ieșit din comun. Cel mai mult se vor bucura cei ce înțeleg lumea doar prin auz nu și prin văz. Dar dintre idei ar mai putea fi citată și o posibilă operă ce va închipui pe celebrul Tarzan și unul din elefanții săi. Că doar o statuie călare nu trebuie neapărat să fi cu un cal, ar putea fi și un pachiderm!

Toate aceste idei și multe altele au fost puse în discuție la recent încheiata bienală de arhitectură organiată la Timișoara. Se pare că a fost un succes deplin. Cel puțin așa rezultă din datele și concluziile de final și din optimismul organizatorilor implicați.

Bienala cu titulatura BETA, organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș a fost de la prima ediție una de exceptie. Efortul a fost imens.
În mai puțin de două luni, mai exact în 57 de zile, au avut loc nu mai puțin de 37 de evenimente reunite sub conceptul de „Privește Orașul”. Toți participanții erau rugați să VADĂ tot ce ne înconjoară. Și să spună ce ar face sau ce ar trebui făcut. O echipa BETA și o echipă a Ordinului Arhitecților, ajutați de mulți voluntari, au adunat simpli curioși dar și specialiști să dea o proiecție în viitor a mediului urban.

Câteva cifre vor spune tot:
– Cinci evenimente in premieră.
– 4000 de participanți în cele două luni.
– 78 de specialiști din diverse domenii.
– Invitați din 12 țări din Europa și din Mexic.
– Participanții au fost în procent de circa 65 la sută din domeniul arhitecturii iar 35 de procente din alte specializări.

În cadrul proiectului „ privește orașul” au venit până acum nu mai puțin de 300 de scurte povești despre cum este perceput orașul de fiecare din noi. Și încă mai sosesc și acum povestiri. Câteva din cele mai interesante au fost puse pe pânză de artiști plastici și vor fi folosite ca ilustrate despre Timișoara.

Patru din proiecte depuse vor fi in următoarele luni aplicate concret. În perioada imediat următoare se va edita și un catalog al bienalei pentru a ajunge la cât mai mulți interesați. Iar în continuare se va desfașura o viitoare campanie „Privește Orașul TM2021”.

Iată cum o adunare a patru elemente – arhitect, arhitectură, societate, viitor – se dovedește a fi extrem de benefică. Iar o astfel de alăturare se poate aplica oricarei alte profesii ce ar vrea să se implice.

Voluntarii timișoreni au fost invitați de partenerii din Budapesta să organizeze și la ei un astfel de eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.