Timișoara are gaze naturale până duminică. Ce spune furnizorul

88

Carla Parnică, Marketing& Corporate Communication Manager al furnizorului Tinmar Energy, a confirmat, pentru Gândul, că joi după-amiază, la ora 15:00, s-a dat drumul la gaze naturale pentru alimentarea societății dae termoficare Colterm, în baza unui contract menit să rezolve pentru patru zile lipsa căldurii și a apei calde pentru clienții casnici și mai ales spitalele din Timișoara.

Criza de la Timișoare vine atât în contextul punctual al datoriilor istorice către vechiul furnizor, E.ON, dar mai ales pe fondul creșterii prețului la gaze și, în aceste zile, a precauțiilor pe care și le iau furnizorii după adoptarea în Legislativ a măsurilor de compensare a facturilor, dar și de plafonare a prețurilor și de supraimpozitare.

„Contractul este negociat pentru patru zile, începând de joi, 28 octombrie, până inclusiv duminică, 31 octombrie, și nu este de ultimă instanță. Am încercat să găsim o soluție de moment. Gazul îl vom achiționa conform legislației și în funcție de variații zilnice”, a declarat Carla Parnică. Restul detaliilor din contract – preț, cantitate, producător – sunt confidențiale. O soluție, anunțată miercuri inclusiv de ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu OMV Petrom – producător, dar nu și furnizor de ultimă instanță – nu s-a concretizat cu un contract.

De ce depinde continuarea negocierilor

Întrebată dacă este conducerea companiei deschisă la noi discuții cu responsabilii din municipalitatea timișoreană, Carla Parnică a declarat că este posibil, dar negocierile țin și de implicațiile noii Legi de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022.

Adoptată miercuri de Camera Deputaților, for decizional, la o zi după ce a fost finalizată completată cu amendamente în comisiile de specialitate, aceasta se află în procedura de control connstituțional, după care urmează să fie trimisă șefului statului spre promulgare. Actul normativ intră în vigoare după ce este promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, la trei zile de la apariție sau la termenul menționat în actul normativ. Aplicarea ei este prevăzută începând cu data de 1 noiembrie, adică chiar ziua din care, conform situației actuale, Timișoara rămâne iar fără gaze.

De precizat că cei mai mari furnizori și distribuitori de energie electrică și gaze naturale din România – reuniți în Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) – au transmis, joi după-amiază, că măsurile cuprinde în Legea de aprobare a OUG de compensare a facturilor riscă să producă blocaje în activitatea furnizorilor.

sursa – gandul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.