Campania pentru alegerile locale care vor avea loc în această toamnă se pare că a pornit în această dimineață. Poate că oficial încă nu s-a dat startul dar formal candidatul formațiunii USR a pornit lupta electorală.
Mai hotărât, după perioada de oarecare acalmie prilejuită de pandemia ce a lovit și Timișoara, Dominic Fritz a prezentat la o întâlnire cu presa programul său de administrare a orașului.
Totul a început cu o succintă dar atentă analiză a celor promise de actualul primar Nicolae Robu și stadiul acestor realizări.
Au fost luate aproape la întâmplare 12 din cele mai cunoscute promisiuni electorale din campania de acum patru ani. Unele din ele sunt chiar mai vechi, făcând parte din campania lui Robu, de acum opt ani.
Dominic Fritz nu a căzut în capcana tipică pentru un slab politician, cea de a desființa și critica tot ce a făcut (sau nu ) contracandidatul său. Promisiunile populiste și fanteziste le-a taxat ca atare iar pe cele serioase le-a apreciat cu onestitate.
Chiar dacă acestea nu s-au materializat din varii motive pe care chiar nu le poate înțelege. Dacă uneori Robu a avut împotrivă o majoritate politică ostilă în Consiliul Local, nu se poate vorbi de acest argument în toate cazurile. Majoritatea fiind fragilă a și balansat de ambele părți ale balanței locale de puteri.
Din analiza promisiunilor actualului primar liberal al urbei rezultă că din cele 64 de puncte doar 18 au fost realizate total sau în oarecare măsură. Acestea fiind din ambele campanii electorale care au precedat cele două mandate de primar al Timișoarei. După discutarea și analizarea celor 12 puncte nerealizate sau doar parțial realizate, a urmat, firesc, și partea în care Dominic Fritz și-a prezentat propriul său „program”. Măsurile anunțate nu pot fi clasate neaparat ca promisiuni punctuale, ci mai degrabă ca puncte dintr-un program administrativ menit să schimbe felul de a se raporta primăria Timișoarei la nevoile locuitorilor săi. „Un nou început pentru Timişoara” este idea de baza de la care va pleca candidatura lui Fritz.
Cele zece puncte ale sale sunt simple și clare.
„Acesta este un document al eşecului său, al limitărilor sale. ( se face referire, evident la actualul primar Robu) Acum trebuie să ne întrebăm dacă el şi anturajul său fac ceea ce cere Timişoara. Lista e o măsură a neputinţei lui Robu. De ce a eşuat Robu? Nu critic, dar vreau să ştiu de ce nu a reuşit să le pună în funcţiune. De ce au reuşit alţii. De ce fac alţii aşa, în Europa. Unele promisiuni sunt bune. Deci nu se poate spune că nu au fost îndeplinite pentru că timişorenii ar fi mai puţin civilizaţi. E un singur motiv, de ce Robu nu a reuşit toate aceste lucruri. Nu pricepe ce înseamnă administrație publică modernă și eficientă”, a tras o primă concluzie Dominic Fritz.
În deschiderea prrezentării propriilor sale ce pot fi numite un adevăart decalog de idei de bază, Candidatul USR a arătat că vrea de fapt o administraţie nouă, curată, aproape de oameni ce trebuie să fie absolut transparentă. Este în fapt un decalog de angajamente mai mult decât promisiuni punctuale.
„Ştiu că e o temă plictisitoare. Prezint astăzi, nu zece promisiuni, ci zece angajamente. Nu e o listă cu proiecte de fântâni fântâni, e un contract. Exact ceea ce Robu a ignorat, de ce promisiuni frumoase au rămas promisiuni”, a explicat tânărul poilitican Dominic Fritz.
Pe scurt, toate angajamente pot fi sintetizate astfel:
– Punem cartierele în centrul atenţiei pentru a avea un oraș descentralizat cu nevoi specifice în fiecare zonă.
– Zona metropolitană funcţională cu un cumul de administrații, transport metropolitan în toată aria ce se va dezvolta ca un pol economic coerent.
– Reconectarea administrației Timișoarei la valorile din Europa, de care s-a cam îndepărtat.
– Atragerea de profesionişti în primărie, indiferent de opțiuni politice.
– Digitalizarea şi eficientizarea administraţiei.
– Combaterea corupţia cu transparenţă totală „Primăria va deveni de sticlă”.
– Reechilibrarea bugetul spre investiţii. Acum, din fiecare zece lei cheltuiţi de primărie 8,5 lei merg în funcţionarea propriilor servicii și doar 1,5 lei la investiții de dezvoltare.
– Luarea deciziilor importante pe date verificabile nu pe intuiția unui singur personaj.
– Consultarea şi implicarea cetăţenii. Ceva asemănător cu vechile consilii de cartier ce au fost funcționale o vreme.
– Interesele Timişoarei pe plan naţional şi european vor fi susținute de „ambasadori ai orașului. Un alt punct interesant a fost analogia dintre primărie și o echipă de fotbal. Odată cu schimbarea conducerii nu va fi schimbată echipa.
Cine joacă bine își va avea locul indiferent de antrenor. Doar cine are o altă viziune de joc și nu se poate adapta va pleca. Nimeni nu va fi dat afară automat pentru a veni altcineva. Cine nu se adaptează jocului echipei va pleca.
O singură excepție există la această problemă. Cei ce au încălcat legea vor trebui să răspundă în fașa justiției.
„Nu schimbăm jucătorii, ci regulile jocului, iar unii nu se mai regăsesc în aceste reguli. Unii angajaţi suferă din cauza lipsei de profesionalism a celor din vârf. Cei de acolo, care vor să lucreze în administraţia modernă sunt cei care fac treabă şi vor rămâne, eu sunt aliatul, nu duşmanul lor. Dacă fac şmenuri vor vedea singuri că nu se mai regăsesc în noua administraţie” crede candidatul Fritz.
Dacă ar trebui să facă referire la cele mai stringente și urgente probleme pe care le va ataca din poziția de primar Dominic Fritz acestea ar putea fi inșiruite pe scurt, în următorul fel: „În centru orașului avem nevoie de o parcare adevărată, avem nevoie de o reorganizare în zona pieței „700”, care trebuie total regândită. Apoi Sala Polivalentă şi Stadionul nou sunt extrem de importante. De asemenea, trebuie insistat şi văzut cum stăm cu inelele de circulaţie. Mai ales inelul doi și patru. Spitalul Municipal pe care unii îl văd extins în Parcul Botanic nu este ok, avem nevoie de un nou corp, o nouă clădire pentru spital. Eu nu mă bat cu Robu, că el vrea un pod sau eu nu, diferenţa e că am altă viziune despre ce instrumente ai nevoie ca să ajungi acolo”, a sintetizat Fritz diferențele dintre cele două administrații, cea actuală și cea ce va venit odată cu Dominic Samuel Fritz.