Timișoara culturală se sprijină pe Arad, Novi Sad și Szeged

1536

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, continuă întâlnirile cu toți cei pe care-i crede a fi capabili să ajute la noi pași spre înfăptuirea îndrăznețului proiect. Organele de presă sunt invitate la o mai bună diseminare a informațiilor legate de stadiul candidaturii orașului. Aceste întâlniri informale de discuții ce poartă numele de TM2021 Café Cultural, încearcă o apropiere de publicul consumator de informații culturale. S-a discutat despre pașii realizați până acum și despre calendarul de evenimente din următoarea etapă.

Prima etapă de lucru este ca și finalizată. Dosarul-candidatură cu care se va prezenta Timișoara la selecție este finalizat. Sigur că ar trebui să fie mai bogat și mai plin de lucruri nemaivăzute și nemaiauzite pentru a avea o șansă în plus. Organizatorii spun că este plin de programe atractive. Doar comisia ar mai trebui convinsă. Baia Mare, București și Cluj-Napoca sunt contracandidatele municipiului nostru. Și ar trebui ca proiectele reunite în mapa deja pregatită să fie mai convingatoare decât a celorlalte orașe.

Chiar în cazul nefericit în care Timișoara ar pierde acestă competiție, munca nu va fi irosită. Toate programele culturale sunt concepute de o așa manieră încât să poată fi folosite de municipalitate ca o proiecție culturală în avans pe mai mulți ani, pentru o agendă de evenimente artistice de amploare.

Un fapt ce probabil se va dovedi pozitiv, este atragerea orașului vecin, Arad ca partener în această intreprindere. Tot ca o colaborare benefică este și parteneriatul cu orașe de peste graniță: Novi Sad din Voivodina, Serbia și Szeged din Ungaria. O importantă încărcătură de cunoștinte tehnice și administrative ar putea de asemenea să primească Timișoara de la foste Capitale Culturale Europene, ce sunt dispuse să împărtășească din experiența lor din anii trecuți. Toate această muncă în comun, dacă este foarte bine condusă, ar trebui să aducă beneficii tuturor părților implicate. Mai cu seamă un plus de imagine orașului nostru.

„Asociația a vrut să asigure un proces participativ. De aceea, în diverse etape, am implicat diferite instituții și oameni de cultură, care să ne ajute în pregătirea candidaturii. Juriul a apreciat acest aspect și de aceea am decis să continuăm acest proces… Am căutat să realizăm un echilibru și o platformă de dialog între sectorul independent, care e bine conturat și care nu are totdeauna o voce atât de bine auzită, și sectorul cultural din Timișoara. Pentru noi, ambele sunt foarte importante și ne bucurăm că au răspuns invitației noastre. Sectorul cultural vine cu o infrastructură pe termen lung, cu o serie de relații instituționale atât în țară, cât și în străinătate. Sectorul independent vine cu idei noi, cu artiști din țară și din străinătate, cu idei mai puțin obișnuite” a declarat directorul Asociatiei, Simona Neumann.

Pașii obligatorii de parcurs în perioada următore sunt:
– 12 august , depunerea noului dosar.
– 8 – 12 septembrie, vizita juriului în oras şi aprecierea la fata locului a posibilităţilor oferite.    – 15 – 16 septembrie, ultimul interviu.
-16 – 17 septembrie, desemnarea câștigătorului din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.