Timişoara e unul din marile centre universitare ale ţării. Iar noi, bănăţenii, ne mândrim cu asta. Dar nu ştiu dacă nu cumva am rămas doar cu făloşenia bănăţeană de „a avea”, fără să ne mai punem problema dacă avem vreun folos de urma universităţilor din urbea noastră. Să nu fiu înţeles greşit. Nu vreau să spun că nu sunt necesare universităţile, dar cred că nu mai folosesc scopului pentru care au fost edificate. Politehnica s-a înfiinţat fiindca Timişoara în special, dar şi toată regiunea, avea nevoie de ingineri, Universitatea a acoperit nevoia de profesori şi economişti, Medicina i-a format pe cei care au grijă de sănătatea noastră, iar Agronomia a creat specialiştii care să exploateze la potenţial maxim terenurile mănoase ale Banatului.
Astăzi, diploma de inginer e un fel de paşaport pentru străinătate sau, în cel mai rău caz, pentru angajarea într-o multinaţională care aduce beneficii doar patronilor de pe alte meleaguri, diploma de profesor a ajuns o ruşine, medicii pleacă din ţară pe rupte, iar agronomii lucrează pământurile cumpărate de străini.
Au studenţii sau absolvenţii vreo vină? Nu, e normal să-şi caute interesul propriu în primul rând. Partea rea e că nu îşi văd interesul aici, că nu îşi pot aduce aportul la dezvoltarea oraşului. Iar situaţia nu se va schimba atâta timp administraţia, şi mă refer la cea locală, nu la cea centrală, nu le arată că sunt doriţi aici.
Avem un primar fost rector la Politehnica. Şi fostul primar e tot profesor universitar. Şi tot la Politehnica. Iar în mandatele lor, însumate, s-au cheltuit zeci de milioane de euro pe studii de prefezabilitate şi fezabilitate, majoritatea expirate, fără o finalitate, către tot felul de firme, mai mult sau mai puţin obscure. Oare nu puteau face aceste studii colectivele de cercetare de la Politehnica, de unde vine şi domnul primar? Dacă nu, atunci mă întreb, care mai e rostul Politehnicii? Dacă se putea, atunci de ce nu s-a făcut. Doar ca exemplu, cu câţiva ani în urmă, Facultatea de Management în Transporturi a realizat, în colaborare cu un institut german de cercetări, un studiu privind managementul traficului din Timişoara, cu modalităţi de fluidizare a acestuia. Dar a fost nevoie de o altă firmă, privată, care să realizeze sistemul „inteligent” de management al traficului, atât de „lăudat” de timişoreni. Personal, am convingerea că profesorii şi studenţii de la Politehnică ar fi făcut o treabă mai bună. Aşa cum am convingerea că ar putea să facă şi alte studii, proiecte, doctorate sau chiar licenţe aplicate pe nevoile Timişoarei. Dar le cere cineva? Iar exemplul poate fi generalizat la toate universităţile. Toate ar putea face mai mult pentru oraş, pentru judeţ, pentru regiune. Ce ar fi dacă, din atâtea mii de lucrări de licenţă, masterat, doctorat, fiecare ar acoperi măcar o mică nevoie a Timişoarei. În loc să adune praful pe un raft de bibliotecă.