7.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Ticăie ceasul! Timișoara — Capitală Europeană a Culturii sau al unui eșec de proporții? 

Ne apropiem cu pași repezi de anul 2021 și autoritățile locale și județene mai au mult de muncă pentru a realiza tot ce și-au propus în dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Anul viitor presupune manifestări de mare amploare, atât culturale, cât și sportive. Presupune ca infrastructura rutieră să fi fost dezvoltată suficient pentru a face față turiștilor. Din păcate, multe obiective pe care timișorenii le așteaptă de ani buni nu sunt nici acum realizate, iar timpul scurt rămas demonstrează că unele nu vor fi nici în anul în care vom deține prestigioasa titulatură.

Timișoara, paradisul clădirilor istorice în paragină
 
O importantă componentă pentru anul viitor o reprezintă centrul istoric reabilitat. Au trecut peste patru ani de când zona istorică a fost refăcută, dar proprietarii de clădiri din zona piețelor Unirii, Victoriei, Sf. Gheorghe sau Libertății nu s-au pus serios pe treabă.
La finalul anului trecut, Nicolae Robu a transmis în spațiul public o amenințare la adresa proprietarilor de clădiri istorice care nu au început lucrările de reabilitare a imobilelor în care locuiesc.
Edilul-șef a postat un mesaj pe Facebook, prin care anunță că cei care nu își refac fațadele caselor istorice degradate până la finalul lunii octombrie 2020 vor plăti scump. Nu numai că vor fi supraimpozitați, cum prevede legea, ci și amendați săptămânal, susține edilul-șef. Mesajul vine după ce Casa cu Atlanți a fost readusă la frumusețea de altă dată.
„Cele trei piețe principale ale orașului — Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Unirii — trebuie să arate impecabil pentru anul 2021! Deci, termen de reabilitare a tuturor clădirilor pe care ele le cuprind: 31.10.2020!!!

Felicitări proprietarului Casei cu Atlanți! Urmați-i exemplul, stimați proprietari/coproprietari de clădiri din cele trei piețe și, de fapt, din întregul oraș! Mie nu-mi face plăcere să vă amendez sau să vă supraimpozitez, dar vă spun cu respect: cine nu a început deja să-și reabiliteze clădirea, încât lucrările să poată fi finalizate până la data de 31.10.2020, va fi amendat, începând de acum, în fiecare săptămână și, în plus, pus la impozit de șase ori mai mare! Nu ne putem juca cu imaginea orașului nostru și a țării noastre! Nu ne putem lăsa prinși de anul 2021, când vom fi Capitală Europeană a Culturii, cu clădirile din cele trei piețe în halul în care majoritatea sunt acum! Vă rog să înțelegeți asta, stimați concitadini! Cine își iubește orașul, cine își iubește țara, înțelege, fără îndoială! Salut prezența schelelor pe circa 2/3 din frontul stradal de pe latura vestică a Pieței Victoriei (cea cu Statuia Regelui Ferdinand) și aștept ca ele să apară și pe treimea rămasă! Mă îngrijorează, însă, lipsa de reacție a proprietarilor de pe latura estică (cea cu Statuia Reginei Maria). Ei ne obligă să-i amendăm în continuare și îi vom amenda fără menajamente! Dacă situația continuă, vom ajunge să-i executăm silit, scoțându-le proprietățile la licitație! Deși, o spun răspicat, ne-ar displăcea profund să avem de făcut așa ceva!”, a scris pe Facebook Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Anul trecut, aproape 400 de proprietari sau asociații de proprietari au fost amendați pentru că nu și-au întreținut fațadele, în baza HCL 371. Potrivit hotărârii de consiliu local, o persoană poate fi sancționată ori de câte ori o încalcă, chiar dacă face aceeași faptă. Iar anul acesta, vor fi supraimpozitați 100 de proprietari.

Se pare că amenințarea i-a speriat pe unii proprietari. În Piața Victoriei au apărut mai multe schele, semn că au început lucrările de refacere a fațadelor. Palatele de pe partea de nord a pieței nu se mai văd de plasele de protecție care învăluie schelele. De asemenea, fațada Operei Naționale Timișoara și Rectoratul Universității Politehnica au intrat și ele în reabilitare.

Primăria Timișoara a lansat, în urmă cu mai mulți ani, un program prin care putea acorda sprijin financiar proprietarilor de clădiri istorice pentru a le repara, urmând ca banii să fie recuperați în rate, în decurs de 10 ani. Edilul-șef spunea, în 2019, că la primărie nu a ajuns nicio solicitare pentru un astfel de ajutor.  De ce? Pentru că, susținea Robu, era nevoie de acel certificate seismic pe care deținătorii de imobile nu îl au sau nu erau dispuși să-l obțină contra cost.

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Timiș  spun însă că se pot pune în practică programe, dar trebuie multă implicare și schimbat ceea ce nu merge.

„Așa cum este construit programul de reabilitare a clădirilor istorice de către primărie, el este inaplicabil. Nefiind aplicabil, nu avem nicio asociație de proprietari care să fi aderat la acest program. Eu cred că atunci când construiești un program care nu funcționează ani de zile, trebuie să schimbi ceva. Am putea spune că legea nu ne lasă, dar e fals, pentru că vedem orașe în jurul nostru care au reușit să-și repare patrimonial cu fonduri publice sau măcar cu ajutorul primăriilor. Dacă se poate la Oradea sau la Cluj, cred că se poate și la Timișoara”, a declarant Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Am vrut să aflăm cum au reușit autoritățile locale din alte orașe, Oradea sau Cluj, de pildă, să-și reabiliteze clădirile de patrimoniu cu ajutorul banilor publici.

„Sunt mai multe variante administrative, dar dau un exemplu din Oradea. Acolo unde primăria are un apartament sau un spațiu, închiriat sau nu, într-o clădire istorică, își asumă repararea clădirii istorice și apoi recuperează parțial sau total investiția. La noi avem situații în care toți proprietarii vor să repare clădirea istorică și primăria este cea care nu este foarte clară dacă vrea sau nu să participe la cheltuielile de proiectare și de realizare a acestei reparații. Nu există coerență în politica legată de patrimoniu a Primăriei Timișoara”, a mai explicat Sorin Predescu.

Cinematografele, nereabilitate la început de 2020
O altă problemă nerezolvată la început de an 2020 o reprezintă cinematografele. Deși au intrat în patrimoniul orașului de la finalul anului 2016, niciunul din cele opt nu este redeschis.
Abia în toamna anului 2018, administrația Robu a început, timid, procesul de reabilitare. Pe hârtie, bineînțeles! Primele cinematografe care vor fi readuse la viață sunt Victoria, din Piața Bălcescu, și Dacia, din piața cu același nume.

„Parte a programului investițional în domeniul cultural și parte a candidaturii Timișoarei la titlul de Capitala Culturală Europeană, fostele cinematografe vor deveni spatii multifuncționale culturale, dotate cu aparatură de proiecție, dar potrivite și pentru alte arte ale spectacolului și nu numai (teatru, concert etc.). Excepție face Cinema Studio, care va deveni exclusiv cinematograf de artă, prin colaborarea cu Institutul Francez și cu organizațiile din domeniul promovării filmului din Timișoara”, anunța, în noiembrie 2018, viceprimarul Dan Diaconu.
Astfel, primăria a plătit, pentru proiectarea și asistența tehnică în vederea reabilitării, peste 200.000 de euro. Documentele pentru modernizarea Cinemaului Victoria costă 120.000 de lei, iar pentru Dacia s-a achitat suma de 100.000 de lei.

La sfârșitul anului trecut, autoritățile locale anunțau să s-a finalizat și aprobat proiectul pentru reabilitarea Cinematografului Studio. Lucrurile aici se mișcă mai repede pentru se investesc bani privați sau de la organizații non-guvernamentale.

„Proiectul de reabilitare și refuncționalizare a Cinematografului Studio (indicatori faza DALI) a fost aprobat în Consiliul Local. Spațiile reabilitate ale Cinematografului Studio se adresează atât consumatorului, cât și inițiatorului sau creatorului de film și evenimente culturale.
Prin intervențiile propuse, se urmărește crearea unui cinematograf de artă, cu două săli de proiecție, de aproximativ 190 și 64 locuri, și un cinema în aer liber, pe timp de vară, cu 80 locuri, care să găzduiască un program permanent de proiecții de film, festivaluri de film, premiere și alte evenimente specifice domeniului, precum și organizarea de evenimente culturale diverse, precum conferințe, cursuri, ateliere.

Un spațiu expozițional, un hub interactiv și un spațiu de procesare audio-video completează funcțiunile Cinematografului Studio. Detaliile și proiectul tehnic urmează să fie realizate până în februarie, urmând să fie lansată licitația de execuție. Elaborarea proiectului s-a făcut cu sprijinul Institutului Francez și a companiei Groupama”, a transmis viceprimarul Dan Diaconu, în decembrie 2019.
Autoritățile locale susțin că unele săli de proiecție vor fi gata anul acesta, cum sunt cele de la Cinema Timiș, Cinema Victoria sau Cinema Dacia. Sunt șanse să fie redeschis, tot anul acesta, cinematograful din Calea Șagului — Unirea, pentru că în fosta sală a funcționat o biserică, iar imobilul a fost mai bine întreținut decât celelalte.
 
Cel mai important proiect de infrastructură culturală, finalizat parțial până în 2021
 
Cel mai important proiect de infrastructură culturală, MultipleXity, nu va fi finalizat în totalitate în anul 2021. Mai exact, mai multe spații ale STPT de pe bulevardul Take Ionescu vor fi transformate în spații culturale. Însă este nevoie de aproximativ 12 milioane de lei pentru a realiza obiectivul.

Până acum, autoritățile locale au reușit doar să aprobe un concurs de soluții care se va finaliza cu elaborarea proiectului tehnic și toate studiile și autorizațiile necesare începerii lucrărilor. Cum aceste documente nu au fost întocmite încă, edilul-șef al orașului nu poate să spună ce va fi gata anul acesta și ce nu.

„Mi-e greu să spun ce va fi gata, dar 100% ceva va fi gata în 2021. Proiectul va cuprinde, pe de o parte, reabilitarea și refuncționalizarea unor spații existente, dar, pe de altă parte, probabil, și anumite construcții noi. O parte din spațiile existente cu certitudine vor ajunge să fie și amenajate, și puse în funcțiune cu noile funcțiuni”, a spus Nicolae Robu.

Proiectul „Centru pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity”, se va desfășura pe o suprafață de 6.500 de metri pătrați și va avea săli de expoziții, ateliere culturale pentru copii și adulți, laboratoare de experimentare și spații multifuncționale.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO – VIDEO | CNAIR a semnat contractul pentru Centura Vest

CNAIR a semnat vineri contractul de proiectare și execuție pentru Centura Ocolitoare Timișoara Vest.  CNAIR semnat alături de firma turcă Nurol Insaat ve Ticaret AS....

Pensii uriașe pentru foștii pădurari! Câți bani poate primi un angajat Romsilva care se pensionează?

Romsilva aduce lumină în subiectul bonusurilor la pensionare acordate foștilor angajați, în contextul știrilor apărute pe tema pensionării fostului director al Romsilva Arad.  În urma...

Citește și :