8.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Timișoara, de trei sute de ani în circuitul european

Anul 2016 reprezintă pentru Timișoara o cifră aniversară în istoria foarte tumultuoasă a orașului. Cu acest prilej, care este un adevărat certificat de naștere al orașului, dar în egală măsură a provinciei moderne a Banatului, a fost mare sărbătoare la Episcopia Romano-Catolică. La sediul de pe strada Pacha s-a vernisat expoziția „Timișoara 1716 – începuturile unui oraș european”.

Nu întâmplător a fost aleasă data de 12 octombrie. Exact cu trei sute de ani în urmă, trupele otomane de sub conducerea lui Mehmed Pașa, ce stăpâneau cetatea, au capitulat în fața armatelor habsburgice. Astfel, orașul intră în marea famile a cetăților europene, ceea ce se va dovedi în timp că va fi adevărata vocație a urbei. Aceasta va deveni nu doar un centru militar fortificat, ci și un oraș pionier al industriilor și al comerțului și mai curând chiar și exponent al culturii europene.

Excelența Sa episcopul Martin Roos, în calitate de gazdă a evenimentului, a evidențiat această vocație a orașului și a pregătit oaspeților de peste hotare dar și din țară câte o medalie comemorativă. Cei doi artizani ai Banatului ce lua ființă cu trei secole în urmă apar pe câte o față a medaliei. Este vorba despre: prințul Eugen de Savoya-Carignano, numit pe bună dreptate Victor et Liberator (învingătorul și eliberatorul) ce a repurtat victoria militară și contele Claudius Florimund (Fremaut) de Mercy d’Argenteau, cel ce a guvernat până la moarte provincia ca administrator cu mult spirit gospodăresc.

Excelența Sa a povestit un scurt, dar elocvent episod consemnat în document. Toți cei ce au părăsit cetatea fie militari fie civili au putut să-și ducă toată agoniseala fără a fi deranjați. Este o dovadă de spirit creștin aplicat chiar și inamicilor.

Expoziția deschisă la parterul palatului episcopal nu este chiar o noutate. Multă lume a putut să o vadă de-a lungul întregii veri în mansarda Bastionului. Iar cine nu a reușit încă s-o viziteze este așteptat până în luna decembrie în noul loc.

Exponatele sunt o felie de istorie locală ce surprinde toate domeniile vieții cetății. Sunt obiecte civile de întrebuințare cotidiană, există arterfacte religioase aparținând tuturor cultelor. Sunt arătate planșe, arme și alte exponate legate de cele două mari armate aflate în conflict. Nu lipsește nimic din ce ar putea oglindi epoca: tablouri, acte originale cu frumoase sigilii roșii. Chiar și armata înfrântă este reprezentată cu multe obiecte frumos lucrate. Nu lipsesc nici câteva monumente funerare turcești.

Toți cei ce vor să știe mai multe despre relansarea Timișoarei în sfera lumii occidentale ar trebui să vadă această expoziție de excepție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :