3 C
Timișoara
marți 12 noiembrie 2024

Timișoara găzduiește o universitate mai bogată decât o corporație internațională! Planurile remarcabile pe care USAMVBT le are în vedere în anii următori

Universitatea de Științele Vieții „Regale Mihai I al României”, cunoscută și ca Universitatea de Agronomie și Farmacie Veterinară, este de departe cea mai avută universitate din Banat.

În patrimoniul Universității de Științele Vieții „Regale Mihai I al României” din Timișoara se află aproximativ 3.000 de hectare de teren, 1.500 în Timișoara (cea mai mare parte în nordul orașului, într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară), altele în Teremia Mare (320 de hectare), Lugoj (500 de hectare), Voiteni (160 de hectare) și Sânnicolaul Mare (peste 100), toate în județul Timiș.

Printre altele, universitatea din Banat are ferme de porci, de vaci și de păsări, culturi pentru toate sezoanele, livadă de pomi fructiferi și sere, un lac și o pescărie – unde se cresc sturioni și somn african).

Deși obiectul de bază este cea didactică, pentru studenți, produsele obținute de cei de la USV se duc și în supermarketuri, iar mai nou se găsesc și în magazinul propriu, Akademika Market, care a fost deschis în 6 aprilie.

„Akademika Food este un brand al universității noastre. Este un concept al produsului din fermă pe masa cumpărătorului. Din cele aproximativ 150 de produse, o parte destul de mare sunt de provenineță 100 la sută a universității. Fie că vorbim de zona de pește, legume, fructe, produse lactate, produse de panificație, semințe de tomate cu genetică românească 100 la sută și alte produse. Cealaltă parte este de la producători locali din Timiș, Arad, Cara-Svererin și Hunedoara”, a spus Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regale Mihai I al Românie

Investiția în magazinul Akademika Market se ridică la aproximativ 60.000 de euro.

„Aici a fost magazinul universității pe vremea lui Ceaușescu. A funcționat până acum 30 de ani. Apoi nu a mai fost nimic aici. Am refăcut clădirea și am făcut aici magazinul Akademika Market. Nu dorim să ne îmbogățim. Noi avem adaosul de a scoate utilitățile și personalul. Vom comercializa produsele exact la prețurile la care comercializează furnizorii. Sunt câteva discuții de a extinde lanțul de magazine. Avem produse suficiente”, a spus Alexandru Făgăraș, directorul magazinului Akademika Market.

„Facem o microproducție pe zonă de ulei și una pe partea de făină”

Stațiunea Didactică a Universității de Științele Vieții „Regale Mihai I al României” este foarte mare. Ferma fost înființată prin Hotărâre de Guvern, iar acum, când sunt numeroase surse de a atrage fonduri, se vor investi mulți bani. De exemplu, sunt în curs de certificare zona de producție de ulei și o moară.

Avem 3.000 de hectare de teren, solarii și sere în care noi producem. Dăm și în alte magazine în Timiș și Arad. Mai avem partea legată de pește, fie crescut în bălțile noastre sau în zona noastră de producție de la Pădurea Verde. Partea legată de lapte, ouă este gata, se lucrează la partea de ulei – facem o microproducție pe zonă de ulei, de asemenea, tot o zonă de microproducție pe partea de făină. În moara noastră se va produce făină de diverse sortimente, ea va ajunge în laboratorul nostru de panificație. De acum vom începe investițiile pe fonduri europene, pe partea de modernizare, partea de bovine am finalizat – sunt câteva zeci de bovine, urmează laboratorul de suine, laboratorul de păsări e funcțional, avem în jur de 300 de păsări, de acolo avem ouă, avem câteva sute de oi, a explicat rectorul Cosmin Popescu.

USV are chiar și vinul propriu, obținut din culturile de vie de pe proprietate universității.

„Suntem în proces de înregistrare a mărcii. Avem vie, linie de vinificație, nu facem în cantități mari, e totuși în scop de cercetare și microproducție”, a adăugat Popescu.

Terenurile nu sunt de vânzare

Universitatea de Științele Vieții „Regale Mihai I al României” are peste 6.000 de studenți. Cei mai mulți sunt la Ingineria Zootehnică și Medicină Veterinară. Implicați în proiectele de la fermă sunt și studenții de la Agricultură, de la Ingineria Alimentară și de la Horticultură. Cu toții au unde face practică.

„Stațiunea Didactică are ca obiect de bază activitatea didactică pentru studenții facultăților universității, dar și de producție. Știu că se dezvoltă cartiere în jurul terenurilor din Timișoara, dar nu se vinde. Face parte din patrimoniul universității. Avem aici ferme vegetale, ferme zootehnice, ferme pomicole, legumicole. Fiecare fermă are un șef, avem muncitori angajați, dar avem și studenți angajați cu jumătate de normă“, a spus Ioan Dumitrescu, directorul Stațiunii Didactice a Universității de Științele Vieții „Regale Mihai I al României”.

Dumitrescu vorbește și despre alte acareturi ale universității.

 

Avem ferma piscicolă de la Pădurea Verde – în spate la Liceul Silvic. Universitatea a avut un un proiect pentru creșterea și reproducerea sturionilor. Scopul era să producă puieți și să populeze bazinele și rezervațiile. Așa am obținut licență de aqvacultură. Noi vindem puieți, dar am populat și rezervația Lunca Mureșului. Anul acesta vom începe construcția unei sere modernă, de 1.000 de metri pătrați, pe fonduri europene. Și tot pe fonduri euroene avem un proiect care presupune înființarea a două hectare de caise și piersici în sistem eco, care va avea și o linie de sucuri”, a mai spus Ioan Dumitrescu.

Universitatea are și șase cai de sport. „Sunt cai bătrâni, nu mai pot participa la curse, dar avem o antrenoare care îi inițiază pe studenți în mai multe discipline”, a completat Ioan Dumitrescu.

Sursa: https://adevarul.ro/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara are un nou Consiliu Local / VIDEO

Alegerile locale pentru a desemnat consilierii și edilii ce vor conduce municipalitatea încă un mandat au avut loc la începutul verii. Dar abia acum...

Cadre didactice din UPT, laureate ale burselor ANIS 2024 pentru inovație în educație

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Gala Burselor ANIS, acordate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, care recompensează cadrele didactice...

Citește și :