1.1 C
Timișoara
miercuri 18 decembrie 2024

Timișoara 2021 face diplomație culturală și prin Consulart. Ecouri europene peste granițe: Macedonia de Nord, Moldova, Serbia, Germania

Expoziția și performance-ul Consulart Macedonia de Nord se deschid luni, 30 septembrie 2019, ora 19:00, la sediul Consulatului Onorific al Republicii Macedoniei de Nord, Str. Proclamația de la Timișoara nr. 7. Evenimentul este parte din proiectul Ecouri Europene Consulart al Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii și al Asociației Diplomatic Art, descris în dosarul de candidatură, în teritoriul Conexiuni. Lucrările artiștilor Ciprian Ciuclea, România, și Igor Josifov, Macedonia de Nord, curatoriate de Ciprian Chirileanu vor putea fi vizionate în perioada 30 septembrie – 15 noiembrie 2019, între 10:00 – 18:00.

Este prima activitate dintr-un proiect care începe în 2019 și este programat să continue în 2020 și 2021, care își propune să potențeze colaborarea între artiști și curatori din Timișoara sau România și artiști ai țărilor reprezentate prin oficii consulare în oraș. În 2019 la proiect participă Macedonia de Nord, Moldova, Serbia și Germania.

„Evenimentele Consulart vor avea loc la sediul consulatelor sau în imediata lor apropiere. Lucrările sunt produse în funcție de spațiile în care sunt expuse și, astfel, locuri care au o altă funcționalitate se deschid publicului interesat de artă, iar consulatele apar efectiv pe harta spațiilor artistice ale orașului.” spune Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

„Consulatul Onorific al Macedoniei de Nord se află într-o clădire din vechea cetate a Timișoarei, construită în 1716, care a aparținut guvernatorului Banatului, Claudius Florimund Mercy. Mercy a dorit să se mute în ea pentru că era singura casă cu balcon din aceea vreme și de la acest amănunt vine numele conceptului artistic: Balcon /Балкон. Vă prezentăm abordări artistice aflate la granița dintre public -privat, interior – exterior, micro – macro-cosmos, fizic – metafizic.” declară curatorul expoziției, Ciprian Chirileanu.

Instalația la care colaborează Igor Josifov, invitatul macedonean, și artistul Ciprian Ciuclea, născut la Timișoara, constă din materiale textile, sculpturi de mici dimensiuni și utilizarea focului, marca artistului din Macedonia, și pratica artistului timișorean, care recurge la lumină, sunet și video art.

În cadrul proiectului urmează evenimente de deschidere ale unor expoziții care implică câte un duo format dintr-un artist timișorean din domneiul artelor vizual, muzică, literatură, antropologie, arhitectură etc. și un artist provenit din țara al cărei consulat găzduiește evenimentul. Rezultatul colaborării va fi o instalație comună, concepută în funcție de locație și care să aibă o componentă preponderent vizuală.

În octombrie vor fi vernisate lucrările Consulart din Serbia și Moldova, iar în noiembrie cele din Germania. Astfel, din Chișinău participă arhitecții Constanța Dohotaru și Andrei Vatamaniuc în colaborare cu Diana Bulat din Timișoara, studentă la arhitectură, și Radu Popovici, artist vizual, curatoriați de arhitectul Mihai Danciu, și el din Timișoara. Pe relația cu Serbia, lucrările propuse sunt Confessional de Branislav Nikolic, sculptură din materiale reciclabile, dimensiuni aproximative, care se pot modifica în funcție de spațiu 180x90x250 cm și Selfitis de Nicolae Velciov, o instalație cu oglinzi, de dimensiuni aproximative 300x200x100 cm) aduc în discuție granița dintre lumea învechită a preconcepțiilor și cea a unei realități extinse tehnologic la nivel global, într-un concept curatorial al Aurei Bălănescu, artist vizual din Timișoara. În fine, Consulart Germania aduce în biblioteca Centrului Cultural German expoziția Permutări a artistei Silvia Lorenz și a scriitorului timișorean de limbă germană, Arnold Schlachter, sub conceptul curatoriat de Maria Orosan Telea, critic de artă. Detaliile vor fi anunțate în timp util online și pagina de Facebook timisoara2021eu, secțiunea evenimente.

Ecouri Europene Consulart este un proiect Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația DIPLOMATIC ART, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un colectiv de la UPT a realizat o statuetă care se mișcă, pentru a sărbători 35 de ani de la Revoluție

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulata DEȘTEPTAREA - a fost proiectată și realizată de un colectiv...

Integrare educațională non-formală prin programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, dedicat cultivării motivației de a învăța

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat începând cu anul universitar 2024-2025, programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, program care constă în derularea de activități...

Citește și :