4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Timişoara, Capitală Internaţională a vinului-foto-video

S-a dat startul la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Vinului Bănăţean, şi nu numai, fiindcă întâlnim nu numai producători din Banat, ci din întreaga ţară. 

Au venit la festival şi producători din Serbia şi Republica Moldova, nu numai de vinuri, ci şi de spirtoase sau importatori şi distribuitori atât de băuturi, cât şi de echipamente în tehnologiile de vinificaţie. Toți acești expozanți şi-au dat mâna în anul Centenarului Marii Uniri, la 100 ani de la Marea Unire şi 100 ani de vin românesc, când pentru trei zile, Timişoara devine Capitala Vinului.

„ Ne bucurăm foarte mult că suntem prezenţi la cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri într-un moment de o remarcabilă tensiune emoţională, în Anul Centenarului Marii Uniri, unde am încercat să unim vinurile. Vinuri din România, vinuri din Republica Moldova, respectiv  vinuri din Serbia, din Ungaria, Franţa, Italia, sunt toţi cei care au încercat să se prindă în această Horă a Unirii Vinurilor”, a spus Lucia Pârvu, director Vinvest.

La VINVEST, sunt prezenţi producători din toate regiunile viticole ale României, Moldova, Dobrogea, Transilvania, Oltenia, Banatul şi Maramureşul.

„Identitatea vinului românesc va fi dezvăluită la acest eveniment, pentru că suntem o ţară viticolă, şi trebuie să ştim să îl transmitem mai departe, să ne împrietenim cu acest drag produs, care este chiar aliment, care este un medicament, binenţeles consumat cu moderaţie,” a mai spus Lucia Pâvu.

În cadrul VINVEST-ului mai există şi o expoziţie de 100 de vinuri, unde pot fi vizionate embleme și etichete de sticle de vinuri, care fac parte din suta de ani, din Anul Centenarului, dar şi din ziua de astăzi când există o altă gândire şi o altă viziune. 100 de vinuri ce reprezintă 100 ani, Anul Centenarului, Anul Unirii.

Printre oficialităţile aflate la deschidere, s-a aflat şi europarlamentarul  Maria Grapini, care a spus cu acest prilej că :

,, Ocazia este foarte frumoasă, a XV-a ediţie, eu la multe ediţii am fost, aceasta este o ediţie specială, fiind în anul centenarului, eu întotdeauna am susţinut producătorii români, normal din domeniul vinului, unde România poate deveni un producător mondial pe piaţa vinului şi de aceea îi şi susţinem. Aştept şi sprijin din partea guvernanţilor, România are nevoie de branduri naţionale, şi aici avem branduri naţionale din toate zonele ţării, dar trebuie să îi sprijinim, de la producători până la oficiali”.

Maria Grapini, îi sfătuieşte pe cultivatorii de vii să nu se mai ia după toate ştirile pe care le aud sau le citesc,  fiindcă multe dintre ele sunt false, de aceea informaţiile se iau de la oficiali, de la Comisia Europeană, fiindcă de acolo vin şi subvenţiile pentru susţinerea producătorilor.

„Pentru CCIAT, este un mare eveniment, aici fiind foarte mulţi invitaţi, administraţia locală, judeţeană, le mulţumim tuturor, şi doamnei europarlamentar, şi le dorim succes expozanţilor, iar în aceste trei zile să aibă cât mai multe contracte şi să vândă cât mai mult,” a fost cuvântul preşedintelui executiv al CCIAT , Florica Chiriţă.

Să vedem ce spun câţiva dintre producătorii de vinuri de la cele mai bune crame din ţara, şi am putea începe cu Vincon Vrancea. „ Am venit la acest mare festival, care se ţine de atât de mulţi ani, am venit special ca să prezentăm nişte sortimente noi de vinuri, care au primit medalii, avem o gamă de vinarsuri, avem vinificări pe zona de desert, avem vinificări în alb, vinificări în roşu. VINCON se întinde pe o suprafaţa de peste 1500 ha, în Odobeşti, Panciu, Coteşti, dar şi în zona de Huşi. Suntem pe toată piaţa românească, dar şi la târgurile din afară Ungaria, Germania, Franţa. La nivel de România, Timişoara e TOP II”, a spus Peter Robert Claudiu.

„Este pentru a patra oră consecutiv când participăm la VINVEST Timişoara, suntem deosebit de onoraţi să fim aici, avem şi un distribuitor în zonă, vinurile noastre se găsesc în principalele locaţii, este o cramă nouă, am fabricat primele vinuri în 2014, şi până în prezent am creat peste 30 etichete de vin, vinuri liniştite, vinuri spumante. Lucrăm 2000 ha, acoperind majoritatea domeniilor de activitate, de la producere de sămânţă, la pomicultură, la zootehnie, irigaţii, turism, etno-turism, şi, desigur, la fabricarea vinurilor ce se află în plină ascensiune”, a spus Vasile Lungu, propietar al Grupului de Firme „Domeniile Lungu”.

Cotnariul a venit cu un stand nou, o nouă prezentare, cu o gamă de selecţie nouă, formată din şapte vinuri, dintre care două rozeuri şi un vin roşu. Sunt vinuri noi, din 2015, 2017, dar şi vinuri mai vechi, în expoziţie fiind prezenţi producători cu vinuri din 1989, însă  în vinotecă cel mai vechi vin este din 1956.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :